سلامت خانواده

نان مناسب دیابتی ها و بیماران گوارشی – خبرگزاری مهر ایران و جهان

آزاده زارعی پزشک متخصص طب سنتی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس باشگاه های سلامت دانشکده طب ایرانی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره نان سالم توضیح داد و گفت: نکته اصلی در مصرف نان کیفیت پخت آن است. منابع علمی و آموزشی نیز بر استفاده از آرد سالم و پخت نان استاندارد تاکید دارند. وقتی آرد خیلی سبوس دار شد و کاملا سفید شد، بیشتر مواد مغذی آن از بین می رود. از سوی دیگر، پخت نادرست نان، هضم گندم را برای دستگاه گوارش دشوارتر می کند.

وی ادامه داد: اگر آرد گندم به درستی پخته نشود و نان به صورت خمیری و نپخته مصرف شود، مشکلات گوارشی به طور جدی افزایش می یابد. هضم گندم ذاتاً دشوارتر است و تنها در صورتی برای بدن مفید است که فرآیند پخت آن به طور کامل و درست انجام شود.

زارعی بیان کرد: در بین نان های سنتی ایرانی، نان سنگک و نان توفتون به عنوان بهترین گزینه ارائه می شود. مخصوصاً وقتی با آردی که مقدار مناسبی سبوس داشته باشد و کاملا پخته شده تهیه شوند. نان سنگک با خمیر کمتر و پخت مناسب یکی از کامل ترین نان ها برای مصرف روزانه به شمار می رود.

وی افزود: در گذشته برای بهبود هضم نان، افزودنی های طبیعی مانند خشخاش، کنجد یا زیره به نان اضافه می کردند. این ترکیبات علاوه بر کمک به هضم بهتر، ارزش غذایی نان را نیز افزایش داد. هنوز هم در برخی از شهرهای کشور نان را با زیره یا کنجد می پزند که گزینه بهتری برای هضم غذا محسوب می شود.

یک پزشک متخصص طب سنتی تصریح کرد: به طور کلی دو عامل کیفیت آرد و پخت صحیح نان در سلامت این ماده غذایی پرمصرف نقش تعیین کننده ای دارد. در صورت رعایت این اصول، نان می تواند یک غذای کامل و سالم باشد که به راحتی در سفره روزانه خانواده ها قرار گیرد.

نان مناسب برای افراد دیابتی و افرادی که مشکلات گوارشی دارند

زارعی اذعان داشت: مبتلایان به دیابت یا مشکلات گوارشی نان هضم راحت تری بخورند. نان سنگک یا هر نان دیگری که خوب پخته نشده و حالت خمیری دارد، می تواند باعث افزایش قند خون و مشکلات گوارشی شود. در این شرایط نان های سبک تری مانند نان تافتون در صورت پخت کامل انتخاب بهتری هستند.

بررسی نان های لواش و نان های صنعتی

وی تصریح کرد: نان لواش مانند سایر نان های سنتی در صورت پخت صحیح قابل مصرف است. در مورد نان های صنعتی، حجیم و خمیری، اگر فرآیند تخمیر و پخت کامل شده باشد و قسمت خمیری نان حذف شده باشد، این نان ها گزینه بدی محسوب نمی شوند. افزودن موادی مانند پروتئین، آجیل یا غلات کامل می تواند ارزش غذایی این نان ها را افزایش دهد.

این پزشک متخصص طب سنتی خاطرنشان کرد: برخی ادعاها درباره نان سبوس دار یا نان جو همیشه صحت ندارد. در برخی موارد، محصولی که با عنوان نان جو برچسب گذاری شده است، در واقع حاوی جو واقعی نیست. در چنین شرایطی نه تنها اثرات مثبت مورد انتظار تولید نمی شود، بلکه مصرف آن ممکن است برای برخی افراد عوارضی نیز ایجاد کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا