هشدار درباره باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی – خبرگزاری مهر ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری مهر، مجید حاجی فرجی، عضو فرهنگستان علوم پزشکی گفت: عدم نظارت و ثبت دقیق اطلاعات تولید، امنیت غذایی کشور را با چالش جدی مواجه کرده است.
وی افزود: در اسناد بالادستی امنیت غذایی دسترسی پایدار به غذای سالم و کافی تعریف شده است. اما رکن مهم این امنیت، ایمنی مواد غذایی است که در بخش کشاورزی به اندازه کافی نظارت نمی شود.
حاجی فرجی با اشاره به آلودگی منابع آبی، استفاده از کودها و سموم غیراستاندارد و رعایت نکردن دوره های مجاز مصرف سم، گفت: آلودگی خاک و آب باعث افزایش نیترات در محصولاتی مانند کاهو، سیب زمینی و پیاز می شود و این وضعیت حتی به سیستم کبد، دی ان ای، کلیه ها، سیستم عصبی طولانی مدت آسیب می رساند.
وی خاطرنشان کرد: حدود 15 تا 20 درصد کودهای شیمیایی و بیش از 30 درصد سموم غیراستاندارد و قاچاق هستند و نزدیک به 20 درصد زمین های کشاورزی آلوده به بقایای سموم هستند. همچنین طبق اعلام سازمان محیط زیست تا 50 درصد پساب کارخانه ها یا کارگاه های صنعتی وارد زمین های کشاورزی می شود.
حاجی فرجی ضمن اشاره به طرح قدیمی کدگذاری و شناسایی مزارع که سال هاست رها شده است، گفت: با این روش می شد مبدا و کیفیت محصول را مشخص کرد اما پس از مدتی این کار متوقف شد.
وی با اشاره به کمبود بودجه، نیروی متخصص و تجهیزات در سازمان های متولی، تاکید کرد: ماده 35 برنامه هفتم به صراحت مسئولیت نظارت را بر عهده سازمان حفظ نباتات گذاشته است اما اقدامات عملی جدی صورت نگرفته است.
این متخصص تغذیه ارائه آموزش های ساده و کم هزینه به کشاورزان را برای شناخت سم استاندارد، روش صحیح مصرف و جلوگیری از ترکیب خطرناک سموم پیشنهاد کرد.
به گفته وی استفاده از روش های بیولوژیک و تقویت سیستم پایش سموم باید در دستور کار قرار گیرد.
حاجی فرجی در پایان افزود: در صورت عدم حمایت، کشاورز مجبور به استفاده از سموم قاچاق و ارزان قیمت می شود. مردم باید مطالبه گر و سازمان های نظارتی نیز اقدام کنند.



