شایع ترین علت مرگ و میر ایرانیان چیست؟/ راه های پیشگیری و کنترل بیماری
به گزارش خبرآنلاین، نسرین بیات با بیان اینکه بیماری های قلبی و عروقی مهم ترین عامل مرگ و میر در جهان است و به عنوان یک اپیدمی جهانی شناخته می شود، گفت: بر اساس آمار سازمان جهانی بهداشت 40 درصد از علل مرگ و میر و 300 مورد میلیون بیکار هستند افتادگی را می توان یکی از عوارض این بیماری دانست.
به گزارش مهر، وی افزود: بیماری های قلبی و عروقی در ایران رتبه اول را از نظر عوارض و مرگ و میر دارد. در بررسی الگوی مرگ و میر در 31 استان کشور، در بین 20 علت اصلی مرگ و میر در تمام سنین و در هر دو جنس، شایع ترین علت مرگ و میر در جامعه، بیماری های ایسکمیک قلبی (شامل سکته قلبی (21%) است.
حمله قلبی چیست؟
وی درباره سکته قلبی نیز گفت: سکته قلبی یا سکته قلبی زمانی رخ می دهد که یکی از عروق کرونر (معمولاً توسط لخته خون) بسته شود. این حمله باعث کمبود یا کمبود خون در قسمتی از قلب می شود که می تواند باعث مرگ آن قسمت از قلب شود.
وی با بیان اینکه 25 تا 45 درصد از این سکته های قلبی ناشی از تغییر باند مانند بالا بردن قطعه ST است که با گرفتن نوار قلب به موقع تشخیص داده و درمان می شود، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماری های وزارتخانه انجام می شود. معاونت درمان با تاکید بر اهمیت سرعت درمان بیماران سکته قلبی، سامانه های اطلاع رسانی و فراخوانی مانند کد 247 (24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته) را راه اندازی کرده است.
وی ادامه داد: این کد به معنای اورژانس با توجه به این بیماری و مداخلات سریع درمانی برای این بیماران است که با انجام اسکن قلب توسط اورژانس پیش بیمارستانی و مشاهده برآمدگی قطعه ST در نوار، اقدامات درمانی انجام می شود. باید کمتر از دو ساعت طول بکشد تا جان بیمار نجات یابد. یا پیشگیری از آسیب و خوشبختانه در حال حاضر کادر درمانی اکثر بیمارستان های مراکز استان ها با این آیین نامه آشنا بوده و بر اساس دستورالعمل ها و استانداردهای بین المللی به ارائه خدمات می پردازند.
وی درباره علائم هشدار دهنده سکته قلبی گفت: درد قفسه سینه، درد در ناحیه پشت، دست، گردن یا فک، تنگی نفس، حالت تهوع یا استفراغ، ضربان قلب تند یا نامنظم، خستگی، اضطراب، سوء هاضمه یا دل درد. ، یکی از علائم هشدار دهنده حمله قلبی است.
بیات درباره علائم سکته قلبی توضیح داد: علائم سکته قلبی ممکن است در برخی از زنان با مردان متفاوت باشد، این علائم می تواند شامل سوزش سر دل، ضربان قلب نامنظم یا بی اشتهایی باشد.
وی افزود: بی توجهی به علائم بیماری های قلبی عروقی باعث تاخیر در درمان و در نتیجه آسیب بیشتر به بافت قلب می شود. اگر دچار حمله قلبی شدید، فوراً با اورژانس تماس بگیرید و سعی نکنید خودتان به پزشک یا بیمارستان مراجعه کنید، زیرا پرسنل اورژانس می توانند شما را درمان اولیه کنند. تاخیر در درمان می تواند باعث آسیب بیشتر به قلب یا حتی مرگ شود.
وی در خصوص پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی خاطرنشان کرد: استعمال دخانیات یا مصرف هر نوع دخانیات یکی از مهم ترین عوامل خطر بیماری های قلبی است. سیگار کشیدن فشار خون شما را افزایش می دهد و خطر حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد.
30 دقیقه در روز ورزش کنید
بیات گفت: ورزش منظم در طول هفته یکی از راه های پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی و عروقی است. ورزش فواید زیادی دارد، از جمله تقویت قلب و بهبود گردش خون.
فعالیت بدنی می تواند به شما کمک کند وزن خود را کنترل کنید و شانس ابتلا به سایر بیماری هایی که ممکن است بر قلب شما تأثیر بگذارند، مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت را کاهش دهید.
یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
معاون مرکز مدیریت پیوند و درمان بیماریهای وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه داشتن رژیم غذایی سالم یکی از عوامل اصلی پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی است، گفت: در رژیم غذایی سالم باید چربیهای اشباع شده، غذاهای دارای مقادیر بالا را محدود کرد. سدیم و شکر برای کاهش خطر بیماری های قلبی مفید است.
وی بیان کرد: رژیم غذایی سالم شامل مواردی مانند مصرف میوه، سبزیجات و غلات به میزان مناسب، پرهیز از نمک و قندهای زیاد در رژیم غذایی، محدود کردن چربی های غذایی (پرهیز از استفاده از چربی های اشباع و چربی ترانس) و مصرف ماهی در وعده های غذایی در هفته
فشار خون خود را کنترل کنید
بیات فشار خون را یکی از عوامل اصلی بیماری های قلبی از جمله سکته قلبی خواند و افزود: همچنین سطح کلسترول و تری گلیسیرید خود را کنترل کنید. سطوح بالای کلسترول و تری گلیسیرید می تواند شریان های شما را مسدود کند و خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و حمله قلبی را افزایش دهد.
وی با بیان اینکه مصرف الکل می تواند فشار خون شما را افزایش دهد، تصریح کرد: الکل همچنین کالری اضافی به بدن می افزاید که ممکن است باعث افزایش وزن شود.
تاثیر خواب کافی در پیشگیری از بیماری ها
وی بر تاثیر خواب کافی در پیشگیری از بیماری ها تاکید کرد و تصریح کرد: اگر خواب کافی نداشته باشید خطر ابتلا به فشار خون، چاقی و دیابت در شما افزایش می یابد. این سه مورد می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد.
معاون مدیریت پیوند و مرکز درمان بیماری های وزارت بهداشت در پایان تاکید کرد: داروها نقش اساسی در درمان بیماری های قلبی دارند. اگر از بیماری قلبی رنج می برید و پزشک دارویی برای شما تجویز کرده است، برای پیشگیری حتما داروی خود را طبق دستور پزشک مصرف کنید و از قطع خودسرانه آن خودداری کنید.
۴۷۲۳۶
منبع:خبرآنلاین