30 درصد کشور از اختلالات روانی رنج می برند. شایع ترین اختلالات چیست؟
دکتر وحید شریعت در گفت وگو با ایسنا. وی در خصوص بررسی های سلامت روان گفت: اولین بررسی ملی سلامت روان در سال 1388 انجام شد و بر اساس نتایج این نظرسنجی حدود 21 درصد در آن بازه زمانی به اختلالات روانی مبتلا شدند. همچنین دومین پیمایش سلامت روان در سال های اخیر در سال 1401 انجام شد که البته این نظرسنجی اخیرا انجام شده اما هنوز نتیجه آن اعلام نشده است. اولین نظرسنجی ملی سلامت روان که نتایج آن اعلام شده است، دقیق ترین نظرسنجی است.
وضعیت اختلالات روانی
وی ادامه داد: علاوه بر پیمایش ملی سلامت روان، بررسی هایی نیز با «ابزار غربالگری» انجام می شود. اگرچه ابزارهای غربالگری به اندازه نظرسنجی ملی سلامت روان دقیق نیستند، اما تخمین خوبی از افرادی که ممکن است دارای اختلال روانی باشند ارائه می دهند. نتایج آخرین بررسی غربالگری سلامت روان نشان می دهد که حدود 30 درصد مردم کشور از اختلالات روانی رنج می برند.
افسردگی و اضطراب؛ شایع ترین اختلالات روانپزشکی
شریعت با بیان اینکه «افسردگی» شایع ترین اختلال روانپزشکی در بین ایرانیان است، خاطرنشان کرد: پس از افسردگی، اختلال اضطراب دومین اختلال روانپزشکی رایج در بین ایرانیان است. اگرچه برخی از اختلالات روانی بسیار شایع هستند، اما آمار برخی از اختلالات روانی در همه کشورها تفاوت چندانی ندارد. میزان ابتلا به اختلالاتی که به شدت به شرایط ژنتیکی وابسته است نیز حدود 1% گزارش شده است. به عنوان مثال، میزان «اسکیزوفرنی» در کشور و سایر کشورها حدود یک درصد است.
افسردگی در زنان 2 برابر مردان است
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران با اشاره به اختلالات «افسردگی» و «اضطراب» تصریح کرد: به طور معمول فراوانی افسردگی و اختلالات اضطرابی در بین زنان بیشتر از مردان است. میزان افسردگی در زنان دو برابر مردان است. اگرچه در پاسخ به این سوال که چرا میزان افسردگی در بین زنان بیشتر از مردان است؟ بسیار مفصل است، اما دلایلی مانند «تغییرات هورمونی» که به مسائل زیستی مربوط می شود و دلایلی مانند «تغییر نقش افراد»، «تفاوت نقش ها»، «انتظارات از زنان»، «فرصت های در اختیار زنان». و «شرایط «زنان» که جامعه در آن «تحمیل میکنند» که مسائل اجتماعی هستند، در بروز افسردگی زنان بیشتر از مردان نقش دارند.
بیش فعالی؛ اختلالات روانپزشکی رایج در کودکان
شریعت با بیان اینکه «بیش فعالی و عدم تمرکز» شاید «بیش فعالی» شایع ترین اختلال روانی در بین کودکان باشد، تصریح کرد: نوع اختلالات کودکان تا حدودی متفاوت است. اختلال کمبود توجه بیش فعالی (ADHD) شاید شایع ترین اختلال روانی در بین کودکان باشد. این احتمال وجود دارد که 4 تا 8 درصد از کودکان ADHD داشته باشند. به نظر می رسد مسائل «بیولوژیکی» در بروز «بیش فعالی و عدم تمرکز» در بین کودکان نقش داشته باشد.
وی درباره سایر اختلالات روانی شایع در بین کودکان گفت: اختلالات یادگیری و اختلالات طیف اوتیسم از دیگر اختلالات روانی شایع در بین کودکان است. اگرچه ما اطلاعات زیادی در مورد اینکه چرا دچار اختلالات «یادگیری» و «طیف اوتیسم» هستیم، نداریم، اما این اختلالات اختلالات رایجی هستند.
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران ادامه داد: برخی اختلالات دیگر نیز مطرح می شود مانند «نافرمانی مقابله ای» و اختلالات «رفتاری» که بیشتر به موضوعاتی مانند «نحوه برخورد» و «آموزش» مربوط می شود. کودکان درمان این اختلالات اغلب درمان غیر دارویی است. همچنین اختلالات اضطرابی مانند ترس از دیگر اختلالات شایع در بین کودکان است.
کمبود دوره ای داروهای روانپزشکی
رئیس انجمن علمی روانپزشکان در بخشی دیگر از سخنان خود درباره وضعیت دسترسی به داروهای سلامت روان نیز توضیح داد: وضعیت دسترسی به داروهای روانپزشکی بسیار متغیر است. ما کمبود دارو را به طور متناوب در هر دوره زمانی تجربه کرده ایم. شرایط دسترسی به داروهای بهداشت روان به گونه ای است که می توان فهرستی از کمبود دارو را در هر بازه زمانی تنظیم کرد. این امکان وجود دارد که یک دارو در یک نقطه از زمان در دسترس باشد و در زمان دیگری در دسترس نباشد. متاسفانه در حوزه عرضه داروهای روانپزشکی دچار هرج و مرج هستیم که در سال های اخیر مشکلاتی را به همراه داشته است.
لزوم ارتقاء سواد سلامت روان
این روانپزشک با بیان اینکه ارتقای «سواد سلامت روان» ضروری است، گفت: توصیه می کنم افراد سواد سلامت روان خود را ارتقا دهند و اطلاعات لازم در رابطه با سلامت روان را از منابع موثق کسب کرده و دانش خود را ارتقا دهند. احتمال بروز مسائلی در خود یا اطرافیان وجود دارد که نیاز به مشورت با متخصص دارد. در صورت مواجهه با چنین وضعیتی باید با متخصص مشورت کنند. مشاوره با یک متخصص به آنها کمک می کند تا بدانند چگونه با آن مشکل برخورد کنند.
وی ادامه داد: امیدوارم بتوانیم منابع را تامین کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم تا در صورت نیاز به آنها مراجعه کنند. متاسفانه اطلاعات نادرست در شبکه های اجتماعی موجود است و برخی افراد به دلیل تعداد فالوورهایی که دارند نظرات شخصی خود را در مورد اختلالات و مسائل روانی به طور گسترده منتشر می کنند. مردم باید توجه داشته باشند که در مورد مسائل مربوط به اختلالات روانی از منابع معتبر اطلاعات کسب کنند.
توجه به سلامت روان ضروری است
رئیس انجمن علمی روانپزشکان ایران با بیان اینکه متأسفانه سیاستگذاران به اهمیت مسائل بهداشت روانی توجه ندارند، تصریح کرد: مسائل بهداشت روان در مقایسه با سایر مشکلات سلامت مورد توجه قرار نمی گیرد. اگر مسائل روانپزشکی و اختلالات روانی با توجه به سهمی که در بار بیماری ها دارند در نظر گرفته شود و بودجه ای برای آنها در نظر گرفته شود، قطعاً میزان مشکلات روانی کاهش می یابد.
۲۳۳۲۳۳
منبع:خبرآنلاین