نان بدون سبوس؛ تهدیدی برای سلامت ایرانی ها
به گزارش خبرنگار اجتماعی سلامت جو ، با وجود اینکه نان یکی از مهم ترین اجزای رژیم غذایی مردم ایران است، در حال حاضر بیشتر نان مصرفی در کشور از آرد سفید تهیه می شود که بیشتر از آرد تهیه می شود. بخش نشاسته ای گندم و بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر موجود در سبوس گندم به شکل حذف سبوس از نان از بین می رود. این موضوع نه تنها ارزش غذایی نان را کاهش می دهد، بلکه منجر به افزایش بیماری هایی مانند دیابت، بیماری های قلبی و مشکلات گوارشی می شود.
در حالی که تولید و مصرف نان کامل در بسیاری از کشورهای پیشرفته به یک رویکرد رایج تبدیل شده است، در ایران تولید و مصرف این نوع نان بسیار محدود است و تقریبا اکثریت جامعه ایران از دسترسی به این نوع نان محروم هستند. نان سبوس دار به معنای نانی است که در آن سبوس گندم همراه با اجزای دیگر آسیاب شود.
یکی از مشکلات اساسی در صنعت نان کشور ما فرآیند است Subsgiri که در آن قسمت عمده ای از سبوس گندم جدا شده و در نتیجه نان های تولید شده از نظر تغذیه ای ضعیف تر می شوند. سبوس گندم حاوی مقادیر زیادی فیبر، ویتامین B، آهن و مواد معدنی است که برای سلامت بدن ضروری است. با این حال، فرآیند سبوس به دلایل مختلفی از جمله نرمتر و سفیدتر کردن نان و مطابقت بیشتر با ذائقه عمومی و همچنین به صرفه نبودن نان سبوسدار بسیار رایج است.
منفعت طلبی مانعی بر سر راه تولید نان سبوس دار است
در حال حاضر یکی از دلایل مهم عدم تولید نان سبوس دار در کشور سودی است که از طریق فروش سبوس به دامداری ها نصیب کارخانه های آرد می شود. اسماعیل زاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت نیز این موضوع را تایید کرد و به تسنیم گفت: برخی کارخانه ها سبوس حاصل از آرد گندم را با قیمت بیشتری برای خوراک دام می فروشند و چون سودآور است حاضر نیستند. بگذار سبوس به مصرف مردم برسد!»
حذف سبوس از آرد تا 11 برابر استاندارد
این در حالی است که طبق استانداردها میزان استاندارد حذف سبوس از آرد باید بین 2 تا 6 درصد باشد و این میزان حذف سبوس نیز برای حذف آلاینده ها و فلزات سنگین و مابقی در نظر گرفته می شود. سبوس باید در آرد باقی بماند، که فیبر کافی برای سلامتی فراهم می کند. انسان فراهم می کند.
مزایایی که مردم از آن محروم هستند
دکتر حسن اکبری; یک کارشناس پزشکی ایران در گفت وگو با خبرنگار تسنیم درباره فواید تولید نان سبوس دار اظهار داشت: گندم یکی از مهم ترین مواد غذایی بشر در دنیا محسوب می شود، البته در روایات بر استفاده از نان جو تاکید شده است، اما متاسفانه امکان تولید و استفاده از نان جو کمتر است. به همین دلیل بیشتر جوامع به نان گندم روی آورده اند.
وی افزود: گندم سه قسمت اصلی دارد. یک قسمت آن که آندوسپرم است 90 درصد ساختار گندم را تشکیل می دهد و بیشتر آن از نشاسته تشکیل شده است و آنزیمی در بدن به نام آمیلاز آن را به قندهای ساده تری تبدیل می کند.
وی ادامه داد: سبوس یا پوسته نازک روی گندم قسمت دیگری است که هفت لایه زیر میکروسکوپ است و دارای موادی است که از ورود میکروب ها جلوگیری می کند و به همین دلیل گندم سبوس دار بسیار مستعد رشد قارچ ها و میکروب ها است. قسمتی از سبوس حاوی انواع ویتامین های گروه B و C است که قسمت اصلی سبوس فیبر است که از یبوست نیز جلوگیری می کند.
یک پزشک متخصص طب سنتی گفت: قسمت جنینی گندم قسمت دیگری از آن است و همان قسمتی است که هنگام کاشت گندم از آنجا رشد می کند. وزن جنین و سبوس با هم 10 درصد گندم را تشکیل می دهد. در جوانه گندم ویتامین های گروه B شامل تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، کولین و اسید فولیک وجود دارد. ویتامین C و گروهی از ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامین های A، D، K و E نیز در جوانه گندم وجود دارد که همگی در عملکرد سیستم ایمنی بدن موثر هستند.
وی افزود: مصرف نان تهیه شده از آرد حاوی جوانه گندم و سبوس باعث کاهش پیری بدن، جوان نگه داشتن پوست، تقویت استخوان ها، کاهش قند خون و کاهش خونریزی می شود. نان سبوس دار به دلیل داشتن ویتامین K برای باروری زنان و کاهش خونریزی قاعدگی نیز بسیار مفید است.
یک متخصص آسیب شناسی سلولی گفت: اخیراً ماده ای به نام «اسپرمیدین» در جوانه گندم کشف شده که باعث افزایش باروری در زنان و مردان می شود و اثرات ضد پیری در بدن دارد. در حال حاضر از هر چهار زوج یک زوج نابارور هستند و بنابراین مصرف نان سبوس دار به دلیل وجود این مواد مفید در پیشگیری از مشکلات باروری نیز نقش دارد.
اکبری همچنین به دیگر فواید نان سبوس دار اشاره کرد و گفت: مصرف نان سبوس دار با کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان، یبوست، سرطان و دیابت همراه است. همچنین با مصرف نان سبوس دار می توان از بسیاری از اختلالات مادرزادی و ژنتیکی که به دلیل کمبود مواد معدنی و ویتامین ها در بدن رخ می دهد، پیشگیری کرد.
اگر مسئولان به فکر سلامت مردم هستند، نان کامل تولید کنند
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: اگر مسئولان حوزه های مربوطه خواهان خدمت به مردم و ارتقای سلامت آنها هستند، نان را با آرد سبوس دار حاوی جوانه گندم و سبوس عرضه کنند.
وی با اشاره به بهانههایی که در مورد هزینههای تولید نان سبوسدار در کل کشور مطرح میشود، خاطرنشان کرد: ممکن است برخی بگویند این کار برای کشور هزینهبر است، اما باید در نظر داشت که هزینههای درمان بسیاری از بیماریهای ذکر شده به دلیل مصرف نان سفید بسیار زیاد است. بیشتر از هزینه ای است که برای تعمیر نان باید انجام شود. به عبارت دیگر رسیدن به دست مردم با نان کامل باعث پیشگیری از بسیاری از بیماری ها و صرفه جویی در بسیاری از هزینه های درمانی می شود.
انتهای پیام/