25درصد ایرانی ها اختلال روانپزشکی دارند/فعالیت 97 مرکز سراج

به گفته خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تاسنیم ، هفته اول ماه مه به نام هفته سلامت نامگذاری شده است ، سلامت روان یکی از مبانی اصلی سلامت انسان و یک عامل مؤثر در کیفیت زندگی شخصی و اجتماعی است.
به گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) ، سلامت روان وضعیت سعادت است که در آن فرد توانایی های خود را می داند ، می تواند با استرس معمول زندگی کنار بیاید ، در جامعه خود به طور مؤثر و مفید کار کند. این تعریف سلامت روانی را فراتر از عدم وجود بیماری روانی در نظر می گیرد و بر توانایی فرد در مواجهه با چالش های زندگی تأکید می کند.
با توجه به افزایش استرس ، اضطراب ، افسردگی و اختلالات روانی در جوامع مختلف ، اهمیت توجه به سلامت روان در سیاست های بهداشت عمومی بیش از گذشته احساس می شود ، زیرا سلامت روان نه تنها به طور مستقیم با راندمان فردی و بهره وری اقتصادی مرتبط است ، بلکه یک عامل اصلی در جلوگیری از آسیب های اجتماعی و کاهش کیفیت است.
شایع ترین اختلالات روانی در ایران
دکتر محمد رضا شالبافان ، مدیر کل دفتر بهداشت روان ، اجتماعی و اعتیاد به وزارت بهداشت ، در مورد وضعیت شاخص های سلامت روان در ایران گفت: شایع ترین اختلالات روانپزشکی در ایران ، مانند بسیاری از کشورهای جهان ، افسردگی و اضطراب است. متأسفانه ، در سالهای اخیر ، شیوع این اختلالات در کشور ما به طرز چشمگیری افزایش یافته است.
25 ٪ ایرانیان نوعی اختلال روانپزشکی دارند
سلامت روانی جامعه ایران به توجه جدی نیاز دارد
مدیر کل دفتر بهداشت روان ، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت ادامه داد: ناوبری ملی بهداشت روان معمولاً هر 5 تا 7 سال انجام می شود و امیدواریم که در سالهای آینده ناوبری جدید را ببینیم. با این حال ، آنچه مسلم است ، بدون در نظر گرفتن آمار ، وضعیت سلامت روان جامعه نیاز به توجه جدی دارد.
شالابافان در مورد مداخله وزارت بهداشت برای کاهش آمار اختلالات روانی در کشور گفت: یکی از مهمترین اقدامات انجام شده ، غربالگری سلامت روان افراد ارجاع شده به مراکز بهداشتی است. انواع غربالگری بسته به گروه هدف متفاوت است. به عنوان مثال ، غربالگری مادران باردار در مراکز بهداشتی جامع در کشور انجام می شود و خوشبختانه پوشش بسیار خوبی دارد ، زیرا تعداد قابل توجهی از این افراد به این مراکز می آیند ، اما برای کودکان و نوجوانان ، غربالگری عمدتاً مسئول سایر موسسات ، به ویژه وزارت آموزش و پرورش و مراجعه کمتر است.
فعالیت 97 مرکز Seraj در کشور
وی گفت: یکی از مدلهایی که می تواند به طور مؤثر مورد استفاده قرار گیرد و شبیه به الگوی کشورهای پیشرفته باشد ، پروژه “سلامت روان اجتماعی یا جامعه” در کشور ما است که به “Seraj” معروف است. هدف از این طرح تکمیل چرخه ارجاع در کنار خدمات پزشکی است. یعنی اگر کسی علائم اختلال در سلامت روان را در شخص مشخص کند ، می تواند از طریق مراکز Seraj به خدمات پزشکی مناسب دسترسی پیدا کند.
روانپزشک گفت: مرکز Seraj از نظر ساختاری در شبکه وزارت بهداشت است ، اما به صورت جداگانه فعالیت می کند. روانشناسان و روانپزشکان در این مراکز وجود دارند و خدمات تخصصی تری ارائه می دهند. در مراکز جامع بهداشت ، خدمات تشخیصی و درمانی ارائه می شود و در صورت لزوم ، بیمار به مراکز Seraj مراجعه می شود.
مدیر کل دفتر بهداشت روان و اعتیاد وزارت بهداشت اظهار داشت: در حال حاضر ، فقط 97 مرکز Seraj در کشور وجود دارد ، اما با حمایت دولت و برنامه ریزی ، امیدواریم که بتوانیم پوشش ملی را ایجاد کنیم. هدف قرار دادن فعلی ایجاد یک مرکز Seraj برای هر 300000 جمعیت و مناطق با اولویت کمتر است.
هدف قرار دادن تعداد مراکز Seraj به 300 واحد در کشور
شالابافان خاطرنشان کرد: در آینده نزدیک تعداد مراکز Seraj پیش بینی می شود که برای ارائه خدمات بهداشت روان بیشتر به حدود 300 تا 400 مرکز در سراسر کشور برسد. ورود این مراکز به ساختار بهداشتی رسمی کشور گام بسیار مهمی در ارتقاء سلامت روان جامعه خواهد بود.
تعرفه های بالای خدمات روانشناختی ، جلوگیری از مراجعه افراد به روانپزشک؟
به گفته TASNIM ، سازمان بیمه درمانی در حال حاضر خدماتی از قبیل روان درمانی فردی ، خانواده درمانی ، گروه درمانی و خدمات مشاوره را پوشش می دهد ، اما علی رغم شیوع 25 ٪ انواع اختلالات روانپزشکی در ایران ، تعرفه خدمات ذهنی در کشور ما برای اکثر افراد جامعه زیاد است و بسیاری از افراد قادر به پرداخت این هزینه ها نیستند. مشکلی که ممکن است باعث شود بسیاری از افراد به دلیل هزینه های زیاد اختلالات خود را رها کنند. اگرچه مراکز بهداشتی و مراکز Seraj به درمان این اختلالات کمک کرده اند ، بسیاری از روانشناسان در بخش خصوصی و دفاتر شخصی خدمات ارائه می دهند ، در حالی که بیمه های اساسی بسیاری از خدمات آنها را پوشش نمی دهد یا این مراکز روانشناسی قراردادی با سازمان های اساسی بیمه ندارند.
براساس تأیید کابینه ، تعرفه خدمات روانشناختی و مشاوره 1404 5 میلیون و 35 هزار ریال و 6 میلیون و 200 هزار ریال در هر مشاوره دکتری زیاد است که این هزینه بسیار بالایی است.
پیش از این ، فتی ، رئیس سازمان روانشناسی ، اذعان کرده بود که در جامعه ما بیش از 70 ٪ از مردم قادر به مراجعه به روانشناسان نیستند زیرا تعرفه این خدمات زیاد است.
پایان پیام/