رادیوتراپی هدفمند ؛ نقطه عطف در درمان سرطان

به گفته خبرگزاری IMNA ، رادیوتراپی مدرن ، به عنوان بخشی از روشهای درمانی مبتنی بر شواهد ، نقش مهمی در پروتکل های درمانی سرطان دارد و مطالعات بالینی بی شماری نشان داده است که استفاده از تکنیک های پیشرفته پرتودرمانی نه تنها بقای بیماران را افزایش می دهد ، بلکه خطر عود را نیز کاهش می دهد. درمان استاندارد.
در طراحی رادیوتراپی درمانی ، سازگاری آناتومیکی و بیولوژیکی تومور با پرتوهای پرتودرمانی از اهمیت زیادی برخوردار است و استفاده از تصویربرداری عملکردی مانند PET و MRI امکان تشخیص مناطق تومور فعال تر را فراهم می کند و به پزشک اجازه می دهد تا پرتو را به این مناطق تحویل دهد و این روش به عنوان دوز شناخته می شود.
پیشرفت در هوش مصنوعی و یادگیری ماشین ، طراحی رادیوتراپی درمانی را به مرحله جدید تبدیل کرده است و الگوریتم های تطبیقی می توانند به طور خودکار برنامه درمانی را بر اساس تغییرات روزانه در وضعیت تومور یا بیمار تنظیم کنند ، که در تکنیک هایی مانند رادیو حرکات سازگار (ART) استفاده می شود و دقت روند درمان را افزایش می دهد.
اثربخشی رادیوتراپی مدرن نه تنها با کاهش اندازه تومور اندازه گیری می شود ، بلکه شاخص هایی مانند کنترل موضعی ، بیماری و کیفیت زندگی نیز اندازه گیری می شود. ابزارهای تصویربرداری پیشرفته مانند MRI انتشار و CT کنتراست پویا با پیشرفت ، امکان نظارت بر پاسخ درمانی را در مراحل مختلف فراهم می کند و به پزشک این امکان را می دهد تا تصمیمات درمانی را بر اساس داده های واقعی در نظر بگیرد.
روشهای مدرن پرتودرمانی از فناوری های تصویربرداری پیشرفته و الگوریتم های پیچیده استفاده می کنند
پوریا آدلی ، عضو هیئت مدیره در مصاحبه ای با گزارشگر IMNA ، رادیوتراپی یکی از اصلی ترین ستون های درمان سرطان است که در دهه های اخیر نقش مؤثرتری در مدیریت این بیماری داشته است ، به ویژه در زمینه دقت و عوارض ، و گفت: روش های جدید پرتودرمانی توسط فناوری ها و فناوری های تصویربرداری مورد سوء استفاده قرار گرفته است. این آسیب به بافت های سالم را به حداقل می رساند.
وی گفت: در گذشته ، محدودیت های فنی در رادیوتراپی منجر به آسیب ناخواسته به بافت های اطراف تومور می شود و افزود: با معرفی فناوری هایی مانند تصویربرداری سه بعدی ، سیستم های رباتیک و نرم افزار مقایسه ای ، طراحی دقیق تر از درمان درمانی ارائه شده است که به پزشکان امکان مراقبت از پزشکان را می دهد.
یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن رادیووانولوژی ایران اظهار داشت که تکنیک های مدرن شامل IGRT ، IMRT ، براکت درمانی و SBRT است که هر یک از آنها کاربردهای خاصی دارد: IGRT با تصویربرداری فوری ، موقعیت تومور را در هر جلسه درمانی بررسی می کند و IMRT شدت پرتوها را تنظیم می کند. با قرار دادن منبع پرتو تومور داخلی یا مجاور ، Brachy Therapy دوز بالایی را به ناحیه هدف منتقل می کند و SBRT برای درمان تومورهای کوچک یا متاستازهای مغزی با دقت بالا و جلسات محدود مناسب است.
فواید رادیوتراپی چیست؟
آدلی گفت: فواید رادیوتراپی مدرن شامل کاهش آسیب به بافت سالم ، کوتاه شدن درمان ، افزایش امکان درمان تومورهای غیر جراحی و امکان ترکیب با سایر روشهای درمانی مانند ایمونوتراپی است. مطالعات نشان می دهد که پرتودرمانی می تواند پاسخ ایمنی را تقویت کرده و اثربخشی درمان ایمنی را افزایش دهد.
وی گفت: “با وجود مزایای علمی ، در اجرای گسترده این روش ها چالش هایی وجود دارد و هزینه بالای تجهیزات ، نیاز به نیروی تخصصی و محدودیت دسترسی در برخی مناطق مانع از بهره برداری کامل از ظرفیت های رادیوتراپی مدرن می شود و تحقیقات در مورد ذرات سنگین مانند پروتون درمانی همچنان افزایش می یابد تا صحت درمان را افزایش دهد.”
یکی از اعضای هیئت مدیره انجمن رادیووانولوژی ایران ، با بیان اینکه رادیوتراپی مدرن به یکی از مؤثرترین ابزارهای درمانی در سرطان تبدیل می شود ، افزود: با پیشرفت های مداوم در فناوری ، درمان و ترکیب با سایر روش ها ، انتظار می رود نقش خود را در سرمایه گذاری های فردی و آینده افزایش دهد و به طور دقیق تر.
رادیوتراپی مدرن به طور فزاینده ای با روشهای درمانی سیستمیک مانند شیمی درمانی ، برزنت و ایمونوتراپی ترکیب می شود و این ترکیبات می توانند اثر هم افزایی داشته باشند. به عنوان مثال ، پرتودرمانی می تواند با ایجاد آسیب DNA به سلولهای سرطانی ، حساسیت آنها را به داروهای شیمی درمانی افزایش دهد و برخی از مطالعات نشان داده اند که پرتودرمانی با تحریک آنتی ژن های تومور می تواند پاسخ ایمنی را تقویت کند.
گسترش رادیوتراپی مدرن با چالش هایی فراتر از مسائل فنی ، از جمله اولویت منابع ، عدالت در دسترسی و آموزش منابع انسانی روبرو است. در برخی از کشورها ، تمرکز تجهیزات در مراکز شهری بیماران را از مناطق دور افتاده محروم کرده است و تصمیم گیری در مورد تخصیص دوز بالا در بیماران خاص ، گاهی اوقات با ملاحظاتی همراه است که نیاز به سیاست گذاری دقیق دارند.
روند آینده در رادیوتراپی شامل استفاده از ذرات سنگین مانند پروتون و کربن ، توسعه پرتودرمانی فلش در مدت زمان بسیار کوتاه و ادغام کامل با داده های ژنومی و بصری برای روشهای درمانی شخصی است که می تواند درمان سرطان را به سطحی برساند که نه تنها مؤثرتر ، بلکه مؤثرتر است ، بلکه مؤثرتر است. این زیرساخت فن آوری است.