کمبود ید در زنان باردار؛ خطر نمکهای رنگی و دریایی

دکتر احمد اسماعیلزاده ، مدیر کمبود ID در زنان باردار در کشور ، خطرات کمبود را ذکر کرد. وی تأکید کرد که کمبود ید می تواند منجر به مشکلات جدی مانند سقط جنین ، عقب ماندگی ذهنی و اختلالات تکاملی در جنین شود. به همین دلیل ، ارائه ید کافی در دوران بارداری برای حفظ سلامت مادر و جنین بسیار مهم است.
اسماعیلزاده در ادامه توضیح داد كه در ششمین نظارت ملی سال گذشته ، بیش از 6000 دانش آموز و 6000 زن باردار مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به نتایج این نظارت ، میزان ادرار در زنان باردار در کشور در 2 میکروگرم در هر لیتر گزارش شده است که زیر مقدار مورد نظر 2 میکروگرم در لیتر است. این آمار نشان می دهد که وضعیت ید در زنان باردار در کشور مطلوب نیست و نیاز به اقدامات فوری برای رفع این کمبود وجود دارد.
وی گفت: “وضعیت ید در برخی از استانها ، به ویژه آذربایجان غربی ، آذربایجان شرقی ، گلستن و قازین ، نگران کننده است.” “این استانها در معرض کمبود ید هستند و باید اولویت داشته باشند.”
یکی از دلایل اصلی این کمبود ، مصرف نمک های رنگی و نمک های دریایی است که فاقد ید کافی است. اسماعیلزاده خواستار نظارت بیشتر بر تولید این محصولات شد و خاطرنشان کرد که برخی از کارخانه ها به دلیل مسائل اقتصادی به نمک می افزایند.
برای حل این مشکل ، وزارت بهداشت اقداماتی از قبیل تهیه مکمل های “یدوفولیک” را برای زنان باردار و ترویج استفاده از نمک های یدیزه انجام داده است. همچنین ، این وزارتخانه قصد دارد با دانشگاه ها و متخصصان پزشکی برای بهبود وضعیت ید در کشور همکاری کند.
سرانجام ، دکتر اسماعیلزاده از تغییر در برنامه های نظارت بر ید خبر داد و گفت: “برنامه نظارت بر ید در بین زنان باردار و دانشجویان در کشور سالانه و طی پنج سال آینده انجام می شود تا بتوانیم وضعیت ید را در کشور بهبود بخشیم.”
این اقدامات بیانگر تلاشهای وزارت بهداشت برای مقابله با بحران کمبود ید و بهبود سلامت عمومی است.