سلامت خانواده

سیروز کبدی؛ قاتل خاموش سلامتی

به گزارش خبرگزاری ایمنا، سیروز کبد یک بیماری جدی و خطرناک است که در آن بافت‌های سالم کبد به بافت‌های زخمی و زبر تبدیل می‌شوند که این تغییرات باعث اختلال در عملکرد طبیعی کبد و کاهش توانایی این عضو در انجام وظایفش می‌شود و دلایل اصلی آن سیروز کبدی شامل مصرف طولانی مدت الکل، هپاتیت ویروسی (به ویژه هپاتیت B و C) و بیماری های متابولیک مانند بیماری کبد چرب غیر الکلی است.

در مراحل اولیه، سیروز هپاتیت ممکن است بدون علامت باشد، اما با پیشرفت بیماری، علائم جدی تری مانند خستگی، کاهش وزن، زردی پوست و چشم ها و تورم شکم و پاها ظاهر می شود. سیروز کبد معمولا از طریق آزمایش خون، تصویربرداری کبد مانند سونوگرافی و سی تی اسکن کبد و بیوپسی انجام می شود و این روش ها به پزشکان کمک می کند تا میزان آسیب کبد و مرحله بیماری را تشخیص دهند.

یکی از مهم ترین مراحل درمان، شناسایی و توقف علت زمینه ای بیماری است، به عنوان مثال افرادی که از اعتیاد به الکل رنج می برند. سیروز آنها باید بلافاصله نوشیدن الکل را متوقف کنند. درمان سیروز بیماری کبد به مرحله بیماری و وضعیت عمومی بیمار بستگی دارد. در مراحل اولیه، تغییر در سبک زندگی مانند تغذیه مناسب، ورزش منظم و مدیریت استرس می تواند به بهبود وضعیت بیمار کمک کند. داروها همچنین می توانند به کنترل علائم و کاهش التهاب کمک کنند و در موارد شدیدتر، بیمار ممکن است به پیوند کبد نیاز داشته باشد و پیوند کبد یک روش جراحی پیچیده است که در آن کبد بیمار با کبد سالم اهداکننده جایگزین می شود.

وجود فیبروز در کبد و رشد آن، پایه و اساس سیروز کبدی است

سیدموید علویان، رئیس انجمن کبدی ایران (هپاتیت) و فوق تخصص گوارش و کبد در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه سیروز وی گفت: کبدی شامل مجموعه ای از بیماری های کبدی است که بیشتر به دلیل بیماری های مداوم در کبد و در نتیجه عفونت های ویروسی ایجاد می شود. فیبروز در کبد و پیشرفت آن، پیش درآمد رنج از سیروز کبدی است.

وی افزود: سیروز یا تنبلی کبد، یک اختلال جدی و پیشرونده تلقی می شود و در واقع پاسخ کبد به ضایعاتی است که وارد آن می شود و در اثر بیماری های مزمن کبد، جوشکاری بافت یا فیبروز در آن ایجاد می شود.

رئیس انجمن مطالعات کبد ایران (هپاتیت) و فوق تخصص گوارش و کبد گفت: برای درک بهتر فیبروز در کبد باید به محل ترمیم و التیام زخم عمیق پوستی که روی آن بافت اضافی تشکیل شده توجه کرد، مشخص کرد: بافت فیبروز از کلاژن ساخته شده است، بنابراین بافت ایجاد شده همان بافت کلاژن است.

علائم سیروز کبد چیست؟

علویان با بیان اینکه سلول های ایتو کبد که در حالت عادی غیر فعال هستند، پس از فعال شدن به دلایل مختلف از جمله ویروس هپاتیت B، کلاژن تولید می کنند، ادامه داد: علائم و نشانه ها. سیروز کبدی با توجه به شدت بیماری کبدی متفاوت خواهد بود.

گفت: به طور کلی علائم سیروز کبدی شامل خستگی و ضعف، تورم شکم و اندام ها، ضعف و ضعف عضلانی، تیره شدن پوست، لکه های خون مرده روی پوست، خونریزی از بینی و لثه و خارش است.

رئیس انجمن مطالعات کبدی ایران (هپاتیت) و فوق تخصص گوارش و کبد افزود: برای تشخیص قطعی وجود سیروز کبدی، از روش ها فیبروسکینبیوپسی کبد و آندوسکوپی فوقانی برای بررسی وجود وریدهای واریسی در مری و در درمان استفاده می شود. سیروز کبدی علاوه بر توجه به بیماری زمینه ای که هپاتیت B است، باید به عوارض موجود در بدن نیز توجه کرد و آنها را کنترل کرد.

جان بیماران را نجات دهید سیروز کبد با پیوند کبد

علویان افزود: اصلاح تورم اندام ها و شکم، اصلاح اختلال انعقادی با تجویز ویتامین K، اصلاح حرکات روده با مصرف شربت. لاکتولوزاز جمله اقدامات برای درمان بیماران است سیروز از کبد استفاده می شود و در برخی موارد پیوند کبد می تواند جان بیمار را نجات دهد.

گفت برای معالجه بیماران سیروز کبد و انجام پیوند کبد برای آنها باید با معیارهای بالینی و آزمایشگاهی محاسبه و تعیین شود، خاطرنشان کرد: در پیوند کبد معمولاً از کبد افراد مرگ مغزی استفاده می شود و گیرنده پیوند نیز باید آمادگی کافی برای دریافت پیوند را داشته باشد.

سیروز کبدی؛ قاتل خاموش سلامتی

به گزارش ایمنا، مراقبت های پیشگیرانه نقش مهمی در مدیریت دارد سیروز مبتلا به بیماری کبدی است، این مراقبت ها شامل واکسیناسیون علیه هپاتیت ویروسی، پرهیز از الکل و مواد مخدر و کنترل وزن است و همچنین انجام آزمایشات دوره ای و پیگیری منظم با پزشک می تواند به تشخیص زودهنگام و مدیریت بهتر بیماری کمک کند و توجه علائم و نشانه های بیماری و اقدام به موقع می تواند جان یک فرد را نجات دهد.

یکی از مشکلات اصلی افراد با سیروز کبدی مدیریت علائم و عوارض ناشی از این بیماری است، علائمی مانند خستگی مفرط، احتباس مایعات در بدن و نارسایی کبدی می تواند زندگی روزمره بیمار را تحت تاثیر قرار دهد و حمایت خانواده و دوستان در این مواقع بسیار مهم است. ارائه اطلاعات دقیق به بیماران و آموزش آنها در مورد بیماری و راه های مدیریت آن نیز می تواند به بهبود کیفیت زندگی آنها کمک کند.

آگاهی عمومی در مورد سیروز بیماری کبد و عوامل خطر آن می تواند به پیشگیری و مدیریت بهتر این بیماری کمک کند، همچنین آموزش در مورد اهمیت واکسیناسیون، مصرف متعادل الکل و پیروی از سبک زندگی سالم می تواند تعداد مبتلایان به بیماری های کبدی را کاهش دهد. سیروز کبد کمک می کند، با افزایش آگاهی و ارائه حمایت های لازم، می توان از مشکلات جدی تر جلوگیری کرد و به بیماران کمک کرد تا زندگی بهتری داشته باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا