نحوه مصرف ویتامین D در افراد با سنین مختلف
علی اکبر سیاری، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس بیستمین کنگره ملی تغذیه کودکان و نوجوانان که 26 تا 28 دی ماه در سالن امام خمینی (ره) دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار می شود، گفت: در مورد امنیت غذایی مردم ایران: یعنی همه مردم در تمام دوران زندگی خود به غذای کافی و سالم دسترسی داشته باشند تا یک زندگی سالم و فعال
وی افزود: این موضوع به درآمد خانوار و دسترسی به غذا، سواد تغذیه و سلامت مربوط می شود و همانطور که می بینید بحث امنیت غذایی چندوجهی است. جمعیت ایران 80 میلیون نفر است و همه این جمعیت باید بخشی از درآمد خود را به تشکیل سبد غذایی خانوار اختصاص دهند و با آگاهی از تغذیه ای که دارند سفره ای سالم برای خانواده خود فراهم کنند.
سیاری ادامه داد: بدن انسان از میلیاردها سلول تشکیل شده است و سلامت این سلول ها تعیین کننده سلامت بقا و زندگی سالم انسان است. یکی از نیازهای اساسی آن غذا است. لذت بردن از مصرف غذای خوب مستلزم داشتن بدنی سالم و این دو شرط برای یک زندگی سالم است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: در امنیت غذایی از مواد مغذی مانند انرژی، پروتئین، ویتامین ها و عناصر معدنی برای تضمین متابولیسم سلولی، بقا و رشد، سلامت و قدرت کار ذهنی، جسمی و ایمنی بدن استفاده می شود. در برابر بیماری های عفونی در فرآیند استفاده. یک سلول از غذای مصرف شده ضروری است. به همین دلیل باید برای همه رده های سنی در تمام مناطق کشور در همه روزها پیش بینی شود.
وی اذعان داشت: امنیت غذایی نیز با دسترسی اقتصادی (درآمد و قیمت)، تولید غذا و دسترسی فیزیکی به آن (مواد غذایی در محل سکونت وجود دارد)، فرهنگ تغذیه و سواد انتخاب سبد و تشکیل میز غذاخوری خانواده نیز ارتباط دارد. تامین سلامت جسمی، روانی و اجتماعی بستگی دارد.
سیاری بیان کرد: با توجه به عوامل فوق که فرابخشی است، موضوع امنیت غذایی با خطراتی مواجه است، از جمله اینکه طبق گزارش سال 2022 سازمان جهانی بهداشت، 149 میلیون کودک زیر 5 سال در دنیا وجود دارد. به دلیل فقر غذایی کوتاه می آیند. 49 میلیون کودک کم وزن و 10 درصد کودکان در ایران کم وزن هستند.
وی افزود: سوءتغذیه بر سلامت، رشد و تکامل کودکان تأثیر می گذارد، ضریب هوشی را کاهش می دهد، باعث ترک تحصیل آنها می شود، بازار کار را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث ایجاد مشکلات رشد می شود.
سیاری گفت: به دلیل اینکه بحث تغذیه به درآمد خانواده و سواد فرهنگی، دسترسی به غذا و سلامت کودکان بستگی دارد، به دلیل اهمیت و ابعاد گسترده، سالانه کنگره ای با عنوان «تغذیه در کودکان و نوجوانان» برگزار می کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه سلامت کودکان با دریافت انرژی، پروتئین، ریزمغذی ها، ویتامین ها و مواد معدنی مرتبط است، اگر کودکان غذای کم یا زیاد دریافت کنند دچار سوء تغذیه خواهند شد.
رئیس انجمن علمی تغذیه کودکان ایران با تاکید بر مطالعات انجام شده در ایران درباره وضعیت تغذیه کودکان در مورد دریافت انرژی، پروتئین، ریزمغذی ها، ویتامین ها و مواد معدنی گفت: نزدیک به 24 درصد کودکان 23 تا 25 ماهه و بالای 61 درصد افراد بالای 6 سال و همچنین 86 درصد از زنان کمبود ویتامین D دارند، ویتامین D در جذب ویتامین D نقش دارد. کلسیم، روی و فسفات.
سیاری تصریح کرد: برای رشد استخوان باید ویتامین D مصرف شود. منبع اصلی این ویتامین نور خورشید روی پوست است و غذاهایی مانند ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ، لبنیات و سبزیجات حاوی ویتامین D هستند.
وی بیان کرد: 25 درصد جمعیت جهان دچار فقر آهن هستند و در ایران نزدیک به 15 درصد زنان باردار و در روستاها این کمبود 20 درصد و نوزادان تا 3 سال کمی بیش از 17 درصد هستند. ماه و 11 درصد از نوجوانان دچار کمبود آهن هستند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: کمبود آهن منجر به کم خونی می شود، آهن موجود در غذاهای حیوانی ارزش غذایی بیشتری نسبت به آهن موجود در غذاهای گیاهی دارد. همچنین کمبود اسید فولیک برای رشد و نمو مغز مهم است، کمبود آن باعث آسیب می شود و رشد مغز را متوقف می کند، بنابراین به مادران باردار توصیه می شود برای رشد و تکامل کودکان از اسید فولیک استفاده کنند.
وی افزود: 400 واحد ویتامین D و 1500 واحد ویتامین A در سراسر کشور از روز سوم تولد تا 15 روزگی در اختیار همه کودکان قرار گیرد. 29 درصد از کودکان و 12 درصد از نوجوانان کمبود روی دارند و بیش از 18 درصد از کودکان کمبود ویتامین A دارند که در برخی گروه های سنی به 22 درصد می رسد.
رئیس انجمن علمی تغذیه کودکان ایران با بیان راهکارهایی برای جبران کمبود این ویتامین ها، افزود: ارتقای امنیت غذایی کشور در گرو آموزش فرهنگ و سواد تغذیه ای مردم به ویژه مادران، غنی سازی مواد غذایی با ریزمغذی ها است. ، مکمل و ارتقاء سطح سلامتی. آگاهی عمومی و کنترل بیماری های عفونی و انگلی و بهره مندی از غذا در تمام روزهای زندگی.
سیاری درباره مکمل یاری نیز اظهار داشت: در صورت تولد نوزادان زیر 2500 گرم باید روزانه 2 میلی گرم آهن عنصری به ازای هر کیلوگرم دریافت کنند و اگر نارس نباشند از 6 ماهگی روزانه 15 میلی گرم آهن تجویز می شود. این نسخه تا زمانی ادامه دارد که برای کودکان دو ساله توصیه می شود.
وی پیشنهاد کرد: تا 24 ماهگی روزانه 400 واحد، از 2 تا 12 سالگی هر دو ماه 50 هزار واحد یا 800 واحد، از 12 تا 70 سالگی 50 هزار واحد و 50 هزار واحد ویتامین D. D بالای 70 سال توصیه می شود. 2 سال به بالا 30 میلی گرم آهن، برای 7 تا 14 سال 60 میلی گرم و هفته ای یک بار آهن، برای 15 تا 19 سال 60 میلی گرم هفته ای یکبار، برای زنان باردار 60 میلی گرم مکمل آهن تجویز می شود. . .
رئیس بیستمین کنگره ملی تغذیه کودکان و نوجوانان خاطرنشان کرد: غنی سازی شیر مدارس با ویتامین D و قرار دادن صورت، دست ها و پاها در معرض نور مطبوع به مدت 5 تا 10 دقیقه در روز به جذب ویتامین D کمک می کند همچنین مادران باردار وی تاکید کرد: برای خرید مکمل باید برچسب استاندارد را مطالعه کرد.