دومین سرطان شایع زنان را بشناسیم
به گزارش وبدا، محسن رجب نیا از سرطان روده بزرگ به عنوان دومین سرطان شایع پس از سرطان سینه در زنان یاد کرد و افزود: سرطان روده بزرگ پس از سرطان پروستات و معده سومین سرطان شایع در مردان است. این سرطان یکی از سرطان های دستگاه گوارش است که در مراحل اولیه می تواند بدون علامت باشد و تنها در طی مراحل غربالگری یا زمانی که بیمار به هر دلیلی کولونوسکوپی یا آزمایش خون در مدفوع انجام می دهد، پزشک متوجه می شود که بیمار نقصی در روده دارد و به آن عمل می کند. بیشتر بررسی کنید.
وی ادامه داد: در مراحل پیشرفته تر این بیماری، بیمار ممکن است دچار کم خونی یا علائم بالینی، درد شکم، کاهش وزن و خونریزی شود. اما شایع ترین علامت سرطان روده بزرگ، تغییر در عادات روده ای است که مدتی طول می کشد. یعنی ممکن است مدتی به صورت اسهال یا یبوست مشکل دفع داشته باشد. مطالعات نشان داده اند که تغییر در حرکات روده شایع ترین علامت سرطان روده بزرگ است.
رجب نیا عوامل خطر ابتلا به این سرطان را برخی از سندرم های ژنتیکی دانست و گفت: زمانی که سرطان روده بزرگ یا دستگاه گوارش در چندین نسل از خانواده دیده شده باشد، احتمال ابتلا به این سرطان از نظر ژنتیکی بالا خواهد بود و این افراد نیازمند هستند. آنها برای غربالگری، تشخیص و درمان در سنین پایین تر اقدام سریعتر و جدی تری دارند.
یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز تصریح کرد: اگر اقوام درجه یک مبتلا به سرطان روده بزرگ یا پولیپ پرخطر بوده و یا از بیماری التهابی روده رنج می برند، یکی از عوامل خطر ابتلا سایر افراد به این نوع سرطان است.
این فوق تخصص گوارش و کبد در ادامه گفت: چاقی، مصرف زیاد گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده، استعمال دخانیات، مواد مخدر، الکل، فعالیت ناکافی و نشستن طولانی مدت افراد را مستعد ابتلا به این سرطان می کند. در مورد سرطان روده بزرگ، مطالعات نشان داده اند که نشستن طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می دهد.
وی افزود: این سرطان از طریق کولونوسکوپی تشخیص داده می شود. یک نکته بسیار مهم این است که غربالگری برای این سرطان زمانی انجام می شود که بدون علامت باشد و حتی سالم ترین فرد باید از سن 50 سالگی برای این نوع سرطان غربالگری شود، حتی اگر همه آزمایشات سالم باشد، فرد هیچ آزمایشی را انجام نمی دهد. داروها و هیچ گونه بیماری یا سابقه ای از این سرطان ندارد، این غربالگری باید انجام شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز ادامه داد: در مورد افرادی که سابقه سرطان دستگاه گوارش و پولیپ های پرخطر در خانواده درجه یک خود دارند، این غربالگری باید از سن 40 سالگی انجام شود سپس با انجام انجام شود. کولونوسکوپی و بر اساس نتیجه آن تصمیم می گیریم که دفعه بعد این غربالگری مجدداً چه زمانی انجام شود.
رجب نیا در ادامه بیان کرد: روش های جایگزین برای تشخیص این نوع سرطان، آزمایش خون مخفی در مدفوع است، اما به اندازه کولونوسکوپی حساس و دقیق نیست و وجود علائم تنها نشانه خطر است. اما کولونوسکوپی امکان تشخیص و درمان را در یک لحظه در طول کولونوسکوپی فراهم می کند و بهتر است.
وی در پایان یادآور شد: پیشگیری از سرطان روده بزرگ غربالگری و حذف عوامل خطر، اصلاح سبک زندگی، ورزش، تغذیه سالم است. مطالعات نشان داده است که علاوه بر میوه ها و سبزیجات، فیبر که در همه سرطان ها مفید است، مصرف سیر، لبنیات، ماهی و قهوه در کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ بسیار مهم است. مانند همه سرطان ها، توجه به علائم و مراجعه به موقع به پزشک ضروری است.