مضرات اسید چرب ترانس برای سلامتی
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، بیماری های قلبی عروقی عامل اصلی مرگ و میر در جهان است. عوامل خطر عمده شامل رژیم غذایی ناسالم، کم تحرکی، سیگار کشیدن و مصرف الکل است. در میان سایر عوامل غذایی، مصرف زیاد چربی ترانس خطر مرگ به هر علتی را تا 34 درصد، مرگ ناشی از بیماری عروق کرونر قلب را 28 درصد و بیماری عروق کرونر قلب را 21 درصد افزایش می دهد. مصرف چربی ترانس عامل مرگ زودرس 500000 مرگ و میر ناشی از بیماری عروق کرونر در سراسر جهان در سال است.
چربی ترانس یا اسیدهای چرب ترانس (TFA) اسیدهای چرب غیراشباع هستند که از منابع صنعتی یا طبیعی به دست می آیند. بیش از 278000 مرگ و میر سالانه در سراسر جهان را می توان به مصرف چربی ترانس تولید صنعتی نسبت داد. چربی ترانس عروق را مسدود می کند و خطر حمله قلبی و مرگ را افزایش می دهد.
TFAها اسیدهای چرب غیراشباع با حداقل یک پیوند دوگانه کربن-کربن در پیکربندی ترانس هستند. چربی ترانس تولید شده صنعتی را می توان در مارگارین، روغن نیمه جامد، غذاهای سرخ شده و محصولات پخته شده مانند کراکر، بیسکویت و کیک و دونات یافت.
غذاهای خیابانی و رستورانی پخته و سرخ شده اغلب حاوی چربی ترانس تولید شده صنعتی هستند. چربی ترانس همچنین می تواند به طور طبیعی در گوشت و غذاهای لبنی حیوانات نشخوارکننده (مانند گاو، گوسفند، بز) یافت شود. چربیهای ترانس تولید شده در صنعت را میتوان حذف کرد و با چربیها یا روغنهای سالمتر جایگزین کرد، بدون اینکه هزینه، طعم یا در دسترس بودن غذا تغییر کند.
توصیه WHO (سازمان بهداشت جهانی) برای بزرگسالان این است که مصرف چربی ترانس را به کمتر از 1 درصد کل انرژی دریافتی محدود کنند که برای یک رژیم غذایی 2000 کالری کمتر از 2.2 گرم در روز است.
برای حفظ سلامت خود و خانواده از روغن های نیمه جامد و حیوانی خودداری کنید. در خرید مواد غذایی صنعتی به برچسب آن ماده توجه کنید و در صورت قرمز بودن مقدار اسید چرب ترانس از خرید آن خودداری کنید. همچنین مصرف غذاهای سرخ کردنی و فست فود را به حداقل برسانید و کمی با مواد غذایی سالمی که خریداری می کنید وقت بگذارید تا یک غذای سالم در خانه برای خود و اعضای خانواده تان درست کنید.