سلامت خانواده

زندگی در زندان افکار بی پایان

به گزارش خبرگزاری ایمنا، اختلال وسواس فکری یک اختلال روانی پیچیده است که با افکار مزاحم و تکراری (وسواس) و رفتارهای اجباری (اعمال) همراه است. این افکار مزاحم اغلب غیرمنطقی هستند و باعث اضطراب و ناراحتی شدید در فرد می شوند و افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری ممکن است با انجام رفتارهای تکراری و اجباری سعی در کاهش این افکار داشته باشند، اما این اعمال معمولاً فقط به طور موقت اضطراب را تسکین می دهد. و با گذشت زمان می تواند به یک چرخه معیوب تبدیل شود.

یکی از ویژگی های اصلی اختلال وسواس فکری، وجود افکار و تصاویر مزاحم است که مدام ذهن فرد را به خود مشغول می کند. این افکار ممکن است شامل ترس از آلودگی، نگرانی در مورد ایمنی و سلامتی، یا افکار ناخواسته و خشونت آمیز باشد. اغلب آنها می دانند که این افکار غیرمنطقی هستند، اما نمی توانند جلوی آنها را بگیرند.

اجبارها رفتارهایی هستند که افراد مبتلا به OCD برای کاهش اضطراب و کنترل افکار مزاحم انجام می دهند. این رفتارها می‌تواند شامل شستن مکرر دست‌ها، بررسی مداوم قفل‌ها و درها، مرتب کردن چیزها به روش‌های خاص یا تشریفات مراقب باشید، اگرچه این اقدامات به طور موقت اضطراب را کاهش می دهند، اما به مرور زمان می توانند زمان و انرژی زیادی را مصرف کنند و بر زندگی روزمره فرد تأثیر منفی بگذارند.

علت دقیق اختلال وسواس فکری جبری به طور کامل شناخته نشده است، اما تحقیقات نشان می دهد که این اختلال ممکن است نتیجه تعامل پیچیده عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی و محیطی باشد. سروتونینمی تواند نقش مهمی در ایجاد وسواس و همچنین تجربیات استرس زا و تروماها اختلالات روانپزشکی نیز ممکن است در افزایش خطر ابتلا به این اختلال نقش داشته باشد.

چرخه معیوب افکار و احساسات مزاحم و مداوم و رفتارهای اجباری

سمانه نیلفروش زادهمشاور خانواده و روانشناس وی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با اشاره به وسواس و علائم درگیر شدن با آن، اظهار کرد: وسواس شامل افکار، خواسته ها و افکار آزاردهنده، مستمر و تکرار شونده است و ذهن انسان را به خود مشغول می کند به گونه ای که فرد دچار می شود. خسته و از اضطراب و استرس رنج می برد. وسواس باعث می شود که فرد رفتارهای تکراری و اجباری را به صورت افراطی انجام دهد. مثلا فکر دست های کثیف به ذهن انسان می رسد و این فکر آنقدر در ذهنش قوی می شود که مجبور است به جای یک بار دست هایش را 10 بار بشوید اما هنوز مطمئن نیست که دست هایش تمیز است.

وی با بیان اینکه افکار وسواسی منجر به رفتارهای اجباری می شود، افزود: افکار وسواسی دامنه بسیار وسیعی دارند و می توانند رفتارها و درگیری های ذهنی زیادی را در پی داشته باشند، حتی نگرانی بیش از حد از آینده نیز می تواند یکی از افکار وسواسی باشد، در واقع درگیری های ذهنی ناشی از وسواس فکری افراد را وادار به انجام رفتارهای اجباری و تکراری می کند تا به طور موقت فرد را آرام کند و چرخه را تکرار کند. تکرار معیوب

این مشاور و روانشناس خانواده تصریح کرد: اضطراب از بیمار شدن، نجاست و پاکی، چک کردن، تایید شدن و صدمه دیدن یا آسیب رساندن به افراد دیگر، نگرانی بیش از حد از اتفاقات احتمالی و درگیری روحی. با اتفاقات و حوادث گذشته، یکی از نشانه هایی است که وسواس می تواند به همراه داشته باشد.

علائم وسواس چیست؟

نیلفروش زاده وی با بیان اینکه افرادی که وسواس دارند در انتخاب و در مورد مسائل مختلف از جمله شغل، ازدواج، تحصیل، خرید و حتی انجام فعالیت ها معیارهای سختگیرانه ای دارند، ادامه داد: بسیاری از افراد فکر می کنند وسواس به معنای زیاد دستشویی رفتن یا شستن زیاد دست ها رایج است. اما معیارهای سختگیرانه برای اختلال وسواس فکری اجباری می تواند منجر به اجتناب از رفتن به دستشویی یا شستن دست های خود برای ماه ها شود.

وی اظهار داشت: انجام فعالیت برای افرادی که مبتلا به اختلال وسواس فکری هستند ممکن است به قدری سخت باشد که با توجه به معیارهای سخت گیرانه ترجیح می دهند فعالیتی را شروع نکنند. از خود فاصله می گیرند و افرادی که درگیر افکار وسواسی هستند، فعالیت ها را به آرامی انجام می دهند.

این مشاور خانواده و روانشناس با بیان اینکه وقتی افکار افراد پر از افکار مزاحم می شود، افکار وسواسی و وسواس اجباری ظاهر می شود، افزود: کنترل بیش از حد یکی از علائم وسواس است و این افراد بایدها و نبایدهای زیادی دارند و فردی که قرار می دهند. خود را در چارچوب هایی قرار می دهند که منجر به خستگی آنها می شود و قدرت ادامه را از آنها می گیرد.

زندگی در زندان افکار بی پایان

به گزارش ایمنا، زندگی با اختلال وسواس فکری اجباری می تواند چالش های زیادی را به همراه داشته باشد و کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. خودداری کنند، بنابراین حمایت خانواده و دوستان و بهره مندی از مشاوره و درمان مناسب می تواند به بهبود وضعیت روانی و اجتماعی این افراد کمک کند.

افزایش آگاهی عمومی در مورد OCD می تواند منجر به حمایت بهتر از مبتلایان شود و آنها را تشویق کند تا به دنبال کمک حرفه ای باشند و تحقیقات و مطالعات بیشتر در مورد علل و درمان های موثر برای OCD می تواند به توسعه روش های جدید و بهبود رویکردهای فعلی کمک کند.

درمان OCD معمولاً شامل ترکیبی از درمان‌های روان‌شناختی و دارویی است که درمان شناختی-رفتاری (CBT) یکی از مؤثرترین درمان‌ها برای این اختلال است که بر شناسایی و تغییر افکار و رفتارهای ناسالم و تکنیک‌هایی مانند مواجهه و پاسخ تمرکز دارد. پیشگیری (ERP) همچنین می تواند به کاهش اجبار و کنترل اضطراب و همچنین از نظر دارویی، استفاده از داروهای بازدارنده کمک کند. بازجذب سروتونین (SSRIs) در بهبود علائم وسواس کمک کننده هستند.

در نهایت درک و مدیریت اختلال وسواس فکری اجباری نیازمند صبر و تلاش مستمر است و با استفاده از روش های درمانی مناسب، حمایت اجتماعی و توجه به سلامت روان می توان به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به این اختلال کمک کرد و آنها را در رسیدن به روان یاری رساند. سلامتی و حمایت فیزیکی می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا