مصرف لبنیات در کشور نصف استاندارد است/ توزیع شیر مدارس تا ۲ هفته آینده

به گزارش خبرگزاری سلامت، احمد اسماعیل زاده در همایش روز جهانی غذا که در پژوهشکده تغذیه کشور برگزار شد، افزود: 35 درصد مرگ و میرهای کشور یعنی 120 تا 130 هزار مرگ به دلایل تغذیه ای یعنی چاقی، سوء تغذیه و مصرف ناکافی غلات، فیبر و امگا 3 رخ می دهد.
وی با بیان اینکه 150 میلیون کودک زیر 5 سال در دنیا دچار کوتاهی قد هستند، افزود: آمار کوتاهی قد در کشور ما حدود 5 درصد و آمار کم وزنی در کودکان زیر 5 سال حدود 5 تا 6 درصد است.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه 673 میلیون نفر در جهان از انواع سوء تغذیه رنج می برند، گفت: 8 درصد از جمعیت جهان از گرسنگی رنج می برند و با تمام تلاش های صورت گرفته در منطقه آسیا، شیوع سوء تغذیه تنها اندکی کاهش یافته است.
اسماعیل زاده درباره مرگ و میرهای منتسب به بیماری های ناشی از مشکلات تغذیه گفت: فشار خون بالا عامل 94 هزار مرگ، قند خون بالا عامل 47 هزار مرگ، اضافه وزن و چاقی عامل 49 هزار مرگ و عدم مصرف غلات سبوس دار عامل 25 هزار مرگ در کشور است. همچنین عدم دریافت اسیدهای چرب امگا 3 به اندازه کافی باعث مرگ 10000 نفر می شود و 10000 مرگ ناشی از مصرف ناکافی میوه و سبزیجات است. این نشان می دهد که توجه به فاکتورهای تغذیه ای در مرگ و میر مهم است.
وی با تاکید بر اینکه آمار چاقی در کودکان زیر 5 سال چندان پیچیده نیست اما باید مراقب بود که این آمار افزایش پیدا نکند، گفت: امروزه از هر 5 کودک و نوجوان یک نفر اضافه وزن و چاقی دارد. همچنین 30 درصد از مادران باردار افزایش وزن نامطلوبی در دوران بارداری دارند، یعنی وزنی کمتر یا بیشتر از وزن ایده آل خود اضافه می کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت تصریح کرد: مصرف لبنیات در کشور به دلیل بالا بودن قیمت آنها کمتر از نصف مقدار توصیه شده است و وزارت بهداشت و نهادهای مختلف باید برای افزایش مصرف لبنیات تلاش کنند. در مورد میزان مصرف گوشت بر اساس سبد غذایی باید 90 گرم گوشت مصرف شود اما میزان مصرف در کشور 50 گرم است. نیمی از افراد جامعه مقادیر ناکافی از چهار گروه اصلی غذایی که مواد مغذی را تامین می کنند دریافت می کنند.
وی با بیان اینکه کمبود ویتامین D 50 تا 70 درصد است، گفت: حجم زیادی از مکمل ها از طریق نظام سلامت توزیع می شود اما وضعیت مساعد نیست و باید این مشکلات را اصلاح کنیم. مکمل ها بسیار گران شده اند و اعتبار ما محدود است، بنابراین امیدواریم با کمک دستگاه ها بتوانیم مکمل های کافی حداقل در مناطق محروم را ۱۰۰ درصد توزیع کنیم.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با اشاره به بررسی سبد غذایی مطلوب کشور گفت: سبد غذایی نقشه راه واردات، صادرات و تولید مواد غذایی در کشور است.
اسماعیل زاده با بیان اینکه در برخی استان های محروم تعداد کوتاه قدها زیاد است و تلاش می کنیم وضعیت را بهبود بخشیم، تصریح کرد: در گیلان، اردبیل و مازندران و استان های شمالی تعداد کودکان دارای اضافه وزن رو به افزایش است و لاغری در سالمندان نیز در استان های محروم ما بیشتر است.
وی از بازنگری در برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک خبر داد و بیان کرد: یکی دو ماه دیگر اعلام می شود که آیا نیازی به تغییر این برنامه وجود دارد یا خیر.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت با بیان اینکه شیر مدارس طی دو هفته آینده در مدارس توزیع می شود، گفت: در حال حاضر غربالگری آنتروپومتریک در پایه چهارم مدرسه در حال انجام است.
وی با اشاره به اینکه نظارت بر مصرف ید در کشور نشان می دهد که تعداد زیادی از استان ها با کمبود ید در زنان باردار مواجه هستند، هشدار داد: در صورت تحقق این امر در سال های آینده ضریب هوشی کودکان کاهش می یابد و امیدواریم طب سنتی و تجویز نمک های رنگی و سنتی متوقف شود.
مدیر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: وضعیت تغذیه عشایر در 7 استان بررسی شده است که نتیجه بررسی ها تا دو ماه آینده اعلام می شود.
وی با تاکید بر اینکه ضایعات غذایی از زمان تولید شروع و تا زمان مصرف ادامه دارد، خاطرنشان کرد: 32 درصد وزنی کل مواد غذایی تولید شده در دنیا دور ریخته می شود و بیش از 30 درصد مواد غذایی تولیدی در کشور دور ریخته می شود.