گیاهخوار نشوید مگر اینکه… – خبرآنلاین
به گزارش خبرآنلاین، گلبان سهراب روز شنبه با اشاره به اینکه گیاهخواران و خام گیاهخواران از منابع غذایی گیاهی استفاده می کنند، افزود: گیاهخواران فقط غذاهای گیاهی را مصرف می کنند که می تواند پخته یا خام باشد اما خام گیاهخواران فقط از فرآورده های گیاهی خام استفاده می کنند. که حتی ذره ای گرما ندیده اند.
ایرنا در خبری نوشت: به گفته وی خام گیاهخواران نیز حبوبات و غلات را به صورت خام و نپخته مصرف می کنند و از جوانه آن برای خوراکی شدن استفاده می کنند.
این کارشناس تغذیه انواع رژیم های گیاهخواری را شامل پنج نوع گیاهخوار یا وگان مطلق، لاکتو گیاهخوار، تخم مرغی، لاکتو گیاهخوار و پسکاترین یا نیمه گیاهخوار عنوان کرد.
وی یادآور شد: در گیاهخواری مطلق فقط غذاهای گیاهی مصرف می شود اما در لاکتوگیاه خواری لبنیات به رژیم غذایی، در گیاهخواری تخم مرغی تخم مرغ و در لاکتوگیاهخواری تخم مرغ و لبنیات اضافه می شود. همچنین به رژیم غذایی اضافه شده است.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه، پسکتری یا نیمه گیاهخواری نوع دیگری از رژیم گیاهخواری است که در آن علاوه بر منابع گیاهی، از ماهی و لبنیات نیز استفاده می شود، اما از گوشت قرمز و انواع گوشت پرندگان استفاده نمی شود. .
مزایا و معایب رژیم های گیاهخواری
این متخصص تغذیه کمبود ویتامین B12 و کم خونی را یکی از مضرات رژیم های گیاهخواری عنوان کرد.
وی با اشاره به عدم وجود ویتامین B12 در منابع غذایی گیاهی، گفت: این ویتامین تنها در منابع غذایی حیوانی یافت می شود. بنابراین در رژیم های گیاهخواری به ویژه گیاهخواری مطلق برای جلوگیری از کمبود ویتامین B12 و کم خونی ناشی از آن باید از مکمل های B12 استفاده کنند.
یکی از اعضای دانشکده تغذیه دانشگاه شهید بهشتی، کم خونی مگالوبلاستیک را کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 دانست که در صورت کمبود شدید این ویتامین می تواند کشنده باشد.
به گفته سهراب، در افرادی که رژیم غذایی معمولی دارند، ذخیره ویتامین B12 ممکن است تا 6 ماه کافی باشد، اما اگر این افراد به رژیم گیاهخواری مطلق روی بیاورند، علائم کم خونی بعد از شش ماه ظاهر می شود، مگر اینکه تحت نظر یک پزشک باشند. متخصص از مکمل ها استفاده کنید.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود منابع پروتئینی گیاهی را ناقص خواند و با اشاره به عوامل موثر در جذب اسیدهای آمینه ضروری گفت: در غلات، حبوبات و مغز اسیدهای آمینه مختلفی وجود دارد. بنابراین در گیاهخواری اگر غلات و حبوبات با هم مصرف شوند کمبود اسیدهای آمینه یکدیگر را جبران کرده و جذب بهتری خواهند داشت.
یکی از اعضای دانشکده تغذیه دانشگاه شهید بهشتی رژیم گیاهخواری را بهتر از گیاهخواری مطلق دانست زیرا تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین B12 است و پروتئین خوبی دارد و می تواند تا حدودی کمبودهای رژیم گیاهخواری را جبران کند.
سهراب از دیگر مضرات رژیم گیاهخواری را جذب نامناسب و در نتیجه کمبود عناصر دو ظرفیتی مانند آهن، کلسیم و روی عنوان کرد و افزود: عناصر دو ظرفیتی از منابع گیاهی به خوبی جذب نمی شوند و جذب آنها از منابع حیوانی بسیار بهتر است.
به گفته وی، کمبود کلسیم، آهن و روی می تواند گیاهخوارانی را که در حال رشد هستند یا رشد جنین زنان باردار گیاهخوار را تحت تاثیر قرار دهد.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه منابع گیاهی حاوی اسید فیتیک و اسید اگزالیک فراوان است، خاطرنشان کرد: وی خاطرنشان کرد: این عوامل می توانند بر جذب مواد غذایی به ویژه املاح و عناصر دو ظرفیتی تأثیر بگذارند.
به گفته وی، در رژیم های گیاهخواری به ویژه گیاهخواری مطلق، خطر کمبود مواد مغذی وجود دارد مگر اینکه رژیم غذایی توسط متخصص تغذیه به گونه ای طراحی شود که فرد بتواند با تجویز مکمل های مناسب، پروتئین، ویتامین ها و سایر مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت کند. فراهم کند
سهراب از جمله رژیم های غذایی ذکر شده، رژیم پکسترین یا نیمه گیاهی را بهترین نوع دانست و گفت: در این رژیم علاوه بر منابع گیاهی، فرد از لبنیات و ماهی نیز استفاده می کند. بنابراین در این نوع رژیم، احتمال کمبود مواد مغذی کمتر است.
این متخصص تغذیه به افرادی که می خواهند گیاهخوار باشند، توصیه کرد: اگر می خواهید رژیم غذایی سالمی داشته باشید، بهتر است رژیم غذایی آفت خوار را انتخاب کنید و گیاهخوار مطلق نباشید، همچنین تخم مرغ، لبنیات و ماهی را نیز به برنامه غذایی خود اضافه کنید. داشتن یک رژیم غذایی سالم منجر به کمبود مواد مغذی و سوء تغذیه نمی شود.
فواید گیاهخواری
یکی از اعضای هیات علمی تغذیه دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به برخی از فواید رژیم گیاهخواری گفت: اگر گیاهان به صورت خام مصرف شوند; آنها ظرفیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی دارند و خواص ضد سرطانی عالی دارند.
به گفته وی، اگر برای شام رژیم غذایی مشابه خام گیاهخواری را انتخاب کنیم و در بقیه وعده های غذایی روزانه خود ماهی، تخم مرغ و لبنیات را بگنجانیم، یکی از فواید گیاهان است که منبع خوبی از ویتامین ها و ضد عفونی کننده هستند. مواد سرطانی؛ ما از آن استفاده می کنیم و از کمبود مواد مغذی رنج نمی بریم.
این متخصص تغذیه تاکید کرد: برنامه غذایی روزانه باید شامل همه گروه های غذایی باشد و همچنین در برنامه غذایی خود از گیاهان خام و آجیل استفاده کنیم.
وی خام گیاهخواری در شام را یکی از بهترین الگوهای غذایی دانست که برای آن می توان از انواع سالاد و سبزیجات استفاده کرد. این بشقاب حاوی بسیاری از ویتامین ها و آنتی اکسیدان های مختلف است و هر چه سبزیجات رنگارنگ تر باشند. آنتی اکسیدان ها، مواد مغذی و ویتامین های بیشتری به بدن ما می رسد.
سهراب تاکید کرد: در کنار این سالاد می توان از چربی های سالم مانند زیتون یا روغن زیتون و منابع پروتئینی خوب مانند جوانه لوبیا یا مغزها استفاده کرد.
۲۳۳۲۱۷
منبع:خبرآنلاین