فواید و مضرات خرما در طب سنتی + چه کسانی خرما نخورند؟
به گزارش خبرگزاری ایمنا، خرمالو از میوه های پرطرفدار پاییزی است که طبیعتی گرم و مرطوب دارد و در طب سنتی ایران استفاده از مواد مقوی مانند انار ترش، لیمو و چای سبز برای ایجاد تعادل در خلق و خو و بهبود هضم توصیه شده است. اصطلاحی است که برای غذا یا دارویی به کار می رود که به تعادل بدن کمک می کند و از قدیم الایام در تغذیه ایرانیان جایگاه ویژه ای داشته است.
خرما سرشار از ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی است و برای تقویت سیستم ایمنی، هضم، کبد و پوست بسیار مفید است و این میوه با فیبر بالا به بهبود عملکرد گوارش و کاهش چربی کبد کمک می کند.
مهمترین خواص خرما برای خانم ها و آقایان
- بهبود سیستم گوارش و تنظیم حرکات روده
- تقویت آبرسانی طبیعی پوست
- درمان و درمان سرماخوردگی
- تقویت دستگاه تناسلی مردانه
- کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات
- تنظیم فشار خون و کاهش کلسترول
- بهبود و تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود بینایی و پیشگیری از بیماری های چشمی
- مناسب برای رژیم های لاغری و کاهش وزن
- حاوی ویتامین های A و C، K، B6
- حاوی پتاسیم است
- حاوی منیزیم است
- ضد اکسیدان
- خاصیت ضد التهابی دارد
- تنظیم قند خون
خواص خرما برای سرماخوردگی
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در خرما باعث تسریع روند بهبودی و کاهش علائم سرماخوردگی می شود، مهمترین خواص خرما برای سرماخوردگی عبارتند از:
تقویت سیستم ایمنی بدن: خرما دارای مقدار زیادی ویتامین C است و می تواند تولید گلبول های سفید خون را افزایش دهد که باعث می شود سیستم ایمنی بدن برای مقابله با ویروس ها قوی تر شود.
کاهش گلودرد یا التهاب سینوسآنتی اکسیدان ها و پلی فنول های موجود در خرما می توانند التهاب ناشی از سرماخوردگی مانند گلودرد یا التهاب سینوس ها را کاهش دهند.
آنتی ویروس طبیعی: تانن موجود در خرما خاصیت ضد ویروسی دارد و می تواند تکثیر ویروس های سرماخوردگی را محدود کند.
آبرسانی به بدن: محتوای آب این میوه زیاد است و بنابراین می تواند بدن را هیدراته نگه دارد.
خواص خرما برای کبد
مهمترین فواید خرما برای کبد عبارتند از:
سم زدایی کبد: خرما سرشار از آنتی اکسیدان هایی مانند کاروتنوئیدها (کاروتنوئید)، ویتامین C و پلی فنول ها، این مواد در کاهش استرس اکسیداتیو در کبد موثر هستند و سلول های کبد را از آسیب محافظت می کنند، این خاصیت می تواند به پاکسازی کبد کمک کند.
کاهش چربی کبد: ترکیبات فعال خرما مانند فیبر و تانن به کاهش سطح چربی و کلسترول در بدن کمک می کند. این می تواند در پیشگیری یا مدیریت بیماری کبد چرب مفید باشد.
پیشگیری از هپاتیت: این میوه دارای خواص ضد التهابی است و می تواند از التهاب مزمن در کبد جلوگیری کند.
تنظیم آنزیم های کبدی: مواد مغذی خرمالو می تواند عملکرد طبیعی آنزیم های کبدی را تقویت کرده و از اختلالات مرتبط با آن جلوگیری کند.
خواص خرما برای کاهش وزن
جالب است بدانید که مصرف خرمالو در یک رژیم غذایی مناسب می تواند به کاهش وزن کمک کند، کمتر از 20 درصد حجم هر میوه خرمالو را کربوهیدرات ها تشکیل می دهد و میزان چربی موجود در آن به قدری کم است که صفر تخمین زده می شود. به همین دلیل است که این میوه برای مصرف میان وعده کسانی که رژیم دارند بسیار مفید است.
معایب خرما چیست؟
عوارض جانبی خرمالو بیشتر به نحوه مصرف آن و شرایط سلامت بدن مربوط می شود. از رایج ترین مضرات خرمالو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات گوارشی (انسداد معده): یکی از وحشتناک ترین مضرات خرما افزایش خطر ابتلا به سنگ معده است با یک بازدید (بزوآرها)، تانن های موجود در این میوه به ویژه در خرمالو نارس می باشد ساکن دارند، به همین دلیل مصرف زیاد آن زمینه ساز بروز بیماری است با یک بازدید افزایش می یابد، بنابراین اگر سیستم گوارشی ضعیفی دارید، مصرف این میوه به شما توصیه نمی شود، همچنین بافت نرم این میوه باعث می شود آن را خوب نجوید، تکه هایی از بدون درمان، می تواند در داخل معده یا انتهای روده کوچک جمع شود و باعث انسداد شود.
- افزایش قند خونخرما به طور طبیعی قند بالایی دارد و مصرف بیش از حد آن می تواند سطح قند خون را افزایش دهد که برای دیابتی ها یا افرادی که مستعد ابتلا به دیابت هستند خطرناک است.
- افت شدید فشار خون: خرمالو سرشار از پتاسیم است و در صورت مصرف زیاد باعث کاهش بیش از حد فشار خون می شود. اگر فشار خون پایینی دارید، مصرف این میوه می تواند مشکل ساز باشد.
- حساسیت و آلرژی: ممکن است به ترکیبات موجود در خرمالو حساسیت داشته باشید، در این صورت علائمی مانند خارش، التهاب یا ناراحتی معده را تجربه خواهید کرد.
چه کسانی نباید خرما بخورند؟
مصرف خرمالو برای برخی افراد به دلیل بیماری نمی تواند مناسب باشد:
- افراد مبتلا به دیابت: خرمالوی رسیده گلوکز بالایی دارد و کنترل دیابت را دشوار می کند، به جای آن می توانید از توت فرنگی، زغال اخته، سیب سبز یا گریپ فروت استفاده کنید، این میوه ها شاخص گلیسمی کمتری دارند و برای دیابت مناسب ترند.
- افرادی که سابقه جراحی دستگاه گوارش یا مشکلات گوارشی مانند یبوست یا انسداد روده دارند: اگر با این مشکلات مواجه هستید می توانید به جای خرمالو سراغ کیوی، آلو، انجیر یا گلابی بروید، این میوه ها فیبر محلول دارند و به بهبود حرکات روده کمک می کنند.
- افراد مبتلا به فشار خون پایین: اگر به طور طبیعی فشار خون پایینی دارید، مصرف این میوه می تواند برای شما خطرناک باشد، در عوض می توانید از موز، انبه یا خرما استفاده کنید، این میوه ها سطح انرژی را افزایش می دهند و تاثیر کمتری بر فشار خون دارند.
- افرادی که به خرما حساسیت دارند: برخی افراد ممکن است به ترکیبات موجود در خرما حساسیت داشته باشند و دچار خارش، التهاب یا واکنش های آلرژیک شوند، میوه هایی مانند سیب یا انگور حساسیت کمتری ایجاد می کنند و می توانند جایگزین خوبی باشند.
- کسانی که بیماری های پیشرفته کبدی دارند: مصرف زیاد خرمالو به دلیل قند طبیعی و برخی ترکیبات به کبد فشار بیشتری وارد کرده و سوخت و ساز بدن را کند می کند. در عوض، می توانید از میوه های سم زدایی مانند لیموترش، گریپ فروت یا چای سبز استفاده کنید که منجر به پاکسازی کبد می شود.