چگونه در روزهای آلوده سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم؟
به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از و به نظر می رسیداحمد اسماعیل زاده با اشاره به مضرات آلودگی هوا گفت: آلودگی هوا ترکیبی از موادی مانند دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق است که می تواند باعث بیماری های تنفسی و قلبی و حتی اختلالات روانی مانند استرس و افسردگی شود. این آلاینده ها با تحریک التهاب و کاهش آنتی اکسیدان های طبیعی بدن، خطر ابتلا به بیماری ها از جمله سرطان به ویژه سرطان ریه را افزایش می دهند.
وی افزود: ریزش ریزگردها بر روی سطح ریه و کاهش آنتی اکسیدان ها در مایع پوششی ریه باعث تخریب سلول های مختلف بدن و افزایش استرس اکسیداتیو می شود. بنابراین تقویت سیستم ایمنی از طریق تغذیه مناسب برای مقابله با این آسیب ها ضروری است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در ادامه خاطرنشان کرد: دریافت برخی غذاها و مواد مغذی که باعث کاهش التهاب می شود، می تواند اثرات مضر آلودگی هوا را کاهش دهد. در این زمینه رعایت برخی توصیه ها ضروری است.
وی در خصوص تاثیر امگا 3 گفت: مطالعات نشان داده است که مصرف بیشتر امگا 3 از منابعی مانند روغن ماهی، گردو و خرفه می تواند استرس اکسیداتیو ناشی از آلودگی هوا را با افزایش فعالیت آنتی اکسیدان های درون زا تعدیل کند. با توجه به فرهنگ کم مصرف ماهی در کشور، استفاده از مکمل های امگا 3 نیز گزینه مناسبی است.
اسماعیل زاده با تاکید بر اهمیت ویتامین C در سلامت افزود: این ویتامین یک آنتی اکسیدان قوی است که در کاهش التهاب و مبارزه با رادیکال های آزاد نقش بسزایی دارد. مصرف میوه هایی مانند پرتقال، لیموترش، انار، نارنگی و سبزیجاتی مانند اسفناج و فلفل دلمه ای به ویژه در روزهای آلوده توصیه می شود.
وی خاطرنشان کرد: ویتامین E که در روغن های خوراکی مانند روغن کانولا و همچنین مغزها مانند بادام و تخمه آفتابگردان وجود دارد با کاهش عوامل التهابی به محافظت از بدن در برابر اثرات آلودگی هوا کمک می کند.
اسماعیل زاده در ادامه اظهار داشت: ویتامین A که در میوه ها و سبزیجات زرد و نارنجی رنگ مانند هویج، کدو تنبل، گوجه فرنگی و زردآلو وجود دارد، از اثرات مضر آلودگی می کاهد. تخم مرغ و شیر نیز به عنوان منابع خوب این ویتامین توصیه می شود.
وی تاکید کرد: ویتامین D نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارد. افراد باید با انجام یک آزمایش ساده از وضعیت این ویتامین در بدن خود بدانند و در صورت کمبود با مشورت متخصصان تغذیه از مکمل ها استفاده کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه تصریح کرد: کلم بروکلی، گل کلم و کلم دارای موادی هستند که به دفع سموم بدن و کاهش اثرات منفی آلودگی هوا بر ریه ها کمک می کند.
وی افزود: زردچوبه به دلیل وجود کورکومین ماده مفیدی برای بهبود عملکرد ریه است و مصرف آن در غذاها توصیه می شود.
اسماعیل زاده خاطرنشان کرد: چاقی و اضافه وزن با افزایش التهاب و فشار به اندام های بدن باعث تضعیف سیستم ایمنی در مقابله با آلودگی هوا می شود. افرادی که با این مشکل مواجه هستند برای کاهش وزن باید با متخصص تغذیه مشورت کنند.
وی با تاکید بر اهمیت تغذیه مناسب در کاهش آسیب های ناشی از آلودگی هوا، گفت: رعایت این توصیه های تغذیه ای می تواند اثرات مضر آلودگی هوا را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و سلامت عمومی جامعه را بهبود بخشد.