فریز تخمک، فرصتی برای حفظ باروری بانوان بالای ۳۰ سال
به گزارش سلامت جو به نقل از ایسنا، محمدحسین نصرا اصفهانی در اصفهان اظهار کرد: تخمک از بدو تولد در تخمدان دختران وجود دارد و با افزایش سن کاهش می یابد. در حدود سن بلوغ (حدود 10 سالگی) تعداد تخمک ها به 500000 تخمک کاهش می یابد و این تعداد در دوره باروری از 10 سالگی تا یائسگی (حدود 50 سالگی) به تدریج کاهش می یابد. این کاهش تعداد تخمک ها و همچنین کیفیت آنها یکی از دلایل اصلی کاهش شانس باروری در سنین بالاتر است.
وی افزود: از آنجایی که با افزایش سن کیفیت تخمک به ویژه در زنانی که وارد دهه 40 سالگی می شوند کاهش می یابد، احتمال بارداری کاهش می یابد. در زنان 20 ساله، 50 درصد تخمک ها از نظر کروموزومی طبیعی هستند، در حالی که در زنان 45 ساله، تنها 5 تا 10 درصد تخمک ها کروموزوم طبیعی دارند.
تست AMH: ارزیابی ذخیره تخمدان
رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی رویان جهاد دانشگاهی ادامه داد: یکی از روش های ارزیابی ذخیره تخمدان، تست AMH است که به زنان امکان می دهد ذخیره تخمک خود را اندازه گیری کرده و در صورت لزوم نسبت به فریز تخمک اقدام کنند. در این آزمایش علاوه بر AMH، سونوگرافی داخلی نیز برای شمارش تعداد فولیکول های کوچک در تخمدان و ارزیابی ذخیره تخمدان انجام می شود.
در صورت سالم بودن ذخیره تخم مرغ توصیه می شود این آزمایش هر دو سال یکبار تکرار شود تا در صورت لزوم اقدامات لازم برای انجماد تخم مرغ انجام شود.
فرآیند انجماد تخمک و احتمال باروری
نصراصفهانی در تشریح فرآیند انجماد تخمک گفت: پس از تشخیص نیاز به انجماد تخمک، مرحله تحریک تخمک گذاری با داروهای خاص آغاز می شود. سپس با بیهوشی و با کمک سونوگرافی داخلی، فولیکول ها از تخمدان ها خالی شده و تخمک ها جمع آوری می شوند. پس از استخراج، این تخمها با استفاده از ضدیخ مخصوص در محیطهای انجماد قرار میگیرند و به سرعت منجمد میشوند. پس از انجماد، تخم ها در دمای منفی 196 درجه سانتیگراد در مخازن نیتروژن نگهداری می شوند.
وی خاطرنشان کرد: تحقیقات نشان می دهد در مراکز IVF (لقاح مصنوعی) دنیا از هر 15 تخمک تنها یک تخمک می تواند منجر به تولد نوزاد شود. این درصد پایین به دلیل کیفیت تخمک است، زیرا احتمال بارداری برای هر تخمک به طور کلی حدود 6 درصد است و اگر تخمک ها منجمد شوند، این شانس به 4-5 درصد کاهش می یابد. بر این اساس، حداقل 20 تا 25 تخمک برای افزایش شانس تولد موفقیت آمیز مورد نیاز است.
هزینه ها و موارد قابل توجه
نصراصفهانی همچنین به هزینه های فرآیند انجماد تخم مرغ اشاره کرد و گفت: بر اساس تعرفه های دولتی هزینه برداشت تخم مرغ حدود 25 میلیون تومان است. هزینه انجماد اولیه تخم مرغ سه میلیون تومان و هزینه شارژ سالیانه نیتروژن برای هر محل نگهداری تخم مرغ حدود دو میلیون تومان برآورد شده است. در صورت عدم پرداخت هزینه نیتروژن، تخم ها طبق قرارداد مرکز دور ریخته می شوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: انجماد تخمک فرصتی برای زنانی است که ازدواج نکرده و یا در سنین بالای بارداری طبیعی هستند. با این حال، هیچ مرکز درمانی نمی تواند تضمین کند که هر تخمک به جنین تبدیل می شود یا یک نوزاد متولد می شود. تخمک های منجمد بعد از ازدواج و در صورت عدم بارداری طبیعی می توانند با استفاده از اسپرم همسر به جنین برای لقاح تبدیل شوند.