ملاقات مداری ماهواره چمران ۱ با بدنه پرتابگر قائم ۱۰۰
به گزارش گروه علمی ـ فناوری خبرگزاری سلامت (سلامت جو)پس از گذشت 40 روز از پرتاب ماهواره چمران 1 به فضا و حصول اطمینان از عملکرد صحیح زیرسیستم ها و اجرای موفقیت آمیز مانورهای تغییر ارتفاع و تغییر فاز و تغییر شیب مداری ماهواره، اجرای ماموریت میعادگاه مداری با بدنه پرتابگر عمودی 100 به عنوان سامانه هدف فضایی سفارش داده شد، کار انجام شد و برنامه ریزی های لازم انجام و با موفقیت اجرا شد.
با این توضیح که معمولاً مأموریت میعادگاه مداری به عنوان اولین مرحله از اتصال سامانه های فضایی در مدار در نظر گرفته می شود که نیازمند مانورهای پیچیده ای است.
پس از تثبیت و پایداری ماهواره در مدار پس از پرتاب، وضعیت ماهواره به گونه ای است که حدود 3 کیلومتر اختلاف ارتفاع و اختلاف فاز یک درجه (معادل 120 کیلومتر) نسبت به پرتابگر دارد. بدن در مراحل بعدی پس از ارزیابی زیرسیستم های ماهواره، اجرای مانورهای تغییر شیب، تغییر فاز و تغییر ارتفاع مداری توسط ماهواره به درستی انجام شد که باعث شد موقعیت ماهواره نسبت به بدنه پرتابگر تغییر قابل توجهی داشته باشد. اختلاف فاز حدود 180 درجه بود. اختلاف ارتفاع حدود 12 کیلومتر است.
به منظور انجام مأموریت قرار ملاقات مداری، اجرای مانورهای مرکب که شامل مانورهای تغییر شیب، تغییر فاز و تغییر ارتفاع به طور همزمان است، برنامه ریزی شد. این مانورهای ترکیبی با موفقیت توسط ماهواره انجام شد و ماهواره با بدنه پرتابگر 100 عمودی است و نسبت به بدنه پرتابگر در فاز کمتر از یک درجه قرار دارد.
در نهایت با انجام مانورهای دقیق تر بعدی، ماهواره توانست روز جمعه 20 آبان، برخورد مداری موفقی را با هدف مورد نظر در اختلاف فاز بهتر از 500 درجه که معادل فاصله حدود 4.5 است تجربه کند. کیلومتر
با بیان اینکه در فرآیند طراحی و اجرای مانورهای مداری، ملاحظات ایمنی در فضا رعایت شده است تا از هرگونه برخورد احتمالی جلوگیری شود.
با توجه به عملکرد مناسب ماهواره در اجرای ماموریت قرار ملاقات مداری، ارزیابی اولیه امکان اتصال سامانه های فضایی در مدار با موفقیت انجام شده است. امکانات ارائه شده در ماهواره امکان انجام جلسات مداری با اهداف فضایی مشابه و با دقت بهتر است.