پرمصرف ترین نوشیدنی جهان – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان

سلامت جو، چای به زبان انگلیسی انواع چای مختلف و هر کدام از این انواع مزایای خاص خود را دارند. برای اینکه بدانید کدام نوع چای می تواند برای شما بهترین باشد. یکی از نکات مهم قبل از خرید یا مصرف چای، توجه به مواد مغذی و ترکیبات آن است.
چای حاوی ترکیباتی مانند فلاونوئیدها، کاتچین ها (پلی فنول ها) و مقدار بسیار کمی از مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، مس، روی و فسفر است، اما مقادیر آنها معمولاً در سطوحی است که اثر تغذیه ای قابل توجهی ندارند.
چای سرد است یا گرم؟
طبیعت چای سیاه در طب ایرانی گرم و خشک است و افرادی که مزاج سرد و مرطوب دارند (مکمل آن) بهترین گزینه برای مصرف انواع چای هستند. زیرا این دمنوش گیاهی به تعادل مزاج بدن آنها کمک می کند. نوشیدن چای با ادویه هایی مانند هل، دارچین یا زنجبیل توصیه می شود.
فواید و خواص چای سیاه چیست؟
چای سیاه یکی از پرمصرف ترین نوشیدنی های دنیاست که علاوه بر طعم مطبوع، خواص زیادی برای سلامتی و زیبایی دارد. این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان ها و ترکیبات گیاهی مفیدی است که می تواند به بهبود سلامت پوست صورت و جلوگیری از پیری زودرس کمک کند. مصرف چای سیاه حتی برای سلامت چشم ها نیز مفید است و در ترکیب با لیمو ترش اثر سم زدایی را افزایش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.
چای سیاه ایرانی به دلیل مرغوبیت و عطر طبیعی از جایگاه ویژه ای برخوردار است و انواعی مانند چای ارل گری یا انت هد نیز به دلیل طعم و خواص خاص خود شناخته شده اند. برخی مطالعات نشان می دهد که مصرف منظم چای سیاه ممکن است فشار خون سیستولیک و دیاستولیک را اندکی کاهش دهد (حدود 1-2 میلی متر جیوه)، اما شواهد کافی برای اثبات تأثیر مستقیم بر پیشگیری از بیماری قلبی وجود ندارد. در مجموع، چای سیاه با تنوع و ترکیبات مختلف، فواید قابل توجهی هم برای لذت روزانه و هم برای ارتقای سلامت عمومی دارد.
خواص چای سیاه ایرانی
چای سیاه ایرانی به دلیل طراوت برگ و حداقل فرآوری، طعمی طبیعی و معطر دارد. در عین حال، خواص چای ایرانی به طور کلی مشابه سایر چای های سیاه است: کمک به هوشیاری، آبرسانی روزانه و ارائه ترکیبات گیاهی مفید. اگر به کیفیت چای اهمیت می دهید، از دم کردن استاندارد، آب تمیز پیروی کنید و آن را خشک و دور از نور نگه دارید. نوشیدن بدون قند بهترین راه برای استفاده سالم از خواص چای ایرانی است.
فواید چای بدون قند
چای بدون قند بهترین راه برای مصرف چای است زیرا کالری و قند اضافه به بدن اضافه نمی کند. حذف قند به شما این امکان را می دهد که از خواص چای بهره مند شوید، اما خطر پوسیدگی دندان و افزایش وزن را افزایش نمی دهید. با گذشت زمان طعم آن به طعم واقعی چای عادت می کند و نیاز به شیرینی کمتر می شود. این تغییر کوچک تاثیر زیادی بر سلامت دهان و متابولیسم دارد.
مضرات چای سیاه چیست؟
مصرف بیش از حد هر ماده ای می تواند عوارض جانبی برای شما داشته باشد. چای نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از عوارض جانبی چای سیاه در کودکان و بزرگسالان شب ادراری است. عوارض چای سیاه بیشتر به میزان و نحوه مصرف مربوط می شود. نوشیدن زیاد می تواند جذب آهن را کاهش داده و منجر به تخلیه طولانی مدت ذخایر آهن شود. کافئین ممکن است رفلاکس و سوزش سر دل را در افراد مستعد بدتر کند. اگزالات چای در مصرف زیاد می تواند خطر ابتلا به سنگ کلیه را افزایش دهد.
چای سیاه می تواند علائم GERD را در برخی افراد تشدید کند. کافئین با کاهش فشار اسفنکتر تحتانی مری، رفلاکس اسید را آسان تر می کند. هر چه فنجان های پشت سر هم بیشتر باشد و چای غلیظ تر باشد، احتمال سوختن و ترش شدن آن بیشتر می شود. اگر رفلاکس دارید، چای را رقیقتر و بین وعدههای غذایی بنوشید. مشاهده علائم در شب نشانه حساسیت بیش از حد یا فردی است. اگر علائم ادامه یابد، کاهش کافئین یا تغییر عادات دم کردن مفید است.
مضرات چای کیسه ای
برخی از کیسه های چای نایلونی میلیاردها نانوذرات پلاستیکی را در آب داغ آزاد می کنند. عواقب درازمدت انسانی این امر هنوز مشخص نیست، اما اصل احتیاط توصیه می شود. راه بی خطر استفاده از چای کیسه ای کاغذی بدون اتصالات پلاستیکی یا برگ چای است. همچنین بهتر است آب جوش را مستقیماً روی کیسه های پلاستیکی نریزید.
مضرات چای مانده در فلاسک
باقیمانده چای اگر ساعت ها در دمای 60-40 درجه سانتیگراد بماند، زمینه رشد باکتری ها را فراهم می کند. قانون ایمنی USDA می گوید که غذاهای پخته شده را بیش از 2 ساعت در دمای اتاق نگذارید. آلودگی میکروبی در چای خشک رایج نیست، اما بقای سالمونلا در برخی شرایط نشان داده شده است. بهترین کار این است که آن را تازه مصرف کنید.
عوارض چای داغ چیست؟
نوشیدن چای بسیار داغ (بیش از ~65 درجه سانتیگراد) خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می دهد. ساده ترین راه حل این است که 5-8 دقیقه بعد از دم کشیدن صبر کنید و به آرامی بنوشید. اضافه کردن کمی آب سرد یا شیر نیز باعث کاهش دما می شود. البته کودکان و سالمندان نسبت به چای داغ حساسیت بیشتری دارند و باید به این نکته توجه بیشتری داشته باشند.
مضرات چای داغ برای معده
چای بسیار داغ می تواند غشای مخاطی دهان، حلق و مری را تحریک کند و رفلاکس را در افراد حساس تشدید کند. ترکیب حرارت زیاد و کافئین برای معده خوشایند نیست. اگر سوزش سر دل دارید، بگذارید چای خنک شود و از فنجان های خیلی داغ خودداری کنید.
چای می تواند بخشی از یک سبک زندگی سالم با تامین آبرسانی روزانه، تقویت تمرکز کوتاه مدت و حاوی ترکیبات گیاهی مفید باشد. بهترین فایده از خواص چای زمانی است که بدون قند نوشیده شود تا کالری و آسیب دندان افزایش نیابد. عوارض جانبی چای بیشتر در مصرف زیاد یا نوشیدن خیلی گرم رخ می دهد و شامل تشدید رفلاکس معده، کاهش جذب آهن گیاهی، بی خوابی و در افراد مستعد افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه می شود. بنابراین رعایت اعتدال، پرهیز از نوشیدن چای داغ و دوری از غذاهای غنی از آهن ضروری است.



