سلامت خانواده

همه چیز در مورد سوختگی داریم جز امکانات/ کل اروپا به اندازه یکی از شهرهای ما سوختگی ندارد

به گزارش خبرآنلاین، هفته اول آذرماه به عنوان هفته پیشگیری از سوختگی نامگذاری شده است.

همشهری نوشت: گزارش های جهانی نشان می دهد که مرگ و میر ناشی از سوختگی سومین عامل مرگ پس از حوادث رانندگی و سقوط از ارتفاع است. به همین دلیل آگاهی از روش های پیشگیری بسیار مهم است. سوختگی با آموزش، اطلاع رسانی، ورزش و کمی تغییر سبک زندگی و همچنین ارائه امکانات قابل پیشگیری است، اما مردم باید نسبت به آن آگاه باشند.

3 راهکار برای پیشگیری

محمدجواد فاطمی، رئیس هیئت مدیره انجمن حمایت از بیماران سوخته (ققنوس) در نشست خبری روز ملی پیشگیری از سوختگی گفت: ما در زمینه سوختگی مشکلات زیادی داریم اما اگر بخواهیم این مشکلات را برطرف کنیم، ما باید در پیشگیری از سوختگی فعال باشیم. . مشکل سوختگی با افزایش تخت های بیمارستانی، ساخت بیمارستان و خرید ابزار و تجهیزات حل نمی شود. اگر از سوختگی جلوگیری کنیم کمک می کند و همه کشورهایی که توانستند در این زمینه به راه حل موفقی برسند وارد مسیر پیشگیری شده اند.

فاطمی با تاکید بر اینکه سه راهکار برای پیشگیری از سوختگی وجود دارد ادامه داد: اولین راهکار آموزش مردم و مسئولان است. آنها باید بدانند که راه حل های ساده ای برای جلوگیری از سوختگی وجود دارد. سوختگی به همه ما نزدیک است. بنابراین سوختگی باید یکی از نگرانی ها باشد. باید رفتارهای کم خطر را به کودکان بیاموزیم. به بزرگسالان بیاموزید که محیط را ایمن کنند. به والدین آموزش دهید که اگر مدارس وسایل گرمایشی غیر استاندارد دارند، اجازه ورود فرزندانشان به این کلاس ها را ندهند.

وی درباره راه حل دوم نیز گفت: گام دوم قانون گذاری است. از نمایندگان مجلس، مسئولان ایمنی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت نیرو تقاضای اصلاح قوانین و شناسایی محل های اصلی سوختگی مردم را داریم. قوانینی وضع کنید تا این اتفاقات نیفتد. قوانین نباید اجازه دهند افراد در مکان های ناامن قرار گیرند. در کشور ما قوانین به راحتی قابل دور زدن هستند. فسادی وجود دارد که به راحتی قوانین را دور می زند. باید در مورد حوادث بزرگی مانند آتش سوزی، سوختگی و انفجار در کشور تحقیق و بررسی شود تا بفهمیم چرا بیمارستانی که تمام مجوزهای لازم را دارد و به عنوان بیمارستان نمونه شناخته شده است دچار آتش سوزی شده و بعدا گفته می شود که در حد استاندارد نیست قبل از تصویب قوانین باید قوانین را اجرا کرد تا کسی نتواند با فساد قوانین را دور بزند و مردم را در معرض خطر قرار دهد.

فاطمی سومین موضوع را استانداردسازی خواند و گفت: این موضوع شامل استانداردسازی وسایل گرمایشی، آشپزی، سیستم گرمایشی مدارس، محیط های کار، اماکن عمومی، خودروها، تجهیزات و… است که باید کاری کنیم که حوادث سوختگی کمتر اتفاق بیفتد.
وی البته تاکید کرد که حمایت از بیماران سوختگی نیز مهم است. بیمارانی که از آتش بیرون می آیند و از بیمارستان مرخص می شوند نیاز به حمایت خانه و جامعه دارند. مطالعات علمی نشان داده است که اگر افراد سوخته به هر میزانی مورد حمایت قرار گیرند، مشکلات روحی و اجتماعی آنها کاهش می یابد و حتی اگر شدیدترین سوختگی ها را داشته باشند، به زندگی عادی باز می گردند. این شامل حمایت مالی و معنوی می شود. این افراد برای بازگشت به کار و جامعه نیاز به دوست داشته شدن دارند، درآمد دارند.

چرا آمار سوختگی کامل نیست؟

این پزشک درباره آمار سوختگی بیماران گفت: در کشورهای جهان سوم آمار صحیحی وجود ندارد. تعداد زیادی از بیماران سوختگی به طب سنتی مراجعه می کنند. برخی از بیماران سوختگی های کوچک دارند و به صورت سرپایی درمان می شوند که گزارش نشده است. عددی که اعلام می شود مربوط به بیمارانی است که در بیمارستان سوختگی و یا بخش سوختگی بیمارستان ها بستری می شوند. آمارهای تخمینی نشان می دهد که سالانه بین 22000 تا 28000 نفر در بیمارستان های سوختگی و بخش های سوختگی بستری می شوند. با توجه به آمار بستری ها در بخش دولتی و تعداد مراجعات بخش خصوصی می توان گفت سالانه حدود 30 هزار نفر دچار سوختگی می شوند. از بین این افراد که سوختگی شدید دارند، افرادی که 10 درصد سوختگی یا سوختگی در نقاط حساس بدن دارند در بخش بستری می شوند.

وی ادامه داد: به ازای هر یک بستری، 6 تا 8 نفر به صورت سرپایی درمان می شوند که بین 180 تا 240 هزار نفر تقریباً سرپایی هستند. سه هزار نفر از این افراد نیز می میرند. حدود 27 هزار نفر ترخیص می شوند و نیمی از آنها معلول می شوند و مشکلات روحی و اجتماعی پس از سوختگی نیز قابل تامل است.

فاطمی با بیان اینکه از نظر بروز سوختگی جزو کشورهای اول هستیم، گفت: میزان مرگ و میر در کشور ما دو برابر میانگین جهانی است زیرا تجهیزات و امکانات کوچک و غیراستاندارد است. در حالی که از نظر دانش فنی و کادر پزشکی مشکلی نداریم اما امکانات در زمینه سوختگی در کشور قابل مقایسه با کشورهای پیشرفته یا کشورهای مشابه ایران نیست. از طرفی تجهیزات پزشکی ما مانند تخت، بیمارستان، تجهیزات و … بسیار فرسوده، عقب مانده و غیرقابل استفاده هستند.

مردان بیشتر مستعد سوختگی هستند

رئیس هیئت مدیره ققنوس درباره بیشترین سوختگی در گروه های مختلف نیز گفت: بیشترین افرادی که دچار سوختگی می شوند مردانی هستند که با شعله های آتش می سوزند و این حوادث بیشتر در محل کار اتفاق می افتد. برق گرفتگی یکی از این موارد است و سالانه 2000 بیمار برق گرفتگی در کشور داریم که اکثر آنها جوان هستند و در ساختمان ها کار می کنند. بر اساس این مطالعه 65 درصد از این افراد قطع عضو هستند. دسته دوم زنان هستند که ترکیب مایعات داغ و شعله عامل سوختگی در آنهاست. گروه سوم کودکانی هستند که شایع ترین علت سوختگی آنها مایعات یا غذای داغ است. آمار برق گرفتگی نیز متفاوت است و 5-4 درصد بیماران دچار سوختگی الکتریکی شده اند. سوختگی های شیمیایی نیز ناشی از کار و خشونت در جامعه است.

این پزشک با انتقاد از نظام سلامت کشور در مواجهه با سوختگی ها گفت: یکی از مشکلات اساسی وزارت بهداشت این است که متولی واحدی برای موضوع سوختگی ندارد. با توجه به اینکه متولی واحد و مشخصی در رابطه با سوختگی در وزارت بهداشت وجود ندارد، این وزارتخانه آماری از سوختگی ندارد. تمامی کشورهایی که در زمینه سوختگی به موفقیت هایی دست یافته اند، روز پیشگیری را در تقویم رسمی خود دارند، اما این روز در کشور ما ثبت نشده است و این در حالی است که سوختگی یکی از معضلات اساسی کشور محسوب می شود.

فاطمی با بیان اینکه ترکیه یکی از کشورهای موفق در زمینه سوختگی است، گفت: این کشور سوختگی را تراز می کند و بر اساس این سطوح با توجه به شرایط بیمار خدمات ارائه می دهد. سوختگی در کشور روی کاغذ تسطیح می شود اما در عمل اجرا نمی شود. این در حالی است که دانشگاه‌های علوم پزشکی علاقه‌ای به بخش سوختگی ندارند و برخی از دانشگاه‌ها کاربرد گروه سوختگی را تغییر داده‌اند. بیمارستان های خصوصی بخش سوختگی ندارند. بیمارستان مطهری تهران و امیرالمومنین شیراز از بهترین بیمارستان های سوختگی کشور محسوب می شوند که با مشکلات فراوانی مواجه هستند.

به گفته فاطمی در حال حاضر 35 مرکز سوختگی در کشور وجود دارد.

مشکل اقتصادی باید حل شود

دکتر مصطفی دهماردی رئیس بیمارستان سوانح سوختگی شهید مطهری نیز در ادامه این نشست درباره روند درمان بیمارانی که دچار سوختگی می شوند اظهار داشت: مردم از خدماتی که برای درمان سوختگی دریافت می کنند رضایت ندارند. بعد از ترخیص پول خرید لباس و کرم سوزاندن ندارند چون تحت پوشش بیمه نیست. حقوق پزشکان در بخش سوختگی بسیار پایین است. جراحان پلاستیک خارج از مراکز دولتی درآمد بیشتری دارند. کار پانسمان سوختگی نیز بسیار سخت است و حقوق پرسنل ما بسیار کم است.

ده کشته ادامه داد: بر اساس قانون، بیمار در بیمارستان نباید هزینه ای پرداخت کند، اما اکنون پرداخت می کند. در زمان ترخیص قادر به پرداخت فرانشیز نیست. وزارت بهداشت به ما اعلام کرده است که از پذیرش بیمارانی که توانایی مالی پایینی دارند خودداری کنیم، اما این موضوع نیز به ما فشار می آورد و تامین هزینه ها سخت است. چون شرکت های داروسازی به ما اعتبار نمی دهند. دستگاه ها و وسایلی که برای درمان سوختگی استفاده می شود فوق العاده گران است، دستگاه 8 میلیونی اکنون 800 میلیون تومان است. دستگاه های درماتومی بعد از 5 سال قابل استفاده نیستند اما 10 سال از آنها استفاده می کنیم.

بیمارستان فرسوده است، اما چه کنیم؟

وی همچنین به فرسودگی بیمارستان مطهری اشاره کرد و گفت: مدام در مورد ناامنی به ما هشدار داده می شود و نمی توانیم کاری انجام دهیم. این بیمارستان 60 سال پیش ساخته شده و زیرساخت اطفای حریق ندارد. بیمارستان باب الحواج در کنار رودخانه کن 20 سال است که در حال ساخت است و 5 سال است که می گویند 20 درصد آن باقی مانده است. اگر این بیمارستان ساخته شود به سوختگی بیماران کمک می کند.

تن ددلی در مقایسه وضعیت درمان سوختگی در ایران و سایر کشورهای همسایه گفت: در کنگره کشورهای همسایه شرکت کردم و در مورد وضعیت سوختگی در ایران صحبت کردم. ایران از نظر دانش فنی، تنوع جراحی و سواد پزشکان یکی از قوی ترین کشورها بود، اما از نظر امکانات بیمارستانی به جز یک کشور جنگ زده از همه آنها امکانات کمتری داشتیم. از نظر نتیجه هم با همین کشورها هستیم و این وظیفه را کادر درمانی که همیشه در خط مقدم مشکلات هستند انجام می دهند.

این پزشک تاکید کرد: مشکل اقتصادی باید حل شود و اگر حل نشود نمی توانیم دستگاه های یورویی بخریم. پانسمان لازم برای بیمار 50 میلیون تومان به اندازه یک برگ A4 است نه وزارت بهداشت می تواند تهیه کند و نه حمایت خیرین. اقتصاد باید اصلاح شود و نگاه عوض شود، سلامت باید در اولویت دولت ها باشد.

هزینه درمان از دست ما خارج است

ده مرده در پاسخ به سوالی درباره هزینه درمان بیماران سوختگی گفت: هزینه این بیماران از دست ما خارج است. بیمار سوختگی 30 درصدی که بیمه ندارد 600 میلیون هزینه دارد. در بخش خصوصی 500 میلیون از بیماران دریافت می کنند.

رئیس بیمارستان مطهری با بیان اینکه کشورهای اروپایی برای هر بیمار حدود 10 هزار یورو در نظر می گیرند، گفت: البته میزان سوختگی در آن کشورها بسیار کم است و کل اروپا به اندازه شهر ما سوختگی ندارد. میزان سوختگی در کشور ما بسیار زیاد است و نظام پزشکی توان پرداخت هزینه ها را ندارد. اگر بخواهیم تمام اعتبارات را برای سوختگی به نظام سلامت اختصاص دهیم، سایر بخش ها باید تعطیل می شدند.

وی درباره وضعیت دسترسی به دارو نیز اظهار کرد: داروهای متعارف به جز یک مورد موجود است. همچنین پانسمان های مدرن موجود هستند اما به دلیل هزینه بالا به راحتی در دسترس نیستند. به طور کلی می توان گفت داروهایی که در دسترس هستند متوسط ​​محسوب می شوند. وضعیت تجهیزات نیز مناسب نیست، به عنوان مثال فقط یک شرکت در حال تلاش برای ورود به بافت گسترش دهنده است، هر چند برای درمان سوختگی بسیار مفید است.

10 فوتی درباره محرومیت از درمان بیماران نیز گفتند: تخت سوختگی استاندارد در کشور نداریم اما اجازه نمی دهیم بیماران سوخته روی زمین بمانند. ICU سوختگی هم کوچک است و شاید 6 بیمار با هم بستری شوند که امکان انتقال عفونت بیمارستانی را دارد.

۲۳۳۲۱۷

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا