چالش های بومی گزینی پزشکان در مناطق محروم
به گزارش خبرنگار اجتماعی سلامت جو ، سیدجلیل حسینی; معاون آموزشی وزارت بهداشت در نشست خبری امروز با اصحاب رسانه در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی بر محدودیت دسترسی مردم به پزشکان در مناطق محروم و وضعیت گزینش بومی پزشکان گفت: : وزارت بهداشت پذیرش دانشجوی پزشکی در رشته های تخصصی را ۱۲ درصد افزایش داد. . البته این افزایش باید متناسب با نیاز کشور باشد. پس اگر رشته تخصصی جنبه تجملی داشته باشد افزایش 12 درصدی برای آن اعمال نمی شود. همچنین در مناطق محروم شرایطی فراهم شود تا پزشکان بتوانند با رفع نیاز این مناطق در آنجا بمانند.
حمید اکبری; مشاور معاون آموزشی وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال اظهار داشت: طبق قانون مصوب مجلس 30 درصد ظرفیت پزشکی عمومی و تخصصی باید از طریق گزینش بومی پذیرفته شود. وزارت بهداشت در این زمینه ملاحظاتی دارد از جمله اینکه این افراد با معدل پایین تر پذیرش می شوند که با عدالت آموزشی در تضاد است و نیاز به بازنگری دارد. همچنین این افراد باید به درستی در نظام سلامت کشور به کار گرفته شوند.
وی ادامه داد: طبق قانون اولیه، این افراد موظف بودند سه برابر مدت تحصیل در مناطق محروم خدمت کنند، اما در اولین دوره اجرای این قانون و قبل از فارغ التحصیلی این پزشکان، مجلس این قانون را اصلاح کرد. دوره خدمت را به 1.5 کاهش داد که با مدت زمان آموزش کاهش یافت. نگرانی این است که در آینده دوباره این دوره کاهش یابد و افرادی که با رتبه های پایین تر و برای رفع نیازهای مناطق محروم پذیرفته می شوند، زمان کمتری در این مناطق خدمت کنند.
اکبری افزود: در حال حاضر پزشک و دندانپزشک برای اقصی نقاط کشور از طریق گزینش بومی جذب شده اند. در صورت تصویب و اجرای صحیح قانون، وزارت بهداشت چندین هزار نفر را برای حوزه های مشخص شده می پذیرد که در حال تحصیل هستند. باید شرایط اقامت این افراد در مناطق محروم فراهم شود. اما نگرانی این است که این روند تحت فشارها و نظرات مختلف تغییر کند و افرادی که با امتیاز گزینش بومی به کار گرفته شده اند این مناطق را ترک کنند.
وی تاکید کرد: این موضوع از سوی وزارت بهداشت در دست بررسی است و امیدواریم با همکاری مراجع قانونگذاری بتوانیم برنامه ریزی مناسبی برای ساماندهی پذیرش پزشکان در مناطق محروم انجام دهیم.
شهریار نفیسی; مشاور معاون آموزشی در شورای آموزش پزشکی و تخصصی نیز بیان کرد: نکته مهم این است که اگر قرار است سهمیه ای اعمال شود باید متناسب با نیاز وزارت بهداشت باشد. در حال حاضر برخی از پزشکانی که از سهمیه مناطق محروم استفاده می کنند از این سهمیه برای ورود به رشته های لوکسی که در کشور نیاز نیست استفاده می کنند. این موضوع باعث می شود سهمیه مناطق محروم به رشته های مورد نیاز تخصیص نیابد. نگرانی دیگر این است که افراد استفاده کننده از این سهمیه ها در رشته ها و دانشگاه های پرطرفدار متمرکز شوند. بنابراین اولین اقدام این است که این سهمیه ها به گونه ای توزیع شود که نیاز مناطق محروم به خدمات درمانی تامین شود.