سلامت خانواده

راهکارهای علمی برای پیشگیری از سنگ کلیه

به گزارش خبرآنلاین، سال ها پیش منبع آب شهرهایی مانند تهران، قنات هایی بودند که آب زلال و تمیزی داشتند، اما امروزه با افزایش جمعیت و گسترش خشکسالی، آب شهرها وارد آب لوله کشی می شود. شبکه پس از تصفیه در تصفیه خانه ها. همین موضوع باعث شده شایعاتی مبنی بر شور و نامناسب بودن آب برای کلیه ها منتشر شود تا جایی که این باور در ذهن بسیاری ایجاد شده است که نوشیدن آب باعث ایجاد سنگ کلیه می شود.

به گزارش هاشمشاری آنلاین، اما کارشناسان حوزه بهداشت و درمان در این باره نظر متفاوتی دارند. دکتر بهنام شکیبا، دبیر پانزدهمین کنگره سالانه انجمن اندورولوژی و اورولاپروسکوپی ایران می گوید: سبک زندگی و ژنتیک در بروز سنگ نقش دارد. فعالیت محدود، چاقی، مصرف فست فود و نمک زیاد، مصرف کم مایعات، گرمای محل زندگی از عوامل خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند. این تصور غلط وجود دارد که نوع آب مصرفی تاثیر زیادی در تشکیل سنگ دارد. در حالی که عامل اصلی کمبود مایعات و در نتیجه حجم کم ادرار است و مصرف آب تنها با 1 درصد احتمال سنگ کلیه را افزایش می دهد.

دکتر منصور رضایی با تاکید بر اینکه اعتقاد به اینکه آب آشامیدنی عامل تشکیل سنگ کلیه است بیشتر با هدف فروش دستگاه های تصفیه آب انجام می شود، به همشهری آنلاین می گوید: اول استعداد، بعد کم تحرکی و بعد کم آبی. آنها در تشکیل سنگ کلیه نقش دارند. سنگ کلیه ربطی به انواع آب ندارد و این مسائل بیشتر برای فروش دستگاه های تصفیه آب مطرح می شود. در واقع القا می کنند که این شهر، شهر یا روستا آب شور دارد تا امکان فروش دستگاه تصفیه یا فلان برند آب معدنی یا آب تصفیه شده را افزایش دهند. بنابراین این باور که نوشیدن آب در تشکیل سنگ کلیه موثر است، کاملا نادرست است.

سبک زندگی

این متخصص تغذیه ابتدا ژنتیک و سپس سبک زندگی را عامل ایجاد سنگ کلیه می داند و در این باره توضیح می دهد: توانایی کلیه اولین نقش را در تشکیل سنگ کلیه دارد. پس از کم تحرکی، چاقی و کم آبی در تشکیل سنگ کلیه نقش دارد. اینکه فرد باید مستعد تشکیل سنگ کلیه باشد. یعنی انسان چه به دلیل وراثت و چه به هر دلیل دیگری باید استعداد شخصی در این زمینه داشته باشد.

وی کم تحرکی را عامل اصلی تشکیل سنگ کلیه می داند و می گوید: مشکل دیگر کم تحرکی است. همانطور که کم تحرکی احتمال یبوست را افزایش می دهد، احتمال سنگ کلیه را نیز افزایش می دهد. به ویژه، احتمال تشکیل سنگ در افرادی که کم تحرک هستند و پشت میز می نشینند، بیشتر است.

اهمیت مصرف مکرر آب

این کارشناس تغذیه با تاکید بر اهمیت آب آشامیدنی بیان می کند: به گفته متخصصان کلیه، دفعات نوشیدن آب مهمتر از مقدار و نوع آب است. بهترین توصیه تغذیه ای برای افرادی که مستعد تشکیل سنگ کلیه هستند این است که مقدار مشخصی آب را در زمان های مختلف بنوشند نه یکباره. یعنی به جای اینکه هر دو ساعت یک لیوان بخورند، هر ساعت یک لیوان بنوشند. فراوانی نوشیدن آب و مایعات به طرز عجیبی به کاهش سنگ کلیه کمک می کند. توصیه می شود حتی اگر آب حاوی املاح باشد، به طور مرتب مصرف شود تا آب در خون و کلیه ها به طور منظم جریان یابد. استفاده از میوه ها و سبزیجات نیز در این زمینه موثر است. زیرا ادرار آور و ملین هستند و حرکات دستگاه گوارش را افزایش داده و احتمال تشکیل سنگ را کاهش می دهند. همچنین باید بر فعالیت بدنی و رواج بیشتر ورزش در بین مردم تاکید شود.

کلسیم و سنگ کلیه

رضایی همچنین درباره منشاء بیشتر سنگ های کلیه می گوید: معمولا بالای 80 تا 85 درصد سنگ های کلیه کلسیمی و به نوعی اگزالات کلسیم هستند. این سنگ ها هیچ ارتباطی با کلسیم موجود در غذا ندارند. مردم نگران نباشند و مصرف لبنیات را کاهش دهند. برخی از مطالعات نشان می دهد که سنگ های کلسیمی با مکمل های کلسیم مرتبط هستند. البته در حال حاضر بیشتر این مکمل ها شامل کلسیم، منیزیم، ویتامین D و روی است که بهترین شکل مکمل است. وقتی کلسیم با منیزیم ترکیب شود، احتمال تشکیل سنگ و حتی یبوست کاهش می یابد. مکمل کلسیم به تنهایی توصیه نمی شود و باید یک مکمل ترکیبی باشد.

۴۷۲۳۶

منبع:خبرآنلاین

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا