ضرورت تشکیل کمیته ملی مصرف منطقی و تجویز داروها – خبرگزاری مهر ایران و جهان
به گزارش خبرگزاری مهر، یکصد و سی امین جلسه از سلسله جلسات شورای آینده نگری، نظریه پردازی و پایش سلامت کلان؛ وی موضوع مهم «کنترل تقاضای القایی از طریق مدیریت منطقی تجویز و مصرف دارو» را بررسی کرد.
در این جلسه جمشید سلام زاده معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: حمایت از اجرای دستورالعمل های دارویی; تشکیل کمیته ملی قوی و مستقل برای تجویز و مصرف منطقی داروها.
او، حمایت های دولت، وزارت بهداشت، جامعه پزشکی، سازمان های بیمه گر و غیره ز وی فواید همراه با همکاری و تلاش در حوزه سیاست گذاری را ضروری دانست و ادامه داد: وجود قاعده ای تحت عنوان داروهای تک نسخه ای که خارج از فهرست دارویی کشور تجویز می شوند عملاً ابطال ترویج دارو است. دستورالعمل های تجویز و مصرف منطقی و درمان.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: تقویت و حمایت از کمیته های منطقه ای و دانشگاهی درمان دارویی زیر نظر کمیته عالی کشوری مصرف منطقی و تجویز دارو در دستور کار قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد که آموزش و پرورش داروسازی درمان وی به دانشجویان پزشکی به هیچ وجه منجر به تحول لازم در دانش و مهارت آنها در نسخه نویسی نمی شود، افزود: ارتقای ارتباط بین رشته ای پزشکی و داروسازی و بهره مندی از تیم های آموزشی مشترک بالینی برای دانشجویان پزشکی و داروسازی می تواند راهگشا باشد. .
سلام زاده به نقش شرکت های بیمه به عنوان خریدار اصلی خدمات اشاره کرد و گفت: شرکت های بیمه باید بیشترین نقش نظارتی و کنترلی را داشته باشند.
عضو گروه علوم دارویی فرهنگستان علوم پزشکی ادامه داد: ارتقای سواد سلامت جامعه و سواد رسانه ای باید در دستور کار همه نهادهای مرتبط و رسانه های گروهی قرار گیرد و قوانینی برای حمایت از بیمار و مقابله با نزاع ها وجود داشته باشد. توجه به نظام سلامت، کدهای اخلاقی و تعامل صنعت با پزشکان و داروسازان باید به عنوان یک راهکار اجرایی تدوین و ارائه شود.
در ادامه قاسم جان بابایی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص اقدامات سازمان های بیمه گر گفت: با توجه به اینکه سازمان تامین اجتماعی از سال های گذشته سامانه پیش تایید را طراحی و راه اندازی کرده است. این سیستم برای پیاده سازی محصولات دانش ارتقا یافته و در حال انجام تست نهایی برای پیاده سازی محصولات می باشد.
وی شرط موفقیت در اجرای محصولات دانش استاندارد، دستورالعمل و…، تغییر رفتار ارائه دهندگان خدمات بر اساس محصولات را برشمرد و راه های دستیابی به این امر را آموزش محصولات دانش، اطلاع از عملکرد ارائه دهندگان خدمات، تاثیر رعایت محصولات دانش بر میزان پرداخت، و نظارت بر عملکرد ارائه دهندگان خدمات.
در ادامه سید موسی طباطبایی، مدیرکل دفتر ارزیابی فناوری سلامت، تدوین استانداردها و تعرفه های سلامت وزارت بهداشت گفت: پیش بینی ها نشان می دهد در 5 سال آینده رشد دارو در دنیا 3 به 6 خواهد بود. درصد از بازار جهانی تا سال 2026.
وی افزود: بسیاری از داروهای جدید برای طیف وسیعی از بیماری ها از جمله درمان های جدید میگرن، بیماری های عصبی و درمان های آلزایمر و پارکینسون استفاده می شود.
طباطبایی مولفه های مهم تولید و توزیع دارو را نیز برنامه ریزی کرد داروسازژنریک، شبکه، توزیع امور مالی و منابع مالی و غیرمالی و گفت: شاخص ها نشان می دهد که تجویز و مصرف دارو در ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه کم درآمد کمتر از حد مطلوب است و استفاده از داروهای متعدد، پذیرش نادرست بیماران، استفاده بیش از حد از ضد بیوتیک ها و داروهای تزریقی؛ نمونه هایی از مصرف غیر منطقی مواد مخدر در ایران وجود دارد.
وی، راهکارهای اجرایی در این حوزه; نسخه بر اساس سطح مراقبت و راهبردهای آموزشی و دستورالعمل های درمانی و همچنین اقدامات نظارتی مانند برنامه ریزی دارو برای سطوح مختلف فروش و ایفای نقش کلیدی داروساز در ترویج نسخه نویسی منطقی.