ضرورت فعال سازی هیئت علمی های خاموش
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، دکتر شاهین آخوندزاده در اولین نشست حضوری روسای دانشکده ها و دانشگاه های علوم پزشکی کشور در ستاد وزارت بهداشت اظهار داشت: این تصور اشتباه است که می گویند دانشگاه های ما فقط به مقالات و ارتقاء و اعتبار اساتید فقط از این جهت اهمیت می دهند. از طریق انجام می شود
وی افزود: دانشگاه های نسل چهارم و پنجم باید به نفع جامعه باشد. به عنوان مثال یکی از اساتید دانشگاه اصفهان در نمونه خون 20000 نوزاد مشاهده کرد که بسیاری از نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید هستند که می تواند در بدو تولد مشکلات زیادی برای سلامتی آنها ایجاد کند.
وی ادامه داد: این استاد دانشگاه علاوه بر انتشار نتایج مطالعه خود در مقاله ای از معاونت آموزشی دانشگاه خواست تا غربالگری ملی این موضوع را برپا کند. لذا سند ملی غربالگری کم کاری تیروئید تصویب و اجرا شد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: در این برنامه کشوری 12 میلیون نوزاد مورد معاینه قرار گرفتند که از این تعداد 32 هزار نوزاد مبتلا به کم کاری تیروئید بودند که تحت درمان و رهایی از معلولیت قرار گرفتند.
آخوندزاده تاکید کرد: پس با کمک مقالات و سیستم های علم سنجی می توان علاوه بر انتشار نتایج علمی پژوهش ها در قالب مقاله، به تاثیرگذاری نیز دست یافت.
وی با بیان اینکه طی سه سال اخیر جایگاه ایران در منطقه در انتشار مقالات پراستناد کاهش یافته است، گفت: برخی از دانشگاه ها مانند دانشگاه علوم پزشکی تهران و برخی دانشگاه ها مانند تربت حیدریه. بهبود یافته اند.
آخوندزاده افزود: در زیرساخت های پژوهشی مشکلاتی داشته ایم به عنوان مثال دسترسی به فناوری فناورانه کاهش یافته است که باید جبران شود.
وی با اشاره به اینکه کشورهایی که تعداد مقالات علمی بالایی دارند تعداد مجلات علمی نمایه شده در اسکوپوس نیز زیاد است، خاطرنشان کرد: به عنوان مثال عربستان با 15 مجله نمایه شده در اسکوپوس جلوتر است.
وی افزود: در حال حاضر تعداد مجلات ایرانی نمایه شده در اسکوپوس بیشتر از ترکیه است.
آخوندزاده ادامه داد: 16 مجله دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال های 2021 و 2022 نمایه شد و متعاقباً 2312 مقاله نیز توسط این مجلات در اسکوپوس نمایه شد که نشان دهنده اهمیت نمایه سازی مجلات است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه یکی از برنامه های این معاونت به هیچ وجه واگذار نشدن اختیارات دانشگاه ها به معاونت است، گفت: در چند سال گذشته این معاونت در جذب هیئت علمی دانشگاه که سلب اختیار است، نقش داشته است. از دانشگاه هاست. از این رو طی دو نامه به دانشگاه ها اعلام کردیم که در جذب هیئت علمی پژوهشی دانشگاه ها دخالتی نخواهیم کرد.
آخوندزاده افزود: معتقدیم هیچ نهادی بهتر از دانشگاه ها نمی تواند با مردم برای جذب و رفع نیاز آنها مصاحبه کند.
وی ادامه داد: در سه سال گذشته برگزاری کارگاه های آموزشی نیز منوط به اخذ مجوز از معاونت پژوهشی بود.
وی به جذب سربازان نخبه که زیر نظر معاونت پژوهشی بود اشاره کرد و اظهار داشت: با توافق با ستاد کل نیروهای مسلح این کار به دانشگاه های علوم پزشکی محول شد. بنابراین سیاست معاونت پژوهشی این است که تا حد امکان در امور درونی دانشگاه ها دخالت نکند.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: دانشگاه های ما برای رقابت با دانشگاه های دنیا باید وارد فاز تحقیقات بین المللی شوند و برای این کار باید کلان داده داشته باشند.
وی افزود: در این راستا با هیات دولت هماهنگی هایی صورت گرفته تا دانشگاه ها به سمت کلان داده حرکت کنند. همچنین دسترسی مجدد به منابع الکترونیکی ایجاد شود که در جلسه معاونین وزیر در خصوص پرداخت بدهی ها تصمیم گیری شد.
آخوندزاده با بیان اینکه با افزایش اعتبارات نیماد شاهد افزایش اعطای کمک هزینه های پژوهشی خواهیم بود، اظهار داشت: یکی از مشکلات حوزه پژوهش نسبت به رقبا این است که پژوهشگران ما نمی توانند در کنگره های بین المللی که پروفیل هم هستند شرکت کنند. .
وی افزود: راهش نمایه سازی کنگره های داخلی از طریق مجلات در اسکوپوس و آی اس آی و سایر نمایه های بین المللی است. از این رو همایش های ملی دانشگاه ها در این زمینه می تواند نکات خوبی را برای ارتقای جایگاه علمی ایران به همراه داشته باشد.
وی استفاده از اعتبارات بین المللی را از دیگر راهکارهای ارتقای پژوهش دانست و بیان کرد: نیماد در سال های گذشته پروژه های مشترکی را با کشورهایی مانند آلمان و ترکیه ارائه کرده است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت در بخشی دیگر از سخنان خود به انتظارات این معاونت از دانشکده ها و دانشگاه های علوم پزشکی پرداخت و گفت: اکثر دانشگاه ها یک درصد از بودجه پژوهشی را در جاهای دیگر به دلیل مشکلاتی که داشته اند. از سال آینده این موضوع به عنوان یک آیتم مهم در ارزیابی علمی دانشگاه ها قرار می گیرد.
آخوندزاده افزود: پایان نامه ها و طرح های پژوهشی باید بتوانند از بودجه های آموزشی استفاده کنند وگرنه به پروژه های کوچک پژوهشی تبدیل می شوند.
وی ادامه داد: همچنین باید بتوانیم از صندوق های غیردانشگاهی مانند معاونت علمی، صندوق علوم و صندوق شکوفایی و نوآوری بهره مند شویم.
وی با تاکید بر اینکه 50 درصد طرح های پژوهشی دانشگاه ها باید جزو اولویت های طرح های پژوهشی باشد، گفت: مجله علمی که نمایه نشود ارزشی ندارد. در حال حاضر مجله فارسی در اسکوپوس نمایه شده است و امیدواریم به زودی بتوانیم همین کار را در پایگاه PubMed انجام دهیم.
معاون پژوهش و فناوری وزارت بهداشت با بیان اینکه هر دانشگاهی باید تلاش کند حداقل 50 درصد مجلات خود را در نمایه های بین المللی نمایه کند، گفت: هر دانشگاهی علاوه بر افزایش تعداد مجلات، فصلنامه های خود را بسازد. دو ماهانه و ماهانه برای افزایش تعداد مجلات. در صورت ارتقای مقالات از کمک مالی معاونت پژوهشی برخوردار خواهند شد.
آخوندزاده یادآور شد: این کار در ترکیه انجام می شود. همچنین در کنار چاپ مقالات خارجی، سهم قابل توجهی از چاپ مقالات نیز به مقالات ایرانی اختصاص یابد.
وی ادامه داد: تمامی دانشکده ها و دانشگاه های علوم پزشکی باید برای اعضای هیأت علمی خاموش خود برنامه داشته باشند و آنها را فعال کنند.
وی تصریح کرد: اگر یک هیأت علمی جوان 5 سال در دانشگاه بوده اما در پژوهش شرکت نکرده باشد، به سختی می توان او را وارد پژوهش کرد.
آخوندزاده با اشاره به اینکه درصد قابل توجهی از ظرفیت علمی دانشگاه ها را اعضای هیأت علمی بالینی تشکیل می دهند، خاطرنشان کرد: معمولاً مطالعات بالینی ارزان تر از مطالعات علمی علوم پایه است. همچنین مطالعات کوهورت در دانشگاه ها می تواند داده های بزرگی به ما بدهد تا بتوانیم مقالات خود را در مجلات علمی معتبر دنیا منتشر کنیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت در پایان با اشاره به اینکه طبق قانون، دانشگاه ها باید پنج درصد از اعتبارات خود را به طب سنتی و جوانان جامعه اختصاص دهند، تاکید کرد: هوش مصنوعی نیز از جمله مواردی است اهمیت ویژه معاونت پژوهشی برای هر سه این موارد کمک هزینه در نظر گرفته است. کمک هزینه استادیاران جوان نیز اخیرا اعلام شده است.
انتهای پیام/