مضرات شیرهای هورمونی و آنتی بیوتیکی/ کدام شیر هورمون کمتری دارد؟/ در مصرف لبنیات پرچرب زیاده روی نکنید.
فاخره بهبهانی: در دنیای مدرن امروزی دسترسی به شیر سالم و بهداشتی در سطح وسیع و برای همه فقط با شیر صنعتی امکان پذیر است و توصیه می شود از یک شرکت معتبر که قدرت و امکانات کنترل کیفیت و سلامت محصول خود را دارد خرید کنید. . .
دکتر حمید خسروی کارشناس علوم و صنایع غذایی و مشاور و مدرس صنایع لبنی در گفت و گو با خبرآنلاین گفت: واقعیت این است که در شیر هورمون وجود دارد اما میزان آن در حدی نیست که برای بدن مضر است. برای اولین بار در آمریکا منشا ابهام در سرطان زایی شیر و لبنیات هورمونی مطرح و مورد بحث قرار گرفت. در برخی از مطالعات مشخص شد افرادی که شیر مصرف می کنند به دلیل تزریق مصنوعی هورمون رشد در گاوها حدود 10 درصد بیشتر از سایر افراد سطح هورمون رشد در خون خود دارند که در نهایت باعث افزایش تولید شیر در گاو می شود.
ناگفته نماند که این هورمون می تواند به طور طبیعی توسط بدن انسان نیز تولید شود و باعث ایجاد تومور در موش ها و انسان های مرتبط با سرطان های روده بزرگ، سینه و پروستات می شود. اما مشخص شد زمانی که این هورمون همراه با شیر وارد بدن می شود، روی انسان تاثیری ندارد زیرا در فرآیند هضم و جذب غذا به سرعت از بین می رود.
خطر مصرف شیر حاوی هورمون استروژن
گفته می شود در پایان بارداری خون گاوهای آبستن 33 برابر بیشتر از حد طبیعی استروژن دارد و با توجه به دوشش گاو در دوران بارداری این سوال پیش می آید که افزایش این هورمون چقدر می تواند برای مصرف کننده خطرناک باشد؟
دکتر خسروی می گوید: در مطالعه ای گفته شد زنان بالغ روزانه حدود 630 هزار نانوگرم استروژن تولید می کنند در حالی که در سه واحد شیر گاو تنها حدود 68 نانوگرم استروژن وجود دارد. بر این اساس مصرف شیر هیچ مشکلی برای سلامت مصرف کننده ایجاد نمی کند.
این متخصص با اشاره به اینکه استروژن های موجود در شیر ماهیتی چربی دوست دارند و عموماً در قسمت چرب شیر قرار دارند، توصیه می شود از فرآورده های پرچرب مانند خامه، کره و … کمتر استفاده شود، اما در مورد مصرف کامل یا کامل شیر چرب یا فرآورده های تخمیری به ویژه ماست، واقعیت این است که با مصرف روزانه دو تا سه وعده از آنها، میزان هورمون ها به حدی نمی رسد که برای بدن مضر باشد.
آنتی بیوتیک ها چطور؟
با توجه به اینکه گفته می شود میزان ترکیبات آنتی بیوتیک شیر زیاد است، دکتر خسروی می گوید: تزریق هورمون رشد به گاو می تواند منجر به عفونت پستان در گاوها شود که در نهایت از آنتی بیوتیک برای رفع این عفونت استفاده می شود و همین امر باعث پیدایش باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک می شود. البته این کارشناس خاطرنشان می کند که هم اکنون کارخانجات معتبر کشور بر این موضوع نظارت کافی دارند و آزمایشات لازم هنگام خرید شیر خام از تولیدکنندگان انجام می شود.
شیر شتر هورمون کمتری دارد
میزان هورمون ها در شیر حیوانات مختلف متفاوت است. به عنوان مثال، به دلیل عدم شیردهی در دوران بارداری، مقادیر بسیار کمتر استروژن در شیر شتر وجود دارد. همچنین در دام های غیر صنعتی و محلی معمولا تزریق هورمون برای افزایش شیردهی انجام نمی شود، اما واقعیت دنیای مدرن امروزی این است که دسترسی به شیر سالم و بهداشتی در سطح وسیع و برای همه تنها با گاوهای صنعتی امکان پذیر است. بنابراین همچنان توصیه می شود از یک شرکت معتبر که قدرت و امکانات کنترل کیفیت و سلامت محصول خود را دارد خرید کنید.
۴۷۲۳۲
منبع:خبرآنلاین