داروهایی که حس چشایی شما را تغییر می دهند
به گزارش گروه سلامت و درمان خبرگزاری سلامت (تابنا)، انسان با حدود 10 هزار «جوانه چشایی» به دنیا می آید که بیشتر آنها مستقیماً روی زبان قرار دارند. عوامل مختلفی از جمله پیری، بیماری و موارد دیگر می توانند بر جوانه های چشایی ما تأثیر بگذارند و نحوه درک ما از طعم را تغییر دهند.
این جوانه های چشایی به ما کمک می کنند تا از 5 طعم اصلی شیرین، ترش، شور، تلخ و اومامی لذت ببریم. جوانه های چشایی یا پرزهای چشایی حاوی سلول های گیرنده چشایی هستند که به نام سلول های چشایی نیز شناخته می شوند. گیرنده های چشایی در اطراف ساختارهای کوچکی به نام پاپیلای زبانی واقع در سطح فوقانی زبان، کام نرم، مری فوقانی، گونه و اپی گلوت قرار دارند.
به گفته Healthline، جوانه های چشایی ما مسئول کمک به ما برای لذت بردن از طعم های بسیاری است که در این دنیا وجود دارد. هنگامی که جوانه های چشایی ما با غذا و مواد دیگر مواجه می شوند، سلول های چشایی درون آنها پیام هایی را به مغز می فرستند که به ما کمک می کند بفهمیم چه چیزی را می چشیم. این سلول های چشایی در ارتباط با حواس شیمیایی و فیزیکی کار می کنند تا چیزی را که ما به عنوان “طعم” می شناسیم تولید کنند. در این مقاله به بررسی عواملی می پردازیم که می توانند به تغییر جوانه های چشایی و زمان مراجعه به پزشک برای تشخیص بیماری کمک کنند.
عفونت های ویروسی یا باکتریایی
عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی، چه ویروسی و چه باکتریایی، می توانند علائمی مانند احتقان بینی و آبریزش بینی ایجاد کنند. این علائم می تواند حس بویایی شما را کاهش دهد که به نوبه خود می تواند بر درک چشایی شما تأثیر بگذارد. اگرچه ممکن است به نظر برسد که جوانه های چشایی شما در زمان سرماخوردگی یا آنفولانزا ضعیف شده است، اما حقیقت این است که حس چشایی شما بدون حس بویایی شما تقریباً به خوبی عمل نمی کند.
وضعیت پزشکی
اختلالات سیستم عصبی مانند بیماری پارکینسون، ام اس (MS) و بیماری آلزایمر که بر اعصاب دهان یا مغز تأثیر می گذارد، ممکن است باعث تغییر در درک چشایی شود. علاوه بر این، برخی از اختلالات، مانند سرطان، می تواند درک چشایی را به ویژه در طول درمان تغییر دهد. در نهایت، هر شرایط پزشکی که بر مغز، بینی یا دهان تأثیر می گذارد نیز می تواند منجر به تغییر در جوانه های چشایی شما شود.
کمبود مواد مغذی
سوء تغذیه می تواند باعث کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی شود که برای عملکرد مناسب جوانه های چشایی ضروری هستند. کمبود مواد مغذی زیر ممکن است منجر به از دست دادن چشایی شود:
ویتامین A
ویتامین B6
ویتامین B12
فلز روی
فلز مس
آسیب عصبی
اعصاب در امتداد مسیر دهان به مغز مسئول عملکرد جوانه های چشایی و درک چشایی هستند. آسیب عصبی در هر نقطه از این مسیر، چه در اثر آسیب یا بیماری، می تواند باعث تغییراتی در جوانه های چشایی شما شود. برخی از علل احتمالی آسیب عصبی که می تواند بر حس چشایی شما تأثیر بگذارد عبارتند از:
عفونت های گوش
جراحی گوش
روش های دندانپزشکی
روش های جراحی دهان
اختلال عملکرد عصب صورت
ضربه مغزی
داروها
برخی از داروها ممکن است جوانه های چشایی شما را تغییر دهند و درک شما از چشایی را تغییر دهند. رایج ترین داروهایی که بر حس چشایی شما تأثیر می گذارد، مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین هستند که برای درمان فشار خون بالا استفاده می شوند. سایر داروها ممکن است با کمک به خشکی دهان باعث تغییر طعم شوند، که تشخیص مواد شیمیایی چشایی را برای جوانه های چشایی سخت تر می کند. برخی از داروهای رایج که باعث خشکی دهان می شوند عبارتند از:
آنتی بیوتیک ها
داروهای ضد افسردگی
ضد قارچ ها
آنتی هیستامین ها
داروهای ضد فشار خون
ضد التهاب
داروهای ضد روان پریشی
آنتی ویروس ها
دیورتیک ها
شل کننده های عضلانی
داروهای تیروئید
کهنسال
با افزایش سن، جوانه های چشایی ما نه تنها تعدادشان کاهش می یابد، بلکه عملکرد آنها نیز تغییر می کند. 10000 جوانه چشایی که ما با آنها به دنیا می آییم با رفتن به میانسالی شروع به کاهش می کنند. جوانه های چشایی باقی مانده نیز کاهش اندازه و حساسیت را تجربه می کنند که می تواند درک طعم را سخت تر کند. از دست دادن بویایی که با افزایش سن رخ می دهد نیز می تواند منجر به کاهش حس چشایی با افزایش سن شود. علاوه بر این، بسیاری از بیماریها و شرایطی که با افزایش سن تجربه میکنیم، میتوانند تأثیر منفی بر جوانههای چشایی ما داشته باشند.
سیگار کشیدن
سیگار همچنین میتواند بر حس چشایی شما تأثیر منفی بگذارد، در میان سایر اثرات مضر درازمدت. مواد شیمیایی موجود در سیگار، مانند مواد سرطان زا و آلکالوئیدها، می توانند گیرنده های جوانه چشایی شما را تغییر دهند. در یک مطالعه، محققان تغییرات در درک چشایی را در افراد سیگاری که سیگار را ترک کرده بودند بررسی کردند. در ابتدا، وابستگی بالا به نیکوتین با حساسیت طعم کمتر در شرکت کنندگان در مطالعه همراه بود. با پیشرفت دوره مطالعه، محققان بهبود عملکرد جوانه چشایی را در کمتر از دو هفته مشاهده کردند.
بازیابی جوانه های چشایی
هنگامی که جوانه های چشایی توسط یک بیماری زمینه ای آسیب می بینند، با درمان بیماری زمینه ای می توان آنها را ترمیم کرد. عفونت های باکتریایی را می توان با آنتی بیوتیک ها درمان کرد، در حالی که عفونت های ویروسی را می توان با استراحت زیاد در خانه مدیریت کرد. برای شرایط جدی تر، مانند مواردی که باعث آسیب طولانی مدت عصبی می شوند، درمان ممکن است لزوماً عملکرد جوانه چشایی را بازیابی نکند. در نهایت، بهبودی به میزان آسیب عصبی و توانایی بدن در ترمیم آن بستگی دارد. هنگامی که داروها علت از دست دادن چشایی هستند، پزشک ممکن است دوز دارو را تنظیم یا تغییر دهد تا این عارضه جانبی کاهش یابد.