2.5 درصد کودکان تهرانی چاق هستند/توصیه هایی به والدین
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، 29 آبان ماه به عنوان روز جهانی کودک نامگذاری شده است. نامگذاری این روز تاکیدی بر توجه ویژه به آینده سازان کشور است، زیرا تبدیل این کودکان به بزرگسالان سالم می تواند تاثیر بسزایی در پیشرفت و توسعه کشور داشته باشد، بنابراین حفظ سلامت آنها یکی از وظایف مهم است. از والدین در جامعه امروزی یکی از تهدیدات سلامت کودکان چاقی و اضافه وزن است. امروزه چاقی در دوران کودکی و نوجوانی به یک مشکل رایج تبدیل شده و به سرعت در حال افزایش است. چاقی در دوران کودکی می تواند منجر به چاقی در بزرگسالی شود، به طوری که 40 تا 90 درصد کودکان چاق در بزرگسالی دچار چاقی می شوند.
بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، در سال 2022، 37 میلیون کودک زیر 5 سال در جهان اضافه وزن داشتند. بیش از 390 میلیون کودک و نوجوان 5 تا 19 ساله در سال 2022 اضافه وزن داشتند. در مجموع 14.6 درصد از کودکان پیش دبستانی در کشورهای کم درآمد در سال 2008 چاق بودند و شیوع چاقی در کل جمعیت 12.4 درصد در همان سن بود. گروه
بر اساس گزارش دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، مطالعات مختلف در ایران میزان شیوع متفاوتی را نشان داده است که در تهران 2.5 درصد، گلستان 1.14 درصد، بیرجند 6.7 درصد و رشت 2.17 درصد است.
سبک زندگی امروزی کودکان را از نشاط و بازی های دوران کودکی دور نگه داشته است و نتیجه این کم تحرکی شیوع چاقی و اضافه وزن در آنهاست به طوری که این دو عامل خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی عروقی و کبد چرب را افزایش می دهد. ، افزایش فشار خون و سرطان در بزرگسالی.
همچنین عوارض اضافه وزن شامل دیابت، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، بلوغ زودرس در دختران و بلوغ تاخیری در پسران، برخی سرطان ها (سرطان روده، سرطان معده و سایر سرطان ها)، مشکلات تنفسی و مشکلات روحی مانند … افسردگی و کاهش اعتماد به نفس
به موازات اپیدمی چاقی، شیوع کبد چرب در دوران کودکی و بزرگسالی به طرز نگران کننده ای در حال افزایش است. در سال های اخیر تغییر سبک زندگی باعث افزایش میزان اضافه وزن و چاقی در کل جمعیت شده است و کودکان و نوجوانان نیز از این تغییر مستثنی نیستند.
برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و کبد چرب در کودکان و نوجوانان، نکات زیر مفید است:
- برای غذا خوردن قوانینی وضع کنید. بهتر است وعده های غذایی اصلی و میان وعده ها را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید.
- شب ها کودک را بخوابانید تا صبح زود بیدار شود و وقت کافی برای خوردن صبحانه داشته باشد. حتما صبحانه بخورید تا کودک این را از شما یاد بگیرد.
- چیپس و سیب زمینی سرخ کرده حاوی مقدار زیادی چربی هستند. سعی کنید به جای آن از سیب زمینی پخته یا پخته استفاده کنید.
- تنقلات سالمی مانند میوه ها و سبزیجات را برای کودکتان در خانه و مدرسه تهیه کنید.
- با تزئین میوه ها و سبزیجات مختلف، کودکان را به خوردن آنها تشویق کنید. به جای سس های کم چرب مانند سس مایونز، می توانید با استفاده از ماست و سبزیجات خشک معطر، روغن زیتون و آبلیموی تازه یک سس خوشمزه برای کودکان در خانه تهیه کنید.
- مصرف نوشابه و آب میوه های صنعتی را کاهش دهید و به جای آن آب، کره کم نمک یا عرقیات سنتی به کودک بدهید.
- بستنی سرشار از قند و کالری است. پس بهتر است کمتر مصرف شود. می توانید در خانه با آب میوه های طبیعی بستنی درست کنید و به کودک بدهید.
- هرگز از شیرینی، شکلات، پیتزا و سایر فست فودها به عنوان جایزه و جایزه برای کودکان و نوجوانان استفاده نکنید، زیرا کودکان فکر می کنند این غذاها بهتر از سایر غذاها هستند.
- حتی در صورت امکان خودتان در خانه کیک و شیرینی تهیه کنید. در غیر این صورت کیک و بیسکویت های ساده را برای خرید انتخاب کنید زیرا انواع خامه ای و خامه ای یا با روکش شکلاتی چربی زیادی دارند.
- به فرزندان خود بیاموزید که چگونه از میزان قند موجود در محصولات غذایی آگاه باشند. آنها را وادار به رقابت کنید تا از بین محصولاتی که دوست دارند، محصولی با شکر کمتر انتخاب کنند. سعی کنید میزان روغن و شکر را در غذاهای مصرفی خانواده کاهش دهید.
- همه انواع سوسیس و کالباس پرچرب هستند، مصرف آنها را برای کودکان محدود کنید.
- قوانینی را برای تماشای تلویزیون و بازی های یارانه ای تعیین کنید. کودکان نباید بیش از 2 ساعت در روز را به سرگرمی و فعالیت های کم تحرک مانند تماشای تلویزیون، کار با کامپیوتر و تبلت اختصاص دهند.
- میزان بهینه فعالیت بدنی برای کودکان حداقل یک ساعت در روز است. مدت زمان فعالیت بدنی روزانه کودک را به تدریج به یک ساعت افزایش دهید.
انتهای پیام/