دلایل کاهش نگران کننده موالید و ازدواج در کشور/ چاره چیست؟
به گزارش خبرنگار اجتماعی سلامت جو ، در دهه های گذشته، توسعه اقتصادی و اجتماعی، کاهش باروری و به دنبال آن کاهش رشد جمعیت، اجرای سیاست های محدودسازی جمعیت و پرداختن به شعارهایی چون «فرزند کمتر، زندگی بهتر» در یک سال گذشته بوده است. افزایش امید به زندگی با پیشرفت از سوی دیگر، زیرساخت های سلامت تغییرات قابل توجهی در ساختار جمعیتی کشور ایجاد کرده است، به طوری که طی دو دهه گذشته تعداد سالمندان در کشور ما افزایش و تعداد جوانان کاهش یافته است. .
طبق پیشبینیها، جمعیت سالمندان در ایران تا سال 2050 به بیش از 26 میلیون نفر افزایش خواهد یافت. کارشناسان میگویند در حالی که درصد سالمندان ما در 40 سال گذشته دو برابر شده و از 5 درصد به 10 درصد رسیده است. در آینده، این رشد جمعیت سالمندان در 20 سال آینده اتفاق خواهد افتاد. یعنی در 20 سال آینده 10 درصد جمعیت سالمند فعلی به 20 درصد و در سال 1430 جمعیت سالمند به بیش از 30 درصد و در سال 1430 تقریباً 26 میلیون سالمند خواهیم داشت.
چرا پیری جمعیت یک نگرانی است؟
افزایش هزینه های مراقبت و نگهداری از سالمندان، افزایش روزافزون بیماری های مزمن با افزایش سن جمعیت و کاهش نیروهای مولد با کاهش جمعیت جوان تنها بخشی از پیامدهای پیری جمعیت است. در سال های آینده
با افزایش سن جمعیت به دلیل کاهش تعداد فرزندان در خانواده ها، کشور با یکی از مهمترین پیامدهای منفی اقتصادی مواجه خواهد شد که کاهش نیروی کار است که از آن به عنوان جمعیت فعال یاد می شود. یکی از پیامدهای منفی پیری جمعیت، افزایش بار جامعه است. افزایش انبوه بازنشستگانی که سهم تولید آنها صفر است فشار زیادی بر دولت وارد می کند زیرا تعداد سالمندان نسبت به جمعیت در سن کار افزایش می یابد و تعداد مستمری بگیران و بازنشستگان از تعداد نیروهای مولد بیشتر می شود. سن بازنشستگی، کاهش بیمه بازنشستگی و… بحران های زیادی را در زمینه های اقتصادی اجتماعی به دنبال خواهد داشت.
وضعیت جمعیت جوان در ایران چگونه است؟
جدول زیر تعداد ولادت های کشور را طی دهه گذشته نشان می دهد.
سال | تعداد تولدها |
1393 | 1534234 |
1394 | 1570096 |
1395 | 1527933 |
1396 | 1487740 |
1397 | 1366373 |
1398 | 1196017 |
1399 | 1114090 |
1400 | 1116190 |
1401 | 1075224 |
1402 | 1057959 |
جدول فوق نشان می دهد که تعداد تولدها از سال 2014 در حال کاهش بوده است. البته نگاهی به این آمار نشان می دهد که پس از ابلاغ قانون جمعیت جوانان در سال 1400، سقوط آزاد نرخ زاد و ولد در کشور متوقف شده است.
چرا جمعیت ایران کاهش یافت؟
بانکی پور; رئیس کمیسیون مشترک طرح جوانان جمعیت در شورای اسلامی در مورد علت کاهش تعداد موالید در دهه گذشته می گوید: از سال 1393 نرخ باروری در کشور رو به کاهش بوده است. دلیل این امر این است که کسانی که در دوره تنظیم خانواده و کاهش تولد متولد شده اند، به دوران مادری رسیده اند، طی 10 سال گذشته نزدیک به 2.5 میلیون مادر 25 تا 40 ساله کاهش یافته اند و بالاترین نرخ باروری نیز وجود دارد. در این گروه سنی رخ می دهد.”
تبلیغات علیه فرزندآوری؛ ریشه کاهش جمعیت ایرانیان
از سوی دیگر، یکی از ریشه های اصلی این کاهش جمعیت را می توان در تبلیغات منفی علیه فرزندآوری در دهه های گذشته جستجو کرد. ابوالقاسمی; رئیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) درباره این موضوع به خبرنگار تسنیم گفت: در دهه 60 با وجود اینکه با جنگ تحمیلی مواجه بودیم اما تعداد بچه ها در کشور ما زیاد بود به گونه ای که در آن زمان. با افزایش جمعیت و ناتوانی در تامین آنها مواجه بودیم. آنها در گذشته دغدغه مایحتاج را داشتند اما امروز نگران پیری جمعیت هستند که ناشی از زاد و ولد پایین است و این نگرانی وجود دارد که در آینده شاهد این موضوع باشیم. باید جوانانی را از کشورهای دیگر برای مناطق مختلف کشور استخدام کند.»
وی می افزاید: فرهنگ اصیل ایرانی و تربیت دینی می تواند ناجی جوانان کشور باشد و نگرانی از کاهش باروری جدی است و کاهش جمعیت نتیجه سال ها تلاش مستمر کسانی است که علیه فرزندآوری و تبلیغ می کردند. باروری.”
باورهای غلط در مورد فرزندآوری عامل اصلی پیری جمعیت است
جباری; رئیس کانون جمعیت جوانان وزارت بهداشت نیز نقش مسائل فرهنگی را در کاهش فرزندآوری بیش از سایر مسائل می داند و می گوید: ربط دادن کاهش فرزندآوری با مسائل معیشتی و اقتصادی آدرس دادن نادرست به مردم است. البته این بدان معنا نیست که به شرایط زندگی مردم توجه نکنیم و آن را بی تاثیر بدانیم، بلکه مسائل فرهنگی بسیار بیشتر در افزایش میل به بچه دار شدن دخیل است تا مشکلات اقتصادی، یعنی افکار ذهنی زوجین در در این زمینه مشکلاتی وجود دارد که کاهش جمعیت را تجربه کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه اظهارات نادرست فرهنگی در مراکز بهداشتی و درمانی و ارائه مشاوره بارداری به زوجین در حال شفاف سازی و اصلاح است، می افزاید: اعتقاد به لزوم ازدواج در سنین بالا، کفایت یک یا دو فرزند، تاخیر در بچه دار شدن وی افزود: ازدواج، عدم ازدواج مجدد افرادی که طلاق گرفته یا همسر خود را از دست داده اند، فاصله زیاد بین فرزندان، تاخیر در بارداری از جمله باورهای غلطی است که در سال های اخیر باعث کاهش فرزندآوری شده است.
300 هزار مورد کاهش ازدواج در کشور در 10 سال
آمار زیر حاکی از کاهش بسیار چشمگیر تعداد ازدواج در دهه اخیر است. تعداد ثبت نام های ازدواج از 874 هزار مورد در سال 1390 به 570 هزار مورد در سال 1400 افزایش یافته است.
در آمار مربوط به ازدواج در سال 1402 نسبت به سال 1401 حدود 8.7 درصد کاهش ثبت ازدواج را شاهد بوده ایم. یکی از دلایل کاهش روند ثبت ازدواج در کشور این است که سال به سال از جمعیت جوان در سن ازدواج کاسته می شود.
تاخیر 5 ساله زوجین در بچه دار شدن
کاهش تعداد ازدواج ها از یک سو و تاخیر در بچه دار شدن پس از ازدواج از سوی دیگر باعث شده است که جمعیت ایران با سرعت بیشتری به سمت پیری پیش برود.
طبق آمار وزارت بهداشت، فاصله تولد اولین فرزند پس از ازدواج در کشور ما به طور متوسط 5 سال است. این فاصله طولانی از یک طرف باعث افزایش سن مادران و در نتیجه کاهش احتمال تولد فرزندان بعدی شده و از طرف دیگر باعث شده است که در زوجین با ابتلا به ناباروری، این مشکل دیرتر تشخیص داده می شود و درمان آن دشوارتر و پرهزینه تر می شود.
بر اساس آخرین نظرسنجی ملی که در کشور انجام شد و در آن دلایل بچه دار شدن و نداشتن فرزند مورد بررسی قرار گرفت، دو دلیل اصلی عدم تمایل افراد به بچه دار شدن نگرانی از تأمین آینده فرزندان جدید بود. داشتن فرزندان کافی دو مشکلی که در صورت رفع آنها می تواند امیدها را برای کاهش فاصله ازدواج و بچه دار شدن بیشتر کند.
کشورهای دیگر چه می کنند؟
پیری جمعیت تنها مختص ایران نیست، بلکه جمعیت جهان به سمت پیری در حال حرکت است. با وجود این، کشورهای مختلف سیاست های تشویقی بسیار خوبی برای رشد جمعیت خود اتخاذ کرده اند.
ژاپن
جمعیت ژاپن در سال 2022 بیش از 800000 نفر کاهش خواهد یافت. از جمله این مشوق ها می توان به افزایش کمک هزینه عائله مندی اشاره کرد. در قانون ژاپن، خانواده هایی که دارای فرزند تا 15 سال هستند، ماهانه تا 13000 ین کمک مالی دریافت می کنند. از سوی دیگر، در صورت مرخصی، هر یک از والدین می توانند با دریافت نیمی از حقوق خود برای نگهداری از کودک در خانه بمانند و پس از پایان سقف مرخصی به کار قبلی خود بازگردند.
روسیه
بر اساس اطلاعیه دولت روسیه، خانواده هایی که دارای فرزند هستند تا سقف تعیین شده از پرداخت مالیات معاف هستند و سایر حمایت ها برای تحصیل و رشد فرزندان نیز از طریق سبد کالاهای حمایتی و همچنین نقدی به خانواده ها پرداخت می شود.
فرانسه
دولت فرانسه 83 میلیارد یورو که حدود پنج درصد تولید ناخالص ملی کشورش است، برای حمایت از فرزندآوری هزینه می کند. این هزینه بالاترین قیمت در اروپا است. زنان فرانسوی 16 هفته مرخصی زایمان دارند که 6 هفته قبل از تولد فرزندانشان شروع می شود. پس از این مدت، والدین حق دریافت سه سال مرخصی بدون حقوق را دارند.
مردم ایران مستعد رشد جمعیت هستند اما…
به نظر می رسد با توجه به فرهنگ خانواده ایرانیان، دادن مشوق های فرزندآوری در افزایش ازدواج و فرزندآوری تاثیر بسزایی دارد. بانکی پور در این خصوص بیان می کند: با وجود فشار اقتصادی و کاهش تعداد مادران در کشور ما، سیاست های تشویقی برای فرزندآوری جواب داده است که نشان می دهد مردم ما مستعد رشد جمعیت و جوان سازی جمعیت هستند. مردم دوست دارند بیش از دو فرزند داشته باشند، اما عملا شرایط اجازه نمی دهد بیش از دو فرزند داشته باشند».
انتهای پیام/