معرفی مناسبترین ورزش برای مزاجهای مختلف (صفراوی، سوداوی، دموی و بلغمی)
آیا طب سنتی ورزش را برای حالات مختلف خوب و مفید می داند؟ حکیم بزرگ ابن سینا درباره ورزش و حرکت می گوید: مهم ترین اقدام در حفظ سلامت ورزش است. این جمله نشان می دهد که طب سنتی چقدر به ورزش اهمیت می دهد.
با ما همراه باشید تا نقش ورزش در حالات مختلف را روشن کنیم و تمام توصیه های طب سنتی در مورد ورزش را با شما در میان بگذاریم.
توصیه های طب سنتی برای ورزش
از دیدگاه طب سنتی (طب سنتی ایران و طب سنتی چین) ورزش بسیار فراتر از یک فعالیت بدنی است و در واقع راهی برای حفظ تعادل و هماهنگی بین جسم و روح است.
اما در مورد نحوه و میزان ورزش برای مزاج های مختلف، رویکرد طب سنتی «حفظ تعادل» است تا به هدف اصلی حفظ تعادل مزاج و بهبود سلامت عمومی بدن برسیم. در این قسمت توصیه های کلی طب سنتی در مورد ورزش را بخوانید!
1. با توجه به روحیه خود ورزش کنید!
مهم ترین توصیه طب سنتی در مورد ورزش، توجه به مزاج افراد است. در طب سنتی، هر فردی بر اساس مزاج خود (گرم، سرد، خشک یا تر) به نوع و شدت ورزش نیاز دارد. به عنوان مثال افرادی که مزاج گرم و خشک دارند به ورزش های سبک و معتدل نیاز دارند تا دمای بدنشان زیاد افزایش نیابد. برعکس، افراد با مزاج سرد و مرطوب می توانند تمرینات شدیدتری برای افزایش دمای بدن و کاهش رطوبت اضافی بدن خود انجام دهند.
2. در زمان مناسب ورزش کنید!
طب سنتی توصیه می کند که ورزش در زمانی که هوا «معتدل و معتدل است» انجام شود. یعنی هوا خیلی گرم یا سرد نیست. به این ترتیب در بهار و تابستان در ساعات اولیه روز و در پاییز و زمستان بعد از ظهر که هوا کمی گرمتر است ورزش کنید. همچنین نباید بعد از غذا خوردن یا در هنگام گرسنگی ورزش کنید. زیرا به دستگاه گوارش فشار وارد می کند.
3. در حین ورزش بهداشت را رعایت کنید!
در مرحله اول با بدنی تمیز وارد باشگاه شوید و همچنین بدن را از آلودگی ها (تخلیه روده و مثانه) خالی کنید. بلافاصله بعد از ورزش باشگاه را ترک نکنید، بلکه ملحفه یا حوله را روی بدن عرق کرده خود قرار دهید و به بدن خود فرصت دهید تا خنک شود.
4. ورزش شما باید مناسب فصل باشد!
توجه به تغییرات فصلی در طب سنتی و ورزش برای خلق و خو بسیار مهم است. در فصول گرم مانند تابستان، ورزش های سبک در ساعات خنک تر روز توصیه می شود. در زمستان که هوا سرد است ورزش های شدیدتری برای افزایش دمای داخلی بدن توصیه می شود.
5. به سن خود توجه کنید!
توصیه طب سنتی برای ورزش کودکان، بازی های فعال و مفرح است که به افزایش دمای بدن کمک می کند. برای سالمندان ورزش های ملایم مانند پیاده روی برای جلوگیری از تحلیل رفتن عضلات و کاهش قدرت بدنی مناسب تر است.
6. مقدار و شدت ورزش شما باید متعادل باشد!
مهم است که شدت و مدت ورزش با خلق و خوی شما مطابقت داشته باشد. اما همچنان شدت و مدت تمرین را به تدریج افزایش دهید و به طور ناگهانی فشار تمرین خود را افزایش ندهید. ورزش باید همیشه در حدی باشد که کمی عرق کنید، صورتتان کمی قرمز شود، اما احساس ضعف و خستگی نکنید. اگر بیش از حد ورزش کنید، بدن شما را تحلیل می برد و به اندام هایتان آسیب می رساند.
هر مازی چه ورزش هایی باید انجام دهد؟ | ورزش برای هر خلق و خوی
در طب سنتی 4 نوع مزاج به نام های گرم و خشک، سرد و تر، گرم و تر و سرد و خشک وجود دارد که هر کدام ورزش مناسب خود را می طلبد.
هدف از ورزش برای مزاج های مختلف ایجاد تعادل بین ویژگی های هر مزاج است، بنابراین مهم است که ورزش مناسب خود را انتخاب کنید تا دچار ضعف یا تحریک بیش از حد نشوید. همچنین قوای جسمی و روحی خود را تقویت کنید. در این قسمت به معرفی ورزش برای حالات مختلف می پردازیم.
مزاج گرم و خشک (گال)
افراد گالی معمولاً گرما و خشکی زیادی در بدن دارند، پوست آنها خشک و گرم است و ممکن است به راحتی عصبانی شوند. این افراد فعالیت بدنی بالایی دارند و به سرعت انرژی مصرف می کنند.
- ورزش برای مزاج گرم و خشک یا صفراوی: اگر صفراوی هستید، ورزش های ملایم و ملایمی که بدن شما را بیش از حد گرم نمی کند برای شما مناسب است. پیشنهاد ما پیاده روی در هوای خنک، شنا، یوگا و ورزش های آرام و متعادل است. باید از ورزش های شدید و طولانی مدت که باعث افزایش بیش از حد گرما و خشکی بدن می شود خودداری کنید.
مزاج سرد و خشک
افراد تیره پوست معمولا بدنی سرد و خشک دارند، لاغر هستند و ممکن است پوستشان خشک و تیره باشد. این افراد مستعد اضطراب و نگرانی هستند و معمولا انرژی کمتری دارند.
- ورزش برای خلق و خوی غم انگیز: شما به عنوان یک فرد سیاه پوست برای افزایش دمای بدن و کاهش خشکی و سردی بدن خود به ورزش های ملایم و متعادل نیاز دارید. پیاده روی سریع، ورزش های کششی مانند یوگا و تای چی، ورزش های غیر رقابتی و آرامش بخش را توصیه می کنیم. بهتر است از ورزش های شدید که نیاز به انرژی زیادی دارند اجتناب کنید، زیرا می تواند منجر به تجزیه و تحلیل قدرت بدنی شما شود.
مزاج گرم و مرطوب
مردم طبع گرم و مرطوبی دارند، معمولاً پرانرژی و شاداب هستند و بدنشان تمایل به تولید گرما و رطوبت دارد. این افراد عموما قوی و مقاوم هستند.
- ورزش برای خلق و خوی: ورزش های شدید برای شما مناسب است. دویدن، ایروبیک، دوچرخه سواری، ورزش های گروهی مانند فوتبال یا بسکتبال برای این خلق و خوی خوب هستند. از آنجایی که شما انرژی بالایی دارید، ورزش با شدت متوسط و بالاتر به تنظیم دما و رطوبت بدن شما کمک می کند.
مزاج سرد و تر (بلغمی)
افراد بلغمی مزاج سرد و مرطوب دارند، اغلب چاق هستند و ممکن است احساس بی حالی و بی حالی داشته باشند. این افراد آرام، صبور و سازگار هستند و تمایل کمتری به فعالیت بدنی دارند و معمولا دمای بدنشان پایین است.
- ورزش برای مزاج بلغمی: ورزش هایی که باعث افزایش دما و کاهش رطوبت بدن می شود را به شما توصیه می کنیم. دویدن، کوهنوردی، ورزش های قدرتی و مقاومتی، شنا در آب گرم و فعالیت های بدنی که نیاز به حرکت و انرژی دارند برای شما مناسب است. شما باید به طور منظم ورزش کنید تا رطوبت اضافی بدن خود را از بین ببرید و بدن خود را گرم و فعال نگه دارید.
خلق و خوی مختلط
اگر فردی با مزاج مختلط هستید (مثلاً گرم و خشک و سرد و مرطوب) باید تمریناتی را انجام دهید که هر دو جنبه را متعادل کند. به عنوان مثال اگر مزاج شما گرم و خشک و رطوبت بدنتان کم است ورزش های سبک با فعالیت متوسط که باعث افزایش رطوبت و کاهش گرما می شود برای شما مناسب خواهد بود.
حرف پایانی
ورزش همیشه برای همه خوب است. طب سنتی نیز بر ورزش تاکید زیادی دارد. طب سنتی معتقد است که هر فردی مزاج خاص خود را دارد و برای حفظ سلامتی خود باید تغذیه مناسب و ورزش داشته باشد. در این مقاله ابتدا توصیه های کلی طب سنتی در مورد ورزش را بیان کردیم و سپس چند تمرین را برای مزاج های مختلف معرفی کردیم.
منابع:jiitm
منبع:سلامت جو