سلامت خانواده

هشدار؛ اعتیاد اینترنتی فرزندتان را جدی بگیرید – خبرگزاری مهر ایران و جهان

مریم سادات ظهوریان جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار مهر درباره خطر اعتیاد کودکان به اینترنت اظهار داشت: اعتیاد یعنی وابستگی و عادت فوق العاده زیاد به هر چیزی… اینترنت همچنین فضایی است که کودکان را با موقعیت های جدیدی که دارند آشنا می کند. تا الان تجربه کرده او برای او وجود نداشت و از نظر فیزیکی وجود نداشت.

ظهوریان گفت: کودک محیط اطراف خود را درک می کند و دسترسی به تجربیات جدید برای او جذاب است. وقتی وارد دنیای جدیدی می شود که تا امروز با آن آشنا نبوده و با موضوعات جدیدی روبرو می شود که تا امروز با آنها درگیر نبوده و نمی تواند آن موضوعات را درک کند، بنابراین کنجکاوی او اشباع نشده و به دلیل جذابیت های فراوان ساعت ها وقت خود را صرف آن می کند. تلفن انجام می دهد

وی ادامه داد: شاید استفاده از تلفن همراه او را از نظر جسمی خسته نمی کرد اما پس از چند ساعت وقتی از آن فضا بیرون می آید دچار خستگی روحی می شود.

اعتیاد چگونه شروع می شود؟

این جامعه شناس تصریح کرد: اعتیاد کودک به اینترنت زمانی شکل می گیرد که کودک وارد فضایی شود که برای او جذابیت های خاصی دارد. کودک از نظر فکری به دنبال چه جستجویی است، به مرور زمان آن فضا را کشف کرد و توانست با علایق خود هماهنگ شود.

وی تصریح کرد: بخشی از ناآگاهی و کنجکاوی کودکان باید تامین شود اما اینکه خانواده چقدر می تواند تامین کند نیز مهم است. خانواده برای سرگرمی کودک او را جلوی تلویزیون می گذارند، او هم کمی بزرگتر از موبایل برای آرام کردن کودک استفاده می کند و کودک را وارد محوطه بازی می کند. اعتیاد یک کودک درست از اینجا شروع می شود. تلفن همراه ممکن است مکملی برای کارهای روزمره زندگی در بزرگسالی در نظر گرفته شود. اما برای کودک از همان ابتدا گوشی به ابزاری اساسی و ضروری در زندگی او تبدیل می شود.

ظهوریان اذعان داشت: باید استفاده از این ابزار را در سنین پایین تنظیم کنیم و بدانیم این ابزار قرار است کجا استفاده شود. آموزش استفاده صحیح و به موقع از تکنولوژی به کودک یکی از وظایف خانواده است. خانواده باید بدانند فرزندشان چقدر وقت صرف اینترنت و تلفن می کند. خانواده باید بدانند کجا، کی، به چه منظور و به چه منظوری موبایل را به فرزندشان بدهند.

هدف قرار دادن استفاده از تلفن همراه

کارشناس جامعه شناسی گفت: هر وسیله ای که در اختیار کودک قرار می گیرد با هدفی اتفاق می افتد. باید بدانیم گوشی و تبلت برای چه هدفی در اختیار کودک قرار می گیرد. گاهی اوقات ممکن است برای کلاس آنلاین، انجام تکالیف، اوقات فراغت با کنترل والدین انجام شود و اگر هدفی پشت استفاده کودک از تلفن باشد، می تواند بسیار خطرناک باشد.

استفاده از تلفن همراه = اختلال روانی

ظاهریان تصریح کرد: استفاده صحیح و به موقع از اینترنت و فناوری ضرری ندارد، اما استفاده مداوم از این فناوری باعث اختلالات روانی می شود زیرا ممکن است بسیاری از مطالبی که دیده می شود برای کودک قابل دسترس و مناسب نباشد به همین دلیل دائماً با آن درگیر می شود. او کسانی را که این سبک زندگی را دارند مقایسه می کند و این باعث ایجاد عوارض درونی می شود. همچنین می تواند اعتماد به نفس و عزت نفس کودک را سرکوب کند و باعث شود کودک دچار افسردگی، گوشه گیری و انزوا شود. چون فکر می کند چرا در زندگی اش امتیازات دنیای مجازی را ندارد و نمی تواند مثل همسالانش خوش بگذراند و مثل بچه های اینترنتی خوش بگذرد. این مقایسه های مداوم باعث می شود که از موقعیت های خود سوء استفاده نکند و از زندگی لذت نبرد و از نظر روحی به شدت آسیب ببیند.

هشدار؛ اعتیاد فرزندتان به اینترنت را جدی بگیرید

در اعتیاد به اینترنت تفاوتی بین تک فرزند و چند فرزند وجود ندارد

کارشناس جامعه شناسی تصریح کرد: اعتیاد به اینترنت به تحصیلات و سطح آگاهی خانواده بستگی دارد، بنابراین خانواده ها ابتدا باید نحوه زندگی در جامعه را به فرزندان خود بیاموزند. شاید در ارتباطات اولیه درون خانواده تنها فرزند کمتر از بقیه بهره می برد، اما در فضاهای دیگر مانند مهدکودک، مدرسه و خانواده می توان با دیگران ارتباط برقرار کرد. خانواده باید شرایط ارتباط کودک با سایر همسالان را فراهم کند.

وی افزود: کودک باید یاد بگیرد که با حضور در اجتماع خود را پیدا کند و همچنین بداند که چه امکاناتی دارد، چه امکاناتی باید داشته باشد و چگونه از این امکانات به نحو احسن استفاده کند. در صورتی که استفاده از اینترنت توسط خانواده و با حضور خانواده کنترل شود، وقتی کودک در فضای مجازی زندگی متفاوتی را می بیند، خانواده می توانند به او اطلاع دهند که این ویدئو جعلی است یا فقط بخشی از زندگی آن فرد است و واقعیت ممکن است کاملاً متفاوت باشد. کودک در فضای مجازی به دنبال مقایسه زندگی خود با بقیه همسالانش نیست و هر آنچه در آن فضا می بیند را باور نمی کند.

راهکاری برای جلوگیری از اعتیاد کودکان به اینترنت

ظاهریان تصریح کرد: اولین راه حل این است که خانواده بدانند این وسایل را با چه هدفی در اختیار کودک قرار می دهند تا از هر گونه اعتیادی جلوگیری شود. همچنین خانواده باید زمان قابل توجهی به کودک بدهند و از مسئولیتی که در قبال فرزندشان دارند کوتاهی نکنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: خانواده ها باید بیشترین وقت و همراهی را با فرزندان خود داشته باشند. امروزه بسیاری از والدین برای سرگرمی و انجام کارهای روزمره فرزندانشان تلفن همراه می دهند. انجام این کار منجر به اعتیاد کودک به اینترنت می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا