سالانه 50 هزار نفر در ایران به این دلایل جان خود را از دست می دهند
به گزارش خبرآنلاین، آیا تا به حال عبارت «مرگ ناشی از ضربه روحی» را شنیده اید؟ مرگ بر اثر ضربه، مرگ ناشی از صدمات شدید جسمی یا روحی ناشی از عوامل خارجی است. یعنی مرگ غیرطبیعی
همشهری آنلاین در گزارشی نوشت: سالانه ۴۹ هزار نفر در ایران بر اثر ترومای ناشی از حوادث غیرطبیعی جان خود را از دست می دهند. این آخرین خبری است که رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله اعلام کرده است. این بیمارستان قطب تروما است و به گفته مسئولان بیمارستان، این روزها تعداد بیماران ترومایی در این بیمارستان افزایش یافته است.
تروما یک آسیب شدید جسمی یا روحی است که در اثر تصادف یا تجربه ناگوار ایجاد می شود و در مرگ و میر ناشی از آن معمولاً آسیب به بدن به حدی است که بدن نمی تواند عملکرد طبیعی خود را حفظ کند. تروما ممکن است منجر به خونریزی شدید، آسیب به اندام های حیاتی مانند مغز، قلب یا ریه ها یا شکستگی های تهدید کننده زندگی شود.
مرگ ناشی از ضربه می تواند به دلیل سوختگی، سقوط از ارتفاع، تصادفات رانندگی، خودکشی، قتل با سرما و سلاح گرم و یا در اثر حوادث طبیعی مانند زلزله یا سیل باشد. بیشتر مرگهای ناشی از تروما بلافاصله اتفاق میافتد، اما برخی از افراد ممکن است پس از چند روز بمیرند.
در ایران بیشترین مرگ و میر ناشی از تروما مربوط به حوادث رانندگی است. دلیل آن هم تعداد زیاد خودرو، کیفیت پایین خودروهای تولید داخل، رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی و برخی مسائل زیرساختی است. پس از حوادث، سقوط از ارتفاع و حوادث کار (حوادث ساختمانی و صنعتی) از عوامل اصلی تروما و مرگ در ایران هستند. این موارد بیشتر در بخش های ساختمانی، صنعت و کشاورزی رخ می دهد. جایی که کارگران با تجهیزات سنگین و محیط های خطرناک سر و کار دارند.
تروما به دو صورت جسمی یا روحی وجود دارد و به گفته مسئولان بیشتر در جوانان دیده می شود و علت مرگ آن تصادف، غرق شدن، سوختگی، سقوط از ارتفاع، خودکشی، خودکشی، مسمومیت دارویی، مصرف متانول است. ، مصرف مواد مخدر، تروریسم. ، سقط جنین و مداخلات پزشکی غیر ضروری است.
در این گزارش نگاهی می اندازیم به آمار برخی از این حوادث که بیشتر است؛
تصادفات جاده ای: بیشترین مرگ و میر ناشی از تروما در کشور مربوط به حوادث رانندگی است. در سال گذشته تعداد فوتی های تصادفات جاده ای با رشد 2.8 درصدی نسبت به سال 1401 به 20 هزار و 450 نفر رسید که از این تعداد 15 هزار و 854 نفر مرد بودند. طی 6 ماه گذشته 10 هزار و 97 نفر بر اثر تصادفات جاده ای و درون شهری جان خود را از دست دادند.
سقوط از ارتفاع: در سال های اخیر سقوط از ارتفاع یکی از مهم ترین علل مرگ و میر ناشی از حوادث شغلی در ایران بوده است. در سال 1402 از مجموع 2155 مرگ ناشی از حوادث کار، 983 نفر یعنی حدود 46 درصد بر اثر سقوط از ارتفاع جان خود را از دست دادند. در نیمه نخست امسال 498 مورد فوتی ناشی از سقوط از ارتفاع به ثبت رسید که حکایت از تداوم این نوع تصادفات در کشور دارد.
بیشتر این سقوط ها در محل های کار ناایمن و بدون تجهیزات ایمنی مناسب مانند سایت های ساختمانی اتفاق می افتد. به دلیل نبود استانداردهای ایمنی کافی، سقوط از ارتفاع همچنان چالشی جدی برای ایمنی کارگران در محیط های کاری ایران است. سقوط از ارتفاع فقط در ساختمان سازی اتفاق نمی افتد. امسال چندین گزارش از سقوط کارگران از درختان گردو داشتیم.
هر ساله با شروع فصل برداشت میوه به ویژه گردو (به دلیل بلندی این نوع درختان) شاهد افزایش این گونه حوادث هستیم. امسال در برخی مناطق ایران به ویژه همدان و تویسرکان موارد سقوط از درختان گردو و آسیب های ناشی از آن افزایش چشمگیری داشته است. از ابتدای برداشت گردو در شهریور 1403 تا اواسط مهر در همدان 5 نفر بر اثر سقوط از درخت گردو جان خود را از دست دادند و تعداد مجروحان این حادثه به 160 نفر رسید. شهرستان تویسرکان که قطب تولید گردو در کشورمان محسوب می شود بیشترین آسیب های ناشی از سقوط از درخت گردو را داشت. با 76 مجروح نبود ایمنی کار در زمان برداشت گردو و عدم استفاده از تجهیزات مناسب باعث شده این حادثه در برخی مناطق رخ دهد.
غرق شدن: در سال 1402 هزار و 14 نفر در کشور بر اثر غرق شدن در آب (دریا، رودخانه، سد، کانال کشاورزی و …) جان خود را از دست دادند که البته این رقم نسبت به سال 1401 12 درصد کاهش داشته است، اما همچنان رقم بالایی است. سال گذشته تنها در فصل تابستان 394 نفر بر اثر غرق شدگی جان خود را از دست دادند.
بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی، از ابتدای سال 1383 تا پایان سال 1402، 20 هزار و 555 نفر معادل حدود 1100 نفر بر اثر غرق شدن در آب های کشور جان خود را از دست دادند. بیشترین مرگ و میر ثبت شده به این دلیل در سال 2018 با 1275 نفر و کمترین فوت ثبت شده مربوط به سال 1394 با 879 نفر بوده است. در 5 ماهه نخست امسال 815 نفر در آب های کشور غرق شدند که نسبت به مدت مشابه سال 1381 8 درصد افزایش داشته است.
مسمومیت ها: بر اساس اعلام سازمان پزشکی قانونی سال گذشته 8400 نفر و در نیمه نخست امسال 3900 نفر بر اثر انواع مسمومیت جان خود را از دست دادند. مسمومیت های دارویی، مسمومیت های الکلی، مسمومیت های دارویی، گازگرفتگی و… موضوع بسیار نگران کننده این است که 40 درصد از مسمومیت های مراجعه کننده به بیمارستان ها ناشی از دارو است.
همچنین آمار به دست آمده از مسمومیت های ارجاعی به بیمارستان های کشور در سال گذشته و نیمه اول امسال نشان می دهد که 40 تا 48 درصد از انواع مسمومیت های ارجاعی به بیمارستان ها عمدی بوده است! و با توجه به شیوع مسمومیت های دارویی متاسفانه اکثر مسمومیت های دارویی نیز عمدی هستند. یعنی فرد مسموم عمداً دارو را به مقدار بالاتر از دوز درمانی و به قصد خودکشی مصرف کرده است.
سوختن: سالانه 30 هزار نفر در ایران دچار سوختگی شدید منجر به بستری شدن در بیمارستان می شوند که از این تعداد 3 هزار نفر جان خود را از دست می دهند. میزان سوختگی شدید و مرگ و میر ناشی از آن در ایران تقریباً 8 برابر میانگین جهانی است. این در حالی است که همه موارد سوختگی در کشور ثبت نشده است. در سال 1403 روندی مشابه سال گذشته گزارش شد. آمار سوختگی ها در کشور به حدی است که مسئولان تلاش می کنند به عنوان روز حمایت از بیماران سوختگی در تقویم رسمی کشور وارد شوند.
۲۳۳۲۳۶
منبع:خبرآنلاین