زالی: بیماری روانی دومین بیماری شایع در کشور است/ دلیلی که کمتر درباره آن صحبت شده است
به گزارش خبرآنلاین، دکتر علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در مراسم افتتاح اولین دانشکده روانشناسی و سلامت اجتماعی کشور در این دانشگاه با اشاره به اینکه راه اندازی این دانشکده صرفا نیست. ایجاد یک مؤسسه آموزشی گفت: افتتاح این دانشکده نشان از تلاش فراوان دارد. ارکان مختلف دانشگاه راهبردی است.
به گزارش فارس، وی با تاکید بر اینکه یکی از آسیب های روانشناسی در کشور جدایی از سلامت بر بالین است، افزود: رویکرد آموزشی در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی آموزش جامعه محور است.
رئیس دانشگاه با بیان اینکه در حوزه روانشناسی غفلت تاریخی صورت گرفته است افزود: حوزه اجتماعی و حوزه بالینی باید با هدف ارتقای مهارتی در کنار هم رشد کنند.
زالی با تاکید بر اینکه روانشناسی یکی از رشته های پرشمار کشور است، خاطرنشان کرد: خیل عظیم دانشجویان این رشته نباید از رشته بالینی دور بمانند.
توجه به نگاه همگرا و ادغام بالینی در آموزش علوم روانشناسی از دیگر مواردی بود که رئیس دانشگاه به آن اشاره کرد و گفت: این موضوع باید در عرصه ملی مورد تاکید قرار گیرد.
زالی با اشاره به اینکه بیش از 7 دهه از بازتعریف سلامت روان توسط سازمان جهانی بهداشت می گذرد، خاطرنشان کرد: بدون شک رشد دانش پزشکی در سلامت جسمی و جسمی بیشتر بوده و بر خلاف رشد دانش در زمینه سلامت روان علیرغم اهمیت فراوان، کند و کند است.
رئیس دانشگاه ادامه داد: باید در حوزه روانشناسی بالینی نیز با نگاه کاربردی به مولفه های اجتماعی توجه کنیم.
4 تا 8 درصد کودکان از بیش فعالی و عدم تمرکز رنج می برند
زالی با تاکید بر اینکه اجرای طرح ملی سنجش سلامت روان باید کمتر از بازه زمانی 10 ساله باشد، افزود: با کاهش این بازه زمانی باید داده ها به روز شده و مداخلات موثرتری صورت گیرد.
وی با بیان اینکه حداقل 4 تا 8 درصد کودکان دچار بیش فعالی و عدم تمرکز هستند، گفت: این عدد بسیار قابل توجه است.
دوران طلایی درمان اوتیسم زیر 2 سال است
زالی بی توجهی خانواده به بیماری های روانی را به کوه یخ تشبیه کرد و توضیح داد: به عنوان مثال اگر اوتیسم دیر تشخیص داده شود، اثربخشی مداخلات بسیار کاهش می یابد. دوران طلایی درمان اوتیسم زیر 2 سال است. بنابراین خانواده ها باید آگاه باشند و به محض مشاهده علائم و یا حتی مشکوک شدن به اختلال روانی در فرزندشان سریعاً به پزشک مراجعه کنند.
به گفته این رئیس دانشگاه بین اثربخشی درمان و زمان تشخیص رابطه مستقیم وجود دارد.
افسردگی در زنان دو برابر مردان است
وی در ادامه با بیان اینکه افسردگی در زنان دو برابر مردان است، خاطرنشان کرد: متأسفانه بار بیماری های روانی در تمام دنیا رو به افزایش است و این موضوع نیاز به مداخله جدی دارد.
به گفته زالی، پس از اختلالات اسکلتی، بیماری های روانی یکی از شایع ترین بیماری ها در کشور است.
رئیس دانشگاه با بیان اینکه افزایش بار بیماری های روانی در خاورمیانه بسیار افزایش یافته است، الگوسازی در سطح فراملی با هدف کاهش بار بیماری های روانی را راهکاری موثر برای ارتقای سلامت روان دانست.
وی انگ زدن به افراد مبتلا به اختلالات روانی را مهمترین راه درمان و کاهش بار بیماری خواند و ادامه داد: برچسب زدن به افراد مبتلا به اختلالات روانی خیانت به این افراد است، مانند سرماخوردگی این بیماری ها نیاز به مداخله و درمان دارند. بله
زالی با انتقاد از این رویکرد که برخی در برابر مراجعه به روانپزشک یا روانشناس مقاومت نشان می دهند، افزود: این در شرایطی است که بسیاری از بیماری های جسمی منشأ روانی مانند اضطراب و افسردگی دارند.
انگ زدن به بیماران روانی؛ مهمترین راه حل برای درمان موثر
وی یادآور شد: بدبینی به بیماران روانی مهمترین راهکار برای درمان موثر این افراد است ضمن اینکه رسانه ها نیز باید در اطلاع رسانی موثر و به موقع تلاش کنند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه باید گرایش ها در علوم روانشناسی افزایش یابد، روانشناسی ورزشی، روانشناسی عمومی و پزشکی قانونی را از جمله این گرایش ها عنوان کرد.
زالی تاکید کرد: با توجه به ماهیت و اهمیت ارتقای سلامت روان، نظام مراقبت های اولیه در این حوزه در دستور کار قرار دارد.
مراکز سراج; مراکز بالینی فعال
وی با اشاره به اینکه مرجع افزایش دانشجو برای آموزش محدود به بیمارستان ها نیست، از مراکز سراج به عنوان مراکز بالینی فعال بیماران روانی نام برد.
رئیس دانشگاه در ادامه حلقه مفقوده دانشجویان روانشناسی را عدم مهارت آموزی دانست و ادامه داد: استفاده از طرح منتوریپ که به بهترین نحو در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اجرا می شود بهترین الگو برای آموزش است.
زالی گروه روانشناسی را یکی از گروه های سازنده دانشگاه دانست.
وی در ادامه با بیان اینکه ویروس کرونا همچنان ادامه دارد و به پایان نرسیده است، گفت: کووید یک معضل جدی بلندمدت در حوزه سلامت جهانی است و بخش بزرگی از آن را افسردگی، اضطراب، انزوا، تمرکز است. اختلالات و در برخی موارد آسیب به بخش هایی از مغز.” را شامل می شود
زالی به افزایش بار بیماریهای روانی پس از بحران کرونا اشاره کرد و ادامه داد: انگیزههای ناشی از کووید-19، عزاداری سرکوبشده و عدم برگزاری مراسم در خانوادهها بهویژه در بین خانوادههای ایرانی یکی از دلایل افزایش بار است. بیماری های روانی در کرونا
رئیس دانشگاه راهبرد میان رشته ای را یکی از اهداف اصلی تاسیس دانشکده روانشناسی بالینی و سلامت اجتماعی در دانشگاه برشمرد.
وی به کارکردهای هوش مصنوعی و متاورس در درمان بیماری های روانی اشاره کرد و نسبت به استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از فضای مجازی هشدار داد.
۴۷۲۳۶
منبع:خبرآنلاین