خاموشی معمولی بنویسیم، تنگی نفس بیماران خاص را بخوانیم! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان
خبرگزاری مهر – گروه سلامت: آذر که می آید، رنگ آسمان عوض می شود، هوا تاریک می شود، بچه ها و سالمندان سرفه می کنند. مدارس تعطیل و بیماران تنفسی به مراکز درمانی مراجعه میکنند که نتیجه چرخه مکرر قوانین روی زمین، نبود «خودروهای بدون سوخت فسیلی و استفاده از فناوریهای جدید» است. آلودگی هوا یکی از معضلاتی است که حق حیات انسان ها را به خطر می اندازد.
چند روزی است که جدول خاموشی های خانگی در استان های مختلف منتشر شده است تا برای اولین بار ایران در فصل پاییز خاموشی را تجربه کند. دولتمردان اعلام می کنند برای سلامت مردم سوختن مازوت در نیروگاه ها را متوقف کرده اند و به همین دلیل باید با قطعی برق مدارا کرد و فاطمه مهاجرانی نیز در توئیتی نوشت: «تعطیلی منظم» را می توان جایگزین کرد تولید سم» برای عموم مردم برای مدت زمان محدود. . اما برخی دیگر نارضایتی انرژی و بی برنامگی دولت برای تامین گاز و گازوئیل دلیل قطعی برق دانسته شده است.
قطع برق یا قطع جریان زندگی بیماران
اما چیزی که در اینجا می توان ارائه کرد این است که گویی مسئولان نمی دانند با قطع شدن برق دستگاه اکسیژن ساز هر لحظه ممکن است چراغ زندگی هر بیمار وابسته به اکسیژن خاموش شود.
این روزها قطعی های مکرر و طولانی برق، جان بیمارانی را که زندگی آنها به دستگاه های اکسیژن متصل است، گرفته است. تنها داروی تضمین شده برای برخی از بیماران ریوی، قلبی یا عفونی، اکسیژن است و دستگاه های اکسیژن هم در بیمارستان ها و هم در خانه ها با برق کار می کنند.
هزینه اضافی بر عهده بیماران
اکنون قطعی های مکرر و طولانی مدت برق در کشور علاوه بر همه چالش های آن، جان بیماران و هر دقیقه قطعی برق را به ویژه بیماران بستری که نیازمند اکسیژن ساز خانگی هستند، گرفته است. وسلندیعنی قطع اکسیژن و قطع تنفس و بیماران و خانواده هایشان نگران این هستند که با خاموش شدن چراغ خانه، چراغ زندگی آنها یا عزیزانشان نیز به دلیل قطع دستگاه اکسیژن خاموش شود.
برخی از بیماران می گویند به دلیل قطع برق مجبور به خرید وسایل شارژی یا باتری دار شده اند و به دلیل گرانی این تجهیزات قادر به خرید آن نیستند و برخی دیگر می گویند برای تهیه آنها مجبور به خرید وسایل یکبار مصرف می شوند. اکسیژن حدود پانصد هزار تومان براشون خرج داشت.
زندگی بیماران خاص، بازیچه خاموش و روشن کردن است!
بیمارستان ها و مراکز درمانی ممکن است برق اضطراری داشته باشند و در صورت خاموشی بتوانند چند ساعتی دستگاه های حیاتی خود را وابسته به برق مدیریت کنند، اما برخی از بیماران می گویند: «ما برای بیمار دستگاه تنفسی دستگاه اکسیژن کرایه کرده ایم که با برق کار می کند. و این روزها بسیاری از بیماران مانند ما هستند، وقتی دو ساعت بدون برق هستیم، چگونه می توانیم اکسیژن را در اختیار بیمار خود قرار دهیم؟
این تنها بیماران نیستند که به اکسیژن نیاز دارند و بیماران دارای زندگی نباتی نیز تنفس خود را روی دستگاه ها دارند ونتیلاتور وابسته است و بیشتر آنها در خانه محبوس هستند و این روزها با هر بار قطع و وصل شدن برق، زندگی این بیماران نیز قطع می شود و ممکن است دیگر نتوانند نفس بکشند.
بیماران پوستی از قطع برق رنج می برند
حمیدرضا ناگرنی مدیرعامل انجمن بیماری های نادر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: تعدادی از بیماران ما هستند که به طور مرتب مجبور به استفاده از دستگاه های متصل به برق از جمله پمپ اکسیژن هستند. برخی نیز برای ترمیم پوست آسیب دیده خود به مراقبت نور دائمی نیاز دارند.
وی با بیان اینکه برخی از بیماران نیاز به لیزر نیز دارند، گفت: همه این بیماران باید یک ساعت معین در منزل تحت درمان قرار گیرند که با دستگاه انجام می شود و نیاز به برق دارند. تمام ساعات درمان برای بیماران از قبل برنامه ریزی شده کوچک بوده است
وی ادامه داد: گاهی اوقات بیمار برای فیزیوتراپی به مراکز درمانی مراجعه می کند اما با قطعی برق مواجه می شود، باید منتظر بماند و شرایط به گونه ای نیست که بخواهد معطل کند.
مشکل قطعی برق بیماران معلول
مدیرعامل انجمن بیماری های نادر اضافه کرد: برخی از بیماران معلول هستند و از ویلچر استفاده می کنند و اصلا نمی توانند از پله استفاده کنند. آنها با مشکل قطع شدن آسانسور برای کار شخصی یا معالجه خود در هنگام قطع برق مواجه هستند. این یک معضل برای بیماران معلول ما است. مهم ترین مسئله این است که بیمارانی در خانه تحت درمان هستند که درمان آنها نیاز به برق دارد و حتی این دستگاه ها قابل شارژ نیستند.
پرغانی گفت: مسئولان زمان قطع برق را اعلام کرده اند، اما در بسیاری از موارد درمان بیمار در زمان مشخصی توجیه می شود.
وی اذعان داشت: پمپ اکسیژن را نمی توان حتی یک ساعت هم متوقف کرد. اگر دستگاه به مدت دو ساعت در هنگام قطع برق قطع شود و سپس دوباره وصل شود، ممکن است بیمار دچار مشکل شود هیپوکسی (کاهش میزان اکسیژن در بافت بدن بیمار) و ایجاد اثرات مضر برای ریه ها.
دولت برنامه ریزی نکرد
مدیرعامل انجمن بیماری های نادر تصریح کرد: نگران هستیم. دولت می خواست گازوئیل نسازد و از گازوئیل برق نگیرد تا به سلامت مردم آسیب نرساند. این قطع برق کمتر از نفت کوره به بیمار آسیب نمی رساند.
وی ادامه داد: تعداد کمی از مراکز ژنراتور دارند، اکثر بیمارستان های بزرگ ژنراتور دارند و مراکز درمانی کوچک ژنراتور ندارند. برخی تجهیزات تشخیصی، تصویربرداری و درمانی تا یک تا دو ساعت برق ذخیره می کنند، اما به فکر قطعی برق مراکز درمانی نبودیم.
پرغانی افزود: باید به گونه ای برنامه ریزی شود که مراکز درمانی شامل این قطعی برق نشوند و با چالش مواجه نشوند.
تحمیل هزینه های اضافی به بیماران
وی در خصوص احتمال ضرر و زیان به خانواده بیمار گفت: هزینه های اضافی در این موارد بسیار زیاد است. کسانی که برای آن دو تا سه ساعتی که برق قطع می شود نیاز به اکسیژن دارند باید برای زنده نگه داشتن بیمارشان پمپ اکسیژن تهیه کنند که در زمان خرید با قیمت های بالایی مواجه می شود.
وی اذعان داشت: دستگاهی به نام ونتیلاتور وجود دارد که مخصوص افراد مبتلا به بیماری های نادر ریوی مانند کیستیک فیبروز و CF رنج هایی که فرد باید مرتباً از دستگاه اکسیژن و دستگاه تنفس مصنوعی استفاده کند. برای بیماران مبتلا به هیپوپلازی ریوی، قطع لحظه ای برق به معنای بازی با جان آنهاست.
اردکی وی تصریح کرد: ممکن است مردم برای رفع مشکل به دستگاه های شارژی مراجعه کنند فراتر از اما باید هزینه قابل قبولی را متحمل شود و این روزها به دلیل قطعی برق و عدم حضور ناظر در کشور برای قیمت گذاری، قیمت تمام شده دستگاه ها نسبت به قبل گران می شود.
مراکز پزشکی و تشخیصی را از این قطع برق مستثنی کنید
وی گفت: کار سختی است اما کمترین کاری که دولت می تواند انجام دهد این است که مراکز درمانی و تشخیصی را از این قطعی برق کنار بگذارد تا حداقل بیمار تحت درمان با چالش مواجه نشود.
توصیه هایی برای بیماران تنفسی
محمدرضا مدرسی، متخصص ریه و رئیس انجمن CF ایران در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: به دلیل قطعی برق در روزهای اخیر مشکلاتی برای بیماران تنفسی ایجاد شده است. برخی از بیماران تنفسی هستند که نیاز به دستگاه دارند نبولایزر و بخور دارند. در زمان قطع برق نمی توانند از دستگاه استفاده کنند و استفاده از دستگاه را به زمان دیگری منتقل کنند.
وی ادامه داد: سایر بیماران با توجه به شرایط جسمانی خود شایسته این دستگاه هستند ونتیلاتور آنها استفاده می کنند تعداد این بیماران زیاد نیست، اما دولت باید به نیازهای این افراد توجه کند.
مدرسی با اشاره به اینکه این بیماران دو راه برای استفاده از این دستگاه دارند، توضیح داد: یا باید از برق شهری استفاده کنند یا باید از باتری قابل شارژ استفاده کنند.
بیماران نباید آسیب ببینند
این فوق تخصص ریه اضافه کرد: مراکز درمانی دارای ژنراتور برق هستند اما مسئولان باید به فکر موارد استثنایی باشند تا کمترین آسیب به کودکان بیمار وارد شود. در مجموع باید از این بیماران حمایت کرد. برخی از افرادی که به دستگاه اکسیژن ساز نیاز دارند می توانند از کپسول اکسیژن استفاده کنند. برخی از افراد به یک دستگاه نیاز دارند ونتیلاتور می گویند این دستگاه با برق کار می کند.
مدرسی بیان کرد: ونتیلاتور دو نوع وجود دارد. یک نوع ممکن است باتری داشته باشد و شارژ را دو تا سه ساعت نگه دارد کار. نوع دیگر به باتری متصل نیست و برای کار با آن باید از برق شهری استفاده شود، بنابراین این موضوع برای بیماران نیز چالش برانگیز است.