سلامت خانواده

عوامل خطر سرطان سینه و پیشگیری از آن – خبرگزاری مهر ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری مهر، خوشبختانه اکثر عوامل خطری که باعث سرطان سینه می شوند قابل اصلاح هستند. حدود نیمی از موارد سرطان سینه در زنانی رخ می دهد که هیچ عامل خطر خاصی به جز سن بالای 40 سال ندارند.

عوامل خطر غیر قابل تغییر

افزایش سن: خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می یابد. بیشتر موارد سرطان سینه در سن بالای 50 سال رخ می دهد. سابقه خانوادگی و جهش های ژنی: سابقه خانوادگی مثبت خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. سابقه خانوادگی در 20 تا 30 درصد از بیماران مبتلا به سرطان پستان وجود دارد. اگر بیماری وجود دارد سمت در یکی از بستگان درجه یک قبل از یائسگی، خطر عفونت در کل زندگی فرد 30 درصد است. مشکل دو سمت سینه مادر یا خواهر قبل از یائسگی این خطر را 40 تا 50 درصد افزایش می دهد. علت افزایش خطر، ژن‌های سرطانی ارثی (انکوژن‌ها) هستند که ارثی هستند اتوزوم اکثرا ارثی هستند. شایع ترین جهش ها حذف ژن در BRCA1، BRCA2 و PALB-2 است. در فردی که حامل این جهش ها است، خطر ابتلا به سرطان سینه 4 درصد در سال و 35 تا 85 درصد در طول زندگی است. در این افراد خطر ابتلا به سرطان سینه در طرف مقابل 65 درصد است. در 50 درصد موارد، مردان حامل این ژن هستند. مردان مبتلا به BRCA2 خطر ابتلا به سرطان پروستات و سینه را افزایش می دهند.

مطالعات نشان می دهد که شاید تنها حدود 10 درصد از موارد سرطان پستان به عوامل ارثی مرتبط باشد و این ممکن است برخی از زنان را به فکر پیشگیری (ماستکتومی) و غربالگری وادار کند.

سن قاعدگی کمتر از 11 سال: شروع اولین قاعدگی در سنین پایین تر یک عامل خطر برای سرطان سینه است. در اولین قاعدگی در نوجوانی، بافت پستان در معرض استروژن و سایر هورمون ها قرار می گیرد و قرار گرفتن در معرض سطوح هورمونی ثابت افزایش می یابد. قاعدگی در دختران چاق و کم تحرک زودتر اتفاق می افتد. ما باید اهمیت فعالیت بدنی منظم و رژیم غذایی سالم را به نوجوانان و والدین آنها بیاموزیم. برای هر سال قاعدگی زودرس، خطر 4 درصد افزایش می یابد.

سن بالای 54 سال یائسگی: یائسگی در سنین بالاتر با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. قطع سیکل های قاعدگی منجر به کاهش سطح هورمون های ترشح شده داخلی و خاتمه تکثیر سلول های سینه می شود که در طی سال های تولید مانند دیده می شود. خطر ابتلا به سرطان سینه به ازای هر سال تاخیر در یائسگی 3 درصد افزایش می یابد.

قد: زنان قدبلند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. قد در بزرگسالان می تواند یک شاخص واضح از دریافت مواد مغذی در دوران کودکی و نوجوانی باشد و رشد سریع با قد مرتبط است که ممکن است منجر به افزایش خطر جهش سلولی و افزایش خطر ابتلا به سرطان شود.

پیشینه نژادی و قومیتی: زنان سفیدپوست نسبت به زنان آفریقایی آمریکایی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه قرار دارند و زنان آسیایی، اسپانیایی و بومی آمریکا در مقایسه با سایر گروه های نژادی و قومی خطر کمتری دارند. مقدار زیادی از تغییرات در ریسک احتمالاً به دلیل تفاوت‌های اجتماعی-اقتصادی (و الگوهای تولید است مانند) و همچنین سبک زندگی و عوامل محیطی.

وضعیت اجتماعی-اقتصادی بهتر: خطر ابتلا به سرطان پستان با وضعیت اجتماعی-اقتصادی بهتر مرتبط است. زنانی که از وضعیت اجتماعی-اقتصادی بالاتری برخوردار هستند، دیرتر بارداری را شروع می‌کنند و فرزندان کمتری دارند که هر دوی این موارد خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهند.

تاریخچه هیپرپلازی (رشد بیش از حد سلول ها) در پستان: زنان با سابقه بافت شناسی قطعی بیماری خوش خیم تکثیر شونده پستان هستند، در معرض افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. بیماری خوش خیم تکثیر شوندهاین شامل تکثیر غیر طبیعی سلول ها در مجاری و لوبول های سینه است.

عوامل خطر قابل اصلاح

شاخص توده بدنی (BMI): ارتباط BMI با بروز سرطان سینه در سنین مختلف متفاوت است: افزایش دریافت کالری در دوران کودکی و نوجوانی باعث افزایش وزن بدن می شود که می تواند منجر به قاعدگی زودرس و افزایش قد در بزرگسالی شود که هر دو با افزایش همراه هستند. خطر با سرطان سینه مرتبط هستند. در سنین باروری، BMI پایین خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. در سنین پس از یائسگی، BMI بالا خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از افزایش وزن، افزایش ورزش است و باید به همه توصیه شود که کالری‌های غذایی را با ورزش منظم متعادل کنند. اما به طور کلی تعادل در BMI (بین 18 تا 25) توصیه می شود و BMI کمتر از حد طبیعی و به خصوص بالاتر از 30 خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

الکل: حتی مصرف مقدار کمی الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. نوشیدن الکل باعث افزایش سطح استروژن در گردش می شود. همچنین، الکل ممکن است خطر ابتلا به سرطان را با کاهش ذخایر کاهش دهد فولات و ویتامین A را در بدن افزایش می دهد. زنانی که الکل مصرف می کنند باید نوشیدن الکل را قطع کنند و روزانه یک مولتی ویتامین مصرف کنند فولات توصیه شود

سن بالاتر در اولین زایمان: افرادی که بعد از 35 سالگی زایمان می کنند، نسبت به زنانی که زودتر زایمان می کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. بارداری اول منجر به تکثیر تمایز نیافته سلول های سینه و تغییرات دائمی در بافت پستان برای آماده شدن برای شیردهی می شود. آسیب DNA در اولین بارداری یک زن مسن زودتر رخ می دهد. این DNAهای غیرطبیعی را می توان در طول رشد سریع سلولی در دوران بارداری تکثیر کرد.

قرار گرفتن در معرض پرتو: قرار گرفتن در معرض پرتوهای با دوز بالا (برای درمان برخی بیماری ها مانند لنفوم)، به خصوص اگر قرار گرفتن در معرض در سنین پایین باشد، با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه همراه است. قرار گرفتن در معرض دوز پایین رادیوگرافی مورد استفاده برای ماموگرافی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد یا این خطر قابل مشاهده است. پر فشار است

قرص های ضد بارداری خوراکی: خطر ابتلا به سرطان سینه در زنانی که در حال حاضر از قرص های ضد بارداری خوراکی استفاده می کنند یا در 10 سال گذشته از قرص های ضد بارداری خوراکی استفاده کرده اند ممکن است کمی بیشتر باشد. با این حال، 10 سال یا بیشتر پس از قطع قرص های ضد بارداری خوراکی، خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش نمی یابد. خطر قطعی سرطان سینه در سن 45 سالگی کم است. بنابراین حتی اگر خطر نسبی کمی افزایش یابد، موارد بسیار کمی از سرطان سینه با استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی در این گروه سنی رخ می دهد. برای بسیاری از زنان، مزایای استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است از خطرات آن بیشتر باشد.

درمان جایگزینی هورمونی (HRT): مصرف کنندگان این هورمون ها که به مدت 5 سال یا بیشتر از درمان جایگزینی هورمونی استفاده کرده اند، تقریباً 50 درصد بیشتر از زنانی که از آنها استفاده نکرده اند، در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. استفاده طولانی مدت از هورمون ها خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد، با این حال، پس از قطع هورمون ها، به نظر می رسد این خطر مانند افرادی است که هرگز از آنها استفاده نکرده اند. خطر ابتلا به سرطان سینه برای زنانی که استروژن و پروژسترون را با هم مصرف می کنند بیشتر است.

مصرف زیاد چربی های اشباع شده: بررسی های بین المللی نرخ بالاتری از سرطان سینه را در کشورهایی با مصرف چربی سرانه بالاتر، افرادی که کالری دریافتی بالاتری دارند، سن زودتر اولین قاعدگی و سن دیرتر اولین زایمان را نشان داده است. هر دو با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند.

نظریه های مختلفی در مورد علل سرطان سینه وجود دارد که متاسفانه باعث نگرانی غیر واقعی بسیاری از زنان شده است. بسیاری از عوامل خطر پیشنهادی مورد مطالعه قرار گرفته اند اما هیچ تاثیری بر خطر سرطان سینه نشان نداده اند. این موارد شامل استفاده از عطرها و ضد تعریق ها، نوشیدن قهوه، کاشت سینه، سقط جنین، آلودگی های محیطی مانند پلی است. کلردار بیفنول ها [1] (PCBS) و قرار گرفتن در مجاورت میدان های الکترومغناطیسی.

راه های پیشگیری از سرطان سینه

بر اساس عوامل خطر ذکر شده در بالا، مهمترین توصیه های خودمراقبتی برای پیشگیری از سرطان سینه عبارتند از:

وزن متعادلی داشته باشید. از مصرف غذاهای پرچرب، سرخ شده، شور و آماده حاوی مواد نگهدارنده، ترشیجات و غذاهای کنسرو شده پرهیز یا کاهش دهید. میوه دادنسبزیجات، غلات و ماهی بیشتری مصرف کنید زیرا می توانند سطح را افزایش دهند ضد اکسیدان ها بروز سرطان را کاهش می دهند حداقل 30 دقیقه در روز ورزش کنید. از مصرف الکل و سیگار بپرهیزید. اگر نوزاد دارید، به شیردهی توجه کنید. با پزشک خود در مورد خطرات و مزایای قرص های ضد بارداری خوراکی و درمان جایگزینی هورمون یائسگی صحبت کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا