هموفیلی را بیشتر بشناسیم، از علائم تا کنترل بیماری

به گفته وبدا ، ابولفازل خالفی نژاد ، متخصص خون و سرطان و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز به مناسبت هفته ملی هموفیلی ، گفت: شیوع هموفیلی در هر پنج هزار تولد پسران یکی است ، این بیماری در دو نوع A و B مشاهده می شود. نوع A به دلیل کمبود فاکتور 2 و نوع B به دلیل کمبود فاکتور است که کمبود این عوامل باعث اختلال در روند انعقاد خون می شود.
علائم و شدت بیماری
وی گفت ، با اشاره به اینکه مهمترین علائم هموفیلی خونریزی مکرر است ، شدت علائم به میزان عوامل انعقادی بستگی دارد.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز معتقد است که در افرادی که سطح فاکتور خون بین یک تا سه درصد دارند ، این بیماری به شکل متوسط ظاهر می شود و خونریزی در شرایط خاصی مانند ختنه ، جراحی ، استخراج دندان یا آسیب جزئی رخ می دهد.
تشخیص و پیشگیری
خلفی نژاد خاطرنشان کرد: حدود 5 ٪ از بیماران هموفیلی سابقه خانوادگی ندارند و به دلیل جهش ژنتیکی در ژن ها این بیماری را دارند ، و افزود: در خانواده هایی که سابقه بیماری های خونریزی دارند ، معاینه مادر برای حامل ها و همچنین حاملگی حاملان و همچنین بارداری حامل ها ضروری است.
وی افزود: از آنجا که هموفیلی به کروموزوم “X” وابسته است ، مردان در صورت وجود یک ژن معیوب ، کروموزوم “X” دارند ، اما زنان برای ایجاد هر دو ژن معیوب نیاز دارند ، بنابراین شیوع بیماری در زنان بسیار کم است.
معالجه و مراقبت
متخصص خون و سرطان گفت: هموفیلی بهبودی قطعی ندارد ، اما روش های دیگر ، از جمله جایگزینی عوامل انعقادی ، می تواند خونریزی و عوارض را کنترل کند ، افزود: تشخیص زودرس و مشاوره ژنتیکی در مادرانی که سابقه خانوادگی هموفیلی یا بیماری های خونریزی دارند.
خلفی نجاد گفت که بیماران هموفیلی باید از ورزش و فعالیتهایی که احتمالاً مجروح و خونریزی می شوند ، خودداری کنند و قبل از هرگونه عمل جراحی یا دندانپزشکی با متخصص خون مشورت کنند. در تقویم کشور ما از 1 اوت تا 7 اوت ، هفته ملی برای بیماران هموفیلی نامگذاری شده است.