چرا پزشکان به وزارت بهداشت رفتند؟ “سلامتی” خوب نیست! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان
سلامت جو، در حالی که ۱۱۰ روز تا پایان سال ۱۴۰۳ باقی مانده است، منابع مالی حوزه سلامت در بخش های مختلف چندان مطلوب نیست و شاید همین موضوع باعث نگرانی وزیر بهداشت و درمان و… البته رئیس جمهور باعث شد که به وزارت بهداشت برود و از وضعیت سلامت کشور مطلع شود.
با نگاهی به صحبت های وزیر بهداشت در دیدار روز گذشته با رئیس جمهور متوجه نگرانی شدم ظفرخندی در ماه های پایانی سال هستیم.
وضعیت نامناسب داروساز
شاید مهمترین دغدغه وزیر بهداشت بودجه باشد داروساز باشد که تا پایان سال 110 روز باشد. آنچه تاکنون تخصیص داده شده چندان قابل قبول نبوده است. به طوری که وزیر بهداشت با بودجه 74 هزار میلیارد تومانی رئیس جمهور را مورد خطاب قرار داد داروساز در سال 1403 تاکنون کمتر از یک سوم آن پرداخت شده است.
این نشان می دهد که پزشکی در ماه های پایانی سال با مشکل مواجه خواهد شد. چرا که صنعت دارو و البته کل زنجیره تامین دارو در کشور با بحران نقدینگی مواجه است هستند و اگر قرار باشد وجوهی تزریق شود داروساز اگر مختل شود، عرضه دارو نیز تحت تأثیر قرار می گیرد و در نتیجه مهم ترین کالای استراتژیک دچار بحران می شود.
در همین راستا وزیر بهداشت روز گذشته در دیدار با رئیس جمهور خاطرنشان کرد: وزارت بهداشت با بدهی 97 هزار میلیارد تومانی مواجه است و اگر کاری انجام نشود، شرایط حوزه سلامت سخت تر می شود.
همانطور که وزیر بهداشت به رئیس جمهور گزارش داده است، بدهی 97 هزار میلیارد تومانی وزارتخانه شامل بدهی دارو، پرسنل و پیمانکاران است که هر سه گروه زنگ خطری برای وزارت بهداشت و حوزه سلامت هستند.
همانطور که گفته شد تخصیص کمتر از یک سوم بودجه داروساز در فاصله 110 روز مانده به پایان سال می تواند زنگ خطری برای بروز بحران کمبود دارو باشد.
اعتراضات پی در پی پرسنل پرستاری به دلیل عدم پرداخت مطالبات از محل کار من می بینممهم ترین دغدغه وزیر ساماندهی رشته پرستاری است.
بدهی به پیمانکاران نیز می تواند مشکلات خاص خود را برای وزارت بهداشت و سلامت به همراه داشته باشد و بنابراین در صورت عدم تدبیر؛ وضعیت سلامت در پایان سال به شدت بحرانی خواهد شد.
به گفته وزیر بهداشت معوقه برخی گروه ها از 12 ماه به 14 ماه کاهش یافته و به حدود 5 تا 6 ماه رسیده است.
اگرچه در ابتدای شروع به کار دولت چهاردهم فاصله پرداخت معوقات تا حدودی کاهش یافته است اما به گفته وزیر بهداشت; این تاخیرها انگیزه کارکنان بهداشتی را کاهش داده است.
این در حالی است که وزیر بهداشت در گزارشی که دیروز در حضور رئیس جمهور ارائه کرد، بدهی 30 هزار میلیارد تومانی سازمان تامین اجتماعی را یکی از چالش های وزارت بهداشت عنوان کرد و گفت: پیامدهای ناشی از بدهی های وزارت بهداشت در بخش های تولید دارو و تجهیزات پزشکی و نیروی انسانی موثر است.
شاید حضور سرزده رئیس جمهور در ستاد وزارت بهداشت و دیدار با وزیر و معاون و مدیران ارشد این وزارتخانه برای شنیدن دغدغه های وزیر و اینکه دولت باید به فکر بودجه سلامت باشد بود. چرا که «پزشکی» و «نیازهای پرستاری» را باید پاشنه آشیل حوزه سلامت دانست که می تواند این وزارتخانه را به حاشیه براند. گویا «سلامتی» خوب نیست و پزشکان و ظفر خاندی به عنوان دو جراح حازقآنها باید هر چه زودتر شروع به کار کنند.