شعار “سرمایه گذاری در تولید” ، قربانی تصمیمات وارداتی! – آژانس خبری مهر ایرانی و اخبار جهانی

خبرگزاری مهر – گروه بهداشت: برای مدت طولانی ، رهبر عالی همیشه حامی جدی تولید و اشتغال داخلی در کشور بوده است. وی در سخنرانی های بی شماری خود ، بر لزوم تقویت تولید و پشتیبانی تولید کنندگان ملی تأکید کرد و تولید آن را عامل اصلی استقلال اقتصادی این کشور است. در همین راستا ، رهبر عالی همچنین سال “سرمایه گذاری برای تولید” را نشان داد تا مسیر توسعه اقتصادی این کشور براساس حمایت از صنایع داخلی و رشد تولید ملی انجام شود.
با این حال ، در حالی که شعار سال بر حمایت از تولید داخلی و جذابیت سرمایه گذاری در این زمینه تأکید دارد ، به نظر می رسد برخی از سیاست ها و تصمیمات اجرایی ، از جمله لغو ممنوعیت واردات کالاهای داخلی مشابه ، در تضاد است. تولید کنندگان داخلی در زمینه های مختلف ، به ویژه در صنعت تجهیزات پزشکی ، با چالش های زیادی روبرو هستند و اجرای سیاست های ناعادلانه مانند تخصیص ارز ترجیحی به واردات و قیمت گذاری دستوری ، تهدیدی جدی برای بقای تولید و اشتغال داخلی در این بخش است. این شرایط نه تنها به تولید کنندگان آسیب می رساند ، بلکه به طور کلی به اقتصاد کشور نیز آسیب می رساند و با دیدگاههای بلند مدت رهبری مخالف است که همیشه بر لزوم تقویت تولید داخلی تأکید می کند.
برخی از شرکت ها فقط با وارد کردن کالاهای آماده شده ، مجوزهای تولید را دریافت می کنند
سید عمران امامی ، تولید کننده تجهیزات پزشکی ، در مورد چالش های تولید داخلی و اینکه دولت از این محصولات پشتیبانی می کند ، گفت: “امروز از محصولات ناباروری ما در بسیاری از مراکز درمانی ناباروری در کشور استفاده می شود و با توجه به این فرکانس تولید ، یکی از مهمترین چالش های تولید کنندگان داخلی پیچیده است.
وی ادامه داد: مسئولیت این مجوزها بر عهده اداره کل تجهیزات پزشکی است و یک شرکت تابعه سازمان غذا و داروی و وزارت بهداشت است. با توجه به اینکه ما به درستی با قانون آشنا هستیم ، اما در بعضی موارد هنوز موانع زیادی وجود دارد و رفتارهای دوگانه در مسیر تولید وجود دارد. به عنوان مثال ، برای محصولی که به طور کامل در کشور تولید می شود ، سخت ترین ممیزی ها اعمال می شود و اسناد بیشماری خواسته می شود.
امامی اذعان کرد: برخی از شرکت ها فقط با وارد کردن کالاهای آماده از خارج از کشور و بسته بندی های ساده در کشور ، مجوزهای تولید را دریافت می کنند. این زمانی است که آنها حتی فضای تمیز ندارند و فقط با ارائه تعهد به ارائه آن در آینده ، مجوز موقت یک ساله دریافت می کنند. ما سالهاست که در این کشور به طور کامل در کشور بوده ایم و از استانداردها و فرایندهای قانونی پیروی می کنیم ، اما هنوز با موانع اداری روبرو هستیم. و در حالی که برخی از مجموعه ها با حداقل تعهدات مجوز دریافت کرده اند و این مشکل برای تولید کنندگان واقعی بسیار دلسرد کننده است.
سیاست ارز دولتی واردات را تقویت می کند و تولید داخلی را تضعیف می کند
تولید کننده تجهیزات پزشکی گفت: با اشاره به سیاست های ارزی وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروی ، وی از تأثیرات منفی این سیاست ها بر تولید داخلی انتقاد کرد و گفت: سیاست دولت در کنترل هزینه های درمان و جلوگیری از تأثیر مستقیم نوسانات ارز بر قیمت تجهیزات پزشکی ، ظاهری منطقی و قابل دفاع است. اما در عمل ، راه حل اجرای این سیاست به ضرر تولید کننده داخلی است.
وی گفت: “ما با سیاست دولت عمومی موافق هستیم که می گوید هزینه درمان نباید توسط مردم سنگین شود.” اما راه حل دولت برای این موضوع تخصیص ارز ترجیحی به واردکنندگان است. ارز در گذشته 2.5 تومن بود و امروز 2 هزار تومانس بوده است ، اما هنوز هم فاصله قابل توجهی از نرخ ارز آزاد دارد که اکنون به حدود 4000 تومن رسیده است.
ایمامی گفت: “هنگامی که وارد کننده تجهیزات را با ارز 4000 تومانس یا حتی در برخی موارد مانند CVC با ارز 4 دلار وارد می کند ، ما تولیدکنندگان داخلی باید مواد اولیه خود را از کشور خریداری کنیم ، با قیمت ریالی مبتنی بر نرخ ارز.” بسیاری از مواد اولیه ما ، از جمله پلیمرها یا انواع ویژه فولاد که در کشور تولید نمی شوند ، با نرخ ارز رایگان وارد می شوند. یعنی ما 4000 دلار دلار تولید می کنیم و باید با یک وارد کننده که یارانه گرفته است ، رقابت کنیم.
وی همچنین از مکانیسم قیمت گذاری انتقاد کرد: “مشکل فقط مربوط به هزینه ها نیست.” وقتی وارد بازار می شویم ، با یک سقف قیمت گذاری دولت روبرو می شویم که اجازه نمی دهد قیمت کالاها توسط حقایق تولید تعیین شود. در نتیجه ، از یک طرف ، ما با هزینه بالایی روبرو هستیم و از طرف دیگر ، قیمت فروش ما توسط دولت محدود است. در حالی که رقیب ما ، با کمک یارانه های ارزی ، محصول را با قیمت پایین تر وارد می کند و تأمین می کند.
امامی هشدار داد: به عنوان شکاف بین ارز ترجیحی و ارز آزاد ، حاشیه سود محصولات ما به شدت کاهش یافته است و اکنون برخی از کالاها آسیب دیده اند. اگر این روند ادامه یابد ، خطر بستن خطوط تولید و حتی ورشکستگی وجود دارد.
وی ادامه داد: به دلیل ادامه این سیاست های ناعادلانه ، تمرکز شرکت ما به بازارهای صادراتی ادامه یافته است و ما دیگر امیدوار نیستیم که در بازار داخلی سودآوری کنیم. اگر همین روند ادامه یابد و ارز آزاد به 6000 یا حتی 6000 تومان برسد ، تولید داخلی دیگر اقتصادی نخواهد بود.
مداخلات و سوءاستفاده های ارز دولتی تولید را به مرز ورشکستگی سوق داده است
“دولت به وارد کننده ارز ترجیحی برای واردات و تهیه محصول ارزان تر اختصاص می دهد ؛ اما با سیاست قیمت گذاری گرامری ، تولید کننده ای که چنین ارز را دریافت نمی کند ، دستور داده می شود محصول خود را با نرخ مشخص بفروشد. این سیاست ناعادلانه است و در عمل باعث می شود تولید کننده داخلی توانایی رقابت را از دست بدهد.
وی افزود: “هنگامی که وارد کننده 5 یا 6000 دلار Tomans وارد می کند ، به طور طبیعی می تواند ارزان تر بفروشد ، اما تولید کننده ای که ارز ترجیحی دریافت نمی کند و مجبور است مواد اولیه را در همان بازار خریداری کند و با همان قیمت گرامری بفروشد مستقیماً در تولید کننده داخلی است.”
امامی گفت: چالش بعدی چالش تأخیر در پرداخت خواسته ها است ، به این معنی که بیش از 5 ٪ از مصرف کنندگان تجهیزات پزشکی ، نهادهای دولتی یا شبه دولتی مانند سازمان تأمین اجتماعی. خواسته های ما از این موسسات گاهی اوقات تا دو سال به تعویق می افتد. اگرچه آنها قول می دهند دو یا سه ماه در قرارداد و مذاکرات بپردازند ، در حقیقت پرداخت ما بین 2 تا 6 ماه و گاهی اوقات بیشتر خواهد بود. این بدان معنی است که سرمایه عظیمی در چرخه تولید قفل شده است و با توجه به نرخ تورم ، نمی توان قیمت کالا را افزایش داد.
وی با اشاره به تورم حدود 5 ٪ در کشور ، وی اذعان داشت: “وقتی تورم داریم ، باید بتوانیم این افزایش هزینه را در قیمت نهایی در نظر بگیریم ، اما دولت آن را با سیاست کنترل قیمت با ما گرفته است و نتیجه آن از دست دادن برخی از محصولات است.”
امامی با توجه به فضای غیر رقابتی و لابی کردن واردکنندگان ، تأکید کرد: متأسفانه ، برخی از واردکنندگان از نفوذ خود در بدن دولت استفاده می کنند و با لابی کردن آنها شرایط بازار را به نفع خود تغییر می دهند. هنگامی که یک وارد کننده ارز دولتی را وارد می کند ، این قدرت را دارد که قیمت را به یک سطح غیر منطقی برای از بین بردن تولید کننده داخلی کاهش دهد. این اتفاق در دوره ای که ارز اختصاص یافته بود اتفاق افتاد ، اما نرخ ارز آزاد به حدود 4000 تومان رسیده بود. ما 4000 دلار تولید می کردیم ، اما وارد کننده 5 دلار وارد کرد و در بازار فروخته شد.
وی هشدار داد: “علیرغم چالش هایی مانند مداخلات ارزی ، قیمت گذاری دستوری ، سوء رفتار دولت در پرداخت خواسته های رقیبان و لابی ، رقیب در حال از بین بردن انگیزه تولید کننده داخلی در صنعت تجهیزات پزشکی هستند و اگر این روند ادامه یابد ، وابستگی به واردات در این منطقه نه تنها کاهش نمی یابد بلکه کاهش نمی یابد.
سوء تفاهم از شعار سال ؛ بودجه تولید فراری می دهد
تولید کننده تجهیزات پزشکی از لغو ممنوعیت واردات کالاهای داخلی مشابه انتقاد کرد و اظهار داشت: رهبر عالی سال سرمایه گذاری در تولید را نامگذاری کرده است و امسال را به عنوان یک سال سرمایه گذاری معرفی کرده است که نه تنها حمایت تولید را از مقامات ارتقا می بخشد بلکه تولید داخلی را نیز بیان می کند.
وی گفت: “سرمایه گذاری در تولید وقتی از تولید داخلی به اندازه کافی پشتیبانی می شود ، معقول است.” هنگامی که سرمایه گذار تولید در کشور را می بیند و واردات آسانتر و خطرناک تر است ، چرا سرمایه آن باید وارد میدان تولید شود. در اصل ، پیش نیاز برای تحقق شعار امسال تقویت زیرساخت های پشتیبانی از تولید است نه تضعیف آن.
امامی در پاسخ به اظهارات یکی از معاونان وزارت سکوت وی از پایان اعتبار قانون حمایت از تولید خوشحال شد و خاطرنشان كرد كه مایه تاسف است كه برخی از مقامات به چنین خبرهایی رضایت می دهند. هنگامی که رهبری سیستم بر سرمایه گذاری در تولید تأکید می کند ، حذف ابزارهای حمایتی از تولید داخلی با هیچ منطقی مطابقت ندارد. این که بگوییم از این پس فقط واردات را با تعرفه ها کنترل می کنیم ، از سوی تولید کننده درد نمی کند ، به ویژه هنگامی که واردات هنوز به ارز ترجیحی است ، اما سازنده باید مواد اولیه خود را با نرخ رایگان تأمین کند.
وی همچنین به تجربه مثبت همکاری با دولت سیزدهم اشاره کرد: در دولت شهید ریزی ، ما پس از سفر رئیس جمهور از اصفهان و بازدید از صنایع ، امکانات خوبی دریافت کردیم ، بدون اینکه یک آشنایی ویژه با مردم داشته باشیم ، فقط از طریق تماس اعلام شده ، ما توانستیم دو وام بسیار مؤثر دریافت کنیم. این وام ها منجر به تولید سه محصول اصلی ما شد.
امامی گفت: “دولت جدید ، اگرچه امیدواریم رویکرد مثبتی داشته باشیم و مذاکرات اقتصادی موفقیت آمیز باشد ، ما هرگز چیزی را در عمل ندیده ایم.” خبرهایی وجود داشته است ، اما در زمینه اجرای ، ما هنوز به امکانات ملموس یا پشتیبانی نرسیده ایم.
تولید کننده تجهیزات پزشکی خاطرنشان کرد: در صنعت تجهیزات پزشکی ، واردات تنها بخشی از مشکل است. مسئله اصلی ما سیاست های ارزی است. حتی اگر واردات را محدود کنیم اما هنوز هم قیمت گرامری را اعمال می کنیم و تخصیص ارز ترجیحی برای وارد کننده ادامه می یابد ، تولید داخلی قادر به رقابت نخواهد بود. پشتیبانی تولید پیش نیاز برای هرگونه سرمایه گذاری قابل توجه در این زمینه است.