سلامت خانواده

یافتن و کتمان مشکلات جامعه پزشکی/ چه خطراتی ما را تهدید می کند – خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان

رضا لاری پور در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر وضعیت کشور از نظر تعداد پزشک خوب است و سطح دسترسی مردم به پزشک در اقصی نقاط کشور تا حد زیادی قابل قبول است، اما آنچه که ما در مورد آن صحبت می کنیم. به پنج سال آینده نگاه می کند. که ممکن است آسیب جدی به آینده کشور وارد کند.

آنچه در زیر می آید نتیجه پاسخ های معاونت فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی ایران به مسائل و مشکلات گریبانگیر جامعه پزشکی کشور است.

رشته پزشکی مایه افتخار کشور است

امروز اگر بتوانیم در هر زمینه ای بر قله خوداتکایی بایستیم، آن رشته پزشکی است که هیچ ایرانی نمی تواند هیچ روند درمانی را تصور کند. خاکستر این اتفاق نمی افتد که او به خارج از کشور برود، با وجود اینکه در همه زمینه ها، دانش، توان علمی و کاری همکاران در رشته های مختلف علوم پزشکی کشور به حدی است که مردم بتوانند همه نیازهای خود را در اینجا برآورده کنند. این موضوع در صنعت، اقتصاد و جاهای دیگر اتفاق نیفتاد، فقط در پزشکی این اتفاق افتاد.

در طول 40 تا 50 سال گذشته اگر بررسی کنید رشد بسیار قابل دفاعی در حوزه پزشکی در کشور داشته است. طبیعتا از خارج به ایران می برای آمدن. نکته اینجاست که کل اعضای نظام پزشکی کشور به جز پرستاری بالغ بر 360 هزار نفر است. از این میزان تقریباً 143 هزار نفر مرد و بیش از 220 هزار نفر زن هستند. تعداد 98000 پزشک اشتباه است، تعداد کل پزشکان و دندانپزشکان از 220000 گذشته است. هستند و بخشی به رحمت خدا رفته است هستند در مجموع بیش از 150000 پزشک متخصص، فوق تخصص یاران و پزشکان عمومی در کشور مشغول به کار هستند. الان بیش از 47.7 درصد از کل تعداد که اعلام کردم پزشکان عمومی کشور هستند.

نسبت پزشکان به جمعیت کشور

واقعیت این است که هنگام مقایسه نمی توان یک پزشک را با سرانه جمعیت یک کشور مقایسه کرد. اگر می خواهیم تعداد پزشکان را افزایش دهیم باید تعداد تخت ها، بخش های مراقبت ویژه، پرستاران و فیزیوتراپ ها را افزایش دهیم. مامان و…، نیز افزایش یافت. ما تراکم کارکنان مراقبت های بهداشتی داریم. تراکم نظام سلامت ارائه دهندگان تمامی نظام های سلامت است که وقتی عدد ارائه شود می توانم بگویم که کمترین تراکم جمعیت در کشور ما 10 هزار نفر در استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان است که این تعداد بین 25 و 30 نفر در هر 10000 نفر. جمعیت کل جامعه سالم است. طبیعتاً در تهران، یزد، اصفهان، مازندران و فارس بیشترین آمار را داریم و نسبت 50، 60 به 10 هزار نفر است. اما در مورد مقدار دکتر چه چیزی امروز در مورد خاکستر ما در مورد کمبود پزشک نه به طور کلی و نه در تخصص صحبت می کنیم. بلکه سطح دسترسی مردم ما در نقاط مختلف کشور عادلانه نیست. توزیع نامتعادل است، اما چگونگی تعادل توزیع موضوع بحث ما خواهد بود.

چه خطراتی در آینده ما را تهدید می کند؟

در میان رشته های تخصصی مختلفی که امروزه به آن نیاز داریم، جراحی قلب کودکان امروز یکی است وایتینگ این لیست بیش از دو سال قدمت دارد. لیست انتظار فردی که خدای ناکرده فرزندش مشکل قلبی دارد اکنون بیش از دو سال در کشور است. طبیعی است اگر بررسی کنیم که چرا این اتفاق افتاده است مهم ترین عامل این است که رشته جراحی قلب کودکان یکی از رشته های فوق است. فوق العاده سخت است، آدم باید پزشکی عمومی و جراحی عمومی بخواند، بعد به متخصص جراحی قلب مراجعه کند، اما قلب بزرگسال نیست، قلب بچه است و رگ های میلی متری و نانومتری دارد. با توجه به سختی رشته باید پذیرایی داشته باشد تا جذاب باشد اما این جذابیت در تعرفه گذاری و مشوق هایی برای تسهیل ادامه تحصیل وجود ندارد.

آیا در جراحی زیبایی مشوق هایی وجود دارد؟

جراحی زیبایی یک کالای کاملا خارج از تعرفه است، یک نفر برای جراحی بینی در بخش خصوصی در یک مرکز محدود می رود، یکی 50 میلیون و دیگری 150 میلیون می گیرد و کاملا سلیقه ای است. من این را پنهان نمی کنم. کسي که 150 ميليون مي گيرد مورد لطف بيشتري قرار مي گيرد و بحث وقار اين است که 50 ميليوني جراح ضعيف تري است. متأسفانه برخی از این مسائلی که ما درباره آن صحبت می کنیم باید هماهنگ با فرهنگ مردم اتفاق بیفتد.

در کدام کشور می بینید که فردی به محض سردرد به خدمات پزشکی در سطوح بالایی دسترسی داشته باشد؟ در تمام کشورهای ثروتمند دنیا که تولید ناخالص داخلی بالایی دارند، فرد باید مدت زیادی منتظر یک سردرد ساده یا خونریزی بینی باشد. م آر من یا سی تی اسکن کنید. در شهر تهران و برخی از مراکز استان ها شب ها با یک اراده می توانید 30 را انجام دهید تی اسکن کنید و کاملاً بر خلاف اصول اقتصاد سلامت است.

چگونه می توانیم کمبودها را مدیریت کنیم؟

بیش از سه یا چهار راه حل ساده وجود ندارد. یکی، تعرفه تشویقی باید در مکانیزم تعیین تعرفه لحاظ شود، چون در کشورهای دنیا رشته های مختلف اعداد و ارقام متفاوتی دارند، اینجا هم باید این اتفاق بیفتد. فردی که رشته بیهوشی می خواند با توجه به اینکه رشته سخت و پر استرس است و شب ها و هر لحظه بیدار می خوابد. آنکالی بیمارستان برای این رشته تعرفه مشخصی دارد، باید همان تعرفه رشته جراحی باشد اختیاری گوش، گلو و بینی متفاوت است. تعرفه ها به طور کامل توسط دولت تعیین شده است، این اولین اشتباه است.

آیا تضاد منافع وجود دارد؟

دولت باید با نظم و ترتیب دست از برخی موارد بردارد. تعرفه تمامی متخصصین گرامر در کتاب سی پی می باشد تی برای برخی رشته ها اعداد بالاتر نوشته شده است، هر وزیر بهداشت به نوعی آن را دیده است. وقتی دولت در تعیین تعرفه دخالت می کند، کار خراب می شود.

بالاخره وزیر بهداشت پزشک است…

هر پزشکی از قدیم الایام به وزارت بهداشت مراجعه کرده است عالیم او به دولت نگاه کرد، اگرچه ما وزرای بهداشت داشته ایم که فعال ترین وزرای بخش خصوصی بوده اند. اما به این معنا نیست که ما به دنیا نگاه نمی کنیم، دنیا مکانیزم تعرفه ای دارد و ما هم باید این مکانیسم تعرفه را داشته باشیم. به عنوان مثال در طول سال قیمت نان و ماست چندین برابر افزایش می یابد. آیا قیمت تعرفه های پزشکی افزایش می یابد؟ در حالی که اجاره دفتر، مالیات، بیمه و حقوق منشی افزایش می یابد.

آیا تخلف ایجاد می کند؟

صددرصد بخش سالم جامعه پزشکی را با این روش های نادرست به سمت کار ناسالم سوق می دهیم می برویم. الان خیلی ها سالم کار می کنند، وقتی به یک مکان و بنگاه اقتصادی می روید فرقی نمی کند بیمارستان باشد یا مطب، ملافه دارید، ظهر باید ناهار به بیمار داده شود، سر کجا از بیمارستان آن را دریافت کنید. بنابراین باید به سهم پزشک حدود 7 درصد از قبض بیمارستانی که بیمار پرداخت می کند، توجه کنیم، یعنی بیش از 93 درصد قبض ارائه شده هزینه است. هتلینگدارو، تجهیزات و فضای بیمارستانی که در اختیار بیمار است. در حالی که تصور بیمار این است که دو میلیون پرداخت کرده و فکر می کند دو میلیون به جیب دکتر رفته است. اصلا اینطور نیست ولی 200 هزار تومان است که دیر پرداخت می شود.

چند نکته مهم…

نکته بسیار مهم این است که ما دغدغه اصلی رشته های پزشکی، برخی از رشته های پایه پزشکی مانند داخلی، اطفال، جراحی، زنان و زایمان را داریم، بنابراین به شدت نگران رشته های عمده ای هستیم که جراح عمومی تربیت خواهیم کرد، اما جراح عمومی تسلیم می شود و می گوید که کیسه صفرا کار نمی کند. یا گوش، بینی، گلو، گوش، لوزه ها و حنجره کار نمی کند. من فقط به عنوان مثال این فیلدها را ذکر کردم یعنی همه فیلدها. افرادی که در این زمینه ها کار می کنند به سمت زیبایی می روند، متاسفانه زیبایی یک فضا یال و رایگان و بدون تعرفه بوده و تقاضای القایی بسیار بالایی دارد.

نکته بعدی این است که دولت برای اینکه بتواند این مقدار نیاز را جبران کند نیاز به مشوق دارد. مشوق ها ساده هستند E از تسهیلات بانکی گرفته تا تسهیلات مدرسه رفتن و امتحان و سهمیه های مختلف است. من با سهمیه موافق نیستم اما طبیعتا به عنوان مشوقی برای جامعه پزشکی است می من می گویم وقتی یک نفر را می فرستند کنارک که اولین ایستگاه وظیفه ام بود و در بیست کیلومتری چابهار است، تشویق می کنند.

قرار نیست همه را بد کنیم، یک نکته هست که امروز برای پزشک و پرستار یک عدد پول می گیرید، مثلا ساعتی چند هزار تومان برای پرستار می دهند. ترجیح می دهم معلم خصوصی باشم تا پرستار و ساعتی دو میلیون بگیرم. اتفاقی که می افتد، بیمارستانی که به این پرستار نیاز دارد، خالی می شود.

سهم سلامت در تولید ناخالص ملی باید درست باشد. سهم سلامت در تولید ناخالص داخلی باید حداقل 8 درصد باشد اما اکنون 4.5 درصد است. بنابراین، سهم سلامت در تولید ناخالص داخلی باید مشخص باشد. من کارمند تامین اجتماعی هستم اما نه بیست و هفتم ماه که پرداخت کنند برای درمان از من کسر می شود. این پول موجود است چرا به دکتر پول نمی دهند و بعد از 10 ماه پرداخت می شود. من به عنوان معاون فنی سازمان نظام پزشکی امروز اعلام می کنم که من و سازمانم علاقه ای به ارتباط مالی پزشک و بیمار نداریم، نیازی به رابطه مالی پزشک و بیمار نیست. ما به عنوان شهروند، پول بیمه ای را که بیمه پرداخت می کند، پرداخت می کنیم.

برخی از جامعه پزشکی فرار مالیاتی دارند

بر اساس آمار سازمان مالیاتی، پزشکان پس از هتلداران دومین رده مالیات دهندگان در کشور هستند. اگر اشتباه است به اداره مالیات اطلاع دهید. گروهی که از جامعه پزشکی فرار مالیاتی می کنند، چندین بار در تلویزیون مورد حمله قرار می گیرند. در جامعه پزشکی کسانی هستند که تخلف می کنند و پول اضافی از مردم می گیرند و کارهای نادرست می کنند. قرار نیست همه افرادی که لباس ما را می پوشند سالم باشند، برخی از آنها تخلف می کنند و سازمان نظام پزشکی باید با کمک معاونت درمان وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی این متخلفان را در محل خود قرار دهد. جایگاه کرامتی که قطعا برای حفظ کرامت جامعه پزشکی انجام خواهیم داد.

در پایان…

یکی از بهترین راه های توزیع پزشکان در کشور، امکان استفاده از فضای تسهیل گری است گری کار ما در قانون این است که شرایط ماندگاری برای پزشکان در مناطق کم برخوردار فراهم کنیم. فضای تسهیل کسب و کار مانند اعطای مجوز مطب، ارائه تسهیلات برای درآمدزایی و… برای ماندن پزشکان در آن مناطق.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا