رئیسی: 15 درصد مرگ و میرها به دلیل آلودگی هوا است – خبرگزاری مهر ایران و جهان
سلامت جو، جلسه بررسی وضعیت آلودگی هوا صبح امروز با حضور علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت و درمان برگزار شد.
رئیسی در ابتدای این نشست گفت: آلودگی هوا موضوعات بسیاری را تحت تاثیر قرار داده است و ما به عنوان متولی سلامت مردم باید در این زمینه به وظایف خود عمل کنیم. جناب رئیس جمهور بحث نفت کوره را مطرح کردند و سوزاندن مازوت باید متوقف شود زیرا سلامت مردم در اولویت است. از نظر ما این اقدام در حوزه سلامت قابل تقدیر و حمایت است. ما مخالف تولید انرژی با سرکوب سلامت مردم هستیم.
وی ادامه داد: در قانون هوای پاک 11 نهاد اصلی وجود دارد که سازمان ملی استاندارد با 16 وظیفه، وزارت کشور با 8 وظیفه، وزارت نیرو با 9 وظیفه، برنامه بودجه با 9 وظیفه، وزارت بهداشت. با 4 وظیفه و اقتصاد مالی با 3 وظیفه. وظیفه جهاد کشاورزی با 6 وظیفه، راه و شهرسازی با 7 وظیفه، محیط زیست با 17 وظیفه، وزارت نفت با 7 وظیفه و وزارتخانه است. سکوت با 3 تکلیف در این زمینه باید تکالیف خود را انجام دهند اما 40 درصد از این تکالیف انجام نشده است.
وی اذعان داشت: طبق آمار سازمان جهانی بهداشت استاندارد آلاینده ها سالانه 5 میکروگرم بر متر مکعب است و میانگین سالانه کشور ما بالای 30 یعنی 6 برابر حد مجاز است.
رئیسی افزود: سوخت گازوئیل در هنگام سوختن دی اکسید گوگرد و کربن سیاه تولید می کند و وارد ریه می شود و اگر از حد مجاز فراتر رود از عوارض سرطان است. سوخت گازوئیل در دنیا استفاده می شود، اما در جایی استفاده می شود که تاثیری بر جمعیت نداشته باشد و بسیاری از مردم در معرض آن قرار نگیرند.
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: طبق آمار از سال 1395 تا 1402 به طور متوسط 15 درصد از روزهای سال در محدوده خوب یعنی هوای پاک بوده است.
وی اذعان داشت: آمار مرگ و میر در بحث آلودگی هوا منتسب است، یعنی شامل مرگ و میرهایی می شود که عوامل متعددی دارد و بخشی از آن مربوط به آلودگی هوا است. سالانه حدود 30 تا 35 هزار و در تهران حدود 7 هزار مرگ منتسب گزارش می شود.
رئیسی ادامه داد: 14 درصد مرگ و میرهای ناشی از سکته قلبی مربوط به آلودگی هوا است. یعنی از هر 100 مرگ پانزده نفر به دلیل آلودگی هوا است. 597 همت یعنی 12 میلیارد دلار در سال با احتساب هزینه های عمومی در بحث آلودگی هوا در کل کشور.
وی اذعان داشت: آلودگی در همه مناطق کشور در یک روز یکسان نیست، یعنی اگر تهران آلوده شود کل کشور آلوده نمی شود، همچنین کشور درگیر آلودگی دیگری یعنی گرد و غبار است که جنوب و استان های غربی کشور آسیب می بینند. در روزهای آلوده، تعداد تماس های اورژانس 20 درصد افزایش یافته است.
رئیسی افزود: آمار آلودگی هوای اصفهان با میانگین غلظت 35، 2 هزار و 29 کشته و 2 میلیون و 564 هزار نفر در معرض این آلودگی هوا بوده است. هزینه آلودگی هوای اصفهان 796 میلیون دلار بوده است.
معاون وزیر بهداشت توصیه کرد: مصرف بهینه انرژی باعث کاهش آلودگی، دریافت خدمات الکترونیکی و کمتر بیرون رفتن می شود، اقشار آسیب پذیر به ویژه مادران باردار در خانه بمانند، اگر می خواهند بیرون بروند باید حداقل باشد. همه مردم باید عوامل خطرساز سلامتی را جدی بگیرند، افرادی که بیماری های زمینه ای دارند، افرادی که در معرض آلودگی هستند بیشتر در معرض بیماری هستند.
رئیسی گفت: برای خرید خودروی بی کیفیت داخلی در کشور هزینه اضافی می کنیم که به سلامت ما نیز آسیب می رساند. می زن و ما پول زیادی پرداخت می کنیم.
وی تاکید کرد: اگر به دنبال هوای پاک برای تنفس هستیم، مدارس را تعطیل نکنیم، باید ریشه مشکل برطرف شود.
معاون وزیر بهداشت اذعان داشت: افزایش 30 درصدی برق مورد نیاز کشور باید از انرژی های تجدیدپذیر تامین شود اما تنها 2 درصد آن در کشور تامین می شود.
وی افزود: فقط 100 روز هوای ابری داریم در حالی که در دنیا از انرژی خورشیدی استفاده می کنند و در تحقق هوای پاک موثر است.
رئیسی بیان کرد: سازمان ملی استاندارد، وزارت کشور، بهداشت، نیرو، نفت، اقتصاد و دارایی، جهاد کشاورزی، سکوتسازمان برنامه و بودجه و سازمان محیط زیست نقش اساسی در اجرای قانون هوای پاک دارند و باید وظایف اصلی را در این زمینه انجام دهند.
وی بیان کرد: این دستگاه ها در اجرای قانون هوای پاک 40 درصد وظایف را انجام ندادند.
معاون وزیر بهداشت ادامه داد: 4 هزار و 200 جایگاه سوخت در کشور داریم که از این تعداد 248 جایگاه خلاف محدوده شغلی هستند و بخار بنزین یکی از عوامل اصلی سرطان است.
وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته 2 هزار و 160 پمپ بنزین اخطار دریافت کردند و 274 پرونده قضایی تشکیل شد که از این تعداد 30 جایگاه پلمب شد.
رئیسی بیان کرد: وقتی در معرض آلودگی قرار می گیریم ریه ها را تحت تاثیر قرار می دهد، جذب خون می شود و باعث بیماری و معلولیت و مرگ می شود. میر تبدیل می شوند
رئیسی گفت: 60 درصد آلودگی هوا ناشی از سیستم حمل و نقل است. وی گفت: حدود 13 میلیون موتورسیکلت وجود دارد که بیش از 11 میلیون آن فرسوده است. در حالی که طبق قانون باید از رده خارج می شدند.
وی تصریح کرد: برای خرید خودروی بی کیفیت داخلی در کشور هزینه های اضافی می کنیم که این امر به سلامتی ما نیز آسیب می زند می زن و ما پول زیادی پرداخت می کنیم.
معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: 10 سال پیش 8 هزار اتوبوس در کشور وجود داشت که اکنون این تعداد به 2 هزار دستگاه رسیده است و متأسفانه حمل و نقل عمومی کاهش یافته و از خودروهای شخصی بسیار استفاده می شود که منجر به کاهش هوای پاک می شود.