اخبار سلامت

50 درصد مصدومین تصادفات در صحنه حادثه جان می بازند

Alireza Raisi ، معاون وزیر بهداشت در هیئت تخصصی سومین کنگره بین المللی تحقیقات و جراحات ، بر لزوم قوانین سختگیرانه تر رانندگی برای اجرای قوانین سختگیرانه رانندگی تأکید کرد و گفت که فرهنگ رانندگی زیاد است.

ریزی به تجربه کشورهای توسعه یافته اشاره کرد و افزود: “در سایر کشورها ، اگر کسی توهین کند ، نه تنها جریمه می شود ، بلکه جریمه وی چندین برابر بیشتر از افراد عادی است و تخلف وی رسانه است.”

وی تأکید کرد که این روند نیز باید در ایران اجرا شود و مجرمان نه تنها باید از آن تخفیف بگیرند ، بلکه باید مجازات های سنگین تری نیز انجام شود تا الگوی دیگران باشد.

آمار تکان دهنده تصادفات

معاون وزیر بهداشت با اشاره به آمار تکان دهنده حوادث جاده ای در کشور ، گفت: “هر سال 20،000 نفر در تصادفات کشته می شوند ، که مطابق با یک جنگ کامل است.”

Raisi ادامه داد: 800000 نفر در تصادفات زخمی می شوند که بسیاری از آنها از صدمات جدی و دائمی مانند آسیب نخاعی ، فلج و ناتوانی رنج می برند.

ضرورت توجه ویژه به اضطراری و تسکین جاده

وی با اشاره به نقش حیاتی اضطراری در نجات جان مجروحان ، تأکید کرد: حدود 50 ٪ از مرگ و میر در صحنه این حادثه رخ می دهد ، 20 ٪ بر روی انتقال بیمارستان می میرند و 30 درصد پس از انتقال به بیمارستان و عدم موفقیت درگذشت.

وی خواستار تجهیز بیشتر اضطراری کشور ، افزایش تعداد آمبولانس و بهبود امکانات بیمارستان شد و تأکید کرد که این بخش مهمی از مدیریت بحران تصادف است که نباید از آن غافل شود.

تأکید بر نقش فرهنگ و خواستار

معاون وزیر بهداشت بر لزوم فرهنگ گسترده و اجرای پیشاهنگان آگاهی تأکید کرد و گفت که نیمی از تصادفات مربوط به خطای انسانی و ضعف فرهنگ رانندگی است.

ریزی گفت: “وزارت بهداشت ، به عنوان سرپرست بهداشت این کشور ، موظف است از این بحران هشدار دهد و کلیه سازمان های اجرایی را ادعا کند.”

وی همچنین از ورود رئیس جمهور و اعضای کابینه به عنوان مثبت ستایش کرد و گفت: “خوشبختانه رئیس جمهور و وزیران به این مسئله رسیده اند و باید از این فرصت برای اصلاح ساختارهای جاده ای ، بهبود وضعیت خودروها و اجرای قوانین بازدارنده استفاده کنند.”

وی خاطرنشان کرد: افزایش جریمه های رانندگی و اجرای قوانین سختگیرانه برای همه ، به ویژه متخلفان ، بهبود وضعیت اضطراری جاده و افزایش تعداد آمبولانس مجهز ، اصلاح زیرساخت های جاده ای و تأمین مسیرهای تصادف ، بهبود کیفیت وسایل نقلیه داخلی و افزایش استانداردهای ایمنی و افزایش استانداردهای ایمنی و استانداردهای ایمنی.

پایان پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا