اخبار سلامت

حذف قند برای بیمار دیابتی مفید است؟/ توصیه هایی به دیابتی ها

به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، احمد اسماعیل زاده; مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: حذف کربوهیدرات ها باعث افت شدید قند خون (کاهش قند خون) در بیمار می شود که از نظر علم تغذیه وضعیت بسیار خطرناک و نامطلوبی برای بیمار است.

وی با بیان اینکه در بحث رژیم درمانی در صورتی که بیمار اضافه وزن داشته باشد، اولین قدم باید کنترل کالری دریافتی توسط وی باشد، تصریح کرد: بررسی ها نشان می دهد که اگر بتوانیم وزن بیمار را 5 تا 10 درصد در این زمینه کاهش دهیم. به این ترتیب او در وضعیت خوبی خواهد بود زیرا ما به کنترل دیابت در بیماران دست خواهیم یافت.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: دومین نکته در مدیریت تغذیه بیماران دیابتی میزان کربوهیدرات است. دریافت کربوهیدرات این بیماران هرگز نباید بیش از حد محدود کاهش یابد. مصرف کربوهیدرات به ویژه برای بیماران دیابتی که دارو مصرف می کنند یا انسولین تزریق می کنند بسیار مهم است.

وی افزود: معمولا در بیماران دیابتی که انسولین تزریق می کنند، میزان کربوهیدرات دریافتی توسط متخصصین تغذیه و رژیم درمانی محاسبه و به نسبت تعداد واحدهای انسولین دریافتی به بیمار ارائه می شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و کارشناس تغذیه و رژیم درمانی گفت: به عنوان مثال برای بیمارانی که روزانه 80 تا 90 دوز انسولین دریافت می کنند، به ازای هر واحد انسولین 4 تا 12 گرم کربوهیدرات در نظر می گیریم.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: همچنین توزیع میزان کربوهیدرات مصرفی بیمار دیابتی با توجه به میزان کالری دریافتی و میزان انسولین مصرفی باید به گونه ای تنظیم شود. که با شرایط بیمار مناسب باشد.

وی با بیان اینکه در کنار مصرف کربوهیدرات در بیماران دیابتی، مصرف تنقلات نیز بسیار حائز اهمیت است، گفت: این بیماران باید هر 1.5 ساعت یک بار با توجه به دارو و انسولین دریافتی، یک میان وعده بخورند. این میان وعده ها می توانند کربوهیدرات یا کالری برای آنها فراهم کنند.

وی با اشاره به نوع کربوهیدراتی که بیماران دیابتی باید مصرف کنند، گفت: در مدیریت تغذیه بیماران دیابتی باید تمرکز بر کربوهیدرات های پیچیده باشد نه کربوهیدرات های ساده. البته کربوهیدرات های پیچیده در رژیم غذایی این بیماران گنجانده شده است اما کربوهیدرات هایی مانند شکر، نوشابه، کیک، شیرینی، شکلات و شیرینی باید به صورت محدود مصرف شوند.

مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: حذف این کربوهیدرات ها بیمار را دچار استرس و اضطراب می کند و کنترل بیماری را سخت می کند، بنابراین مصرف آنها باید محدود شود.

اسماعیل زاده افزود: مصرف میوه باید محدود شود به جز میوه هایی مانند صیفی جات و هندوانه، پرتقال، خربزه، انگور، هلو، موز، انبه که باعث افزایش قند خون بیمار می شود.

وی تاکید کرد: مصرف میوه های خشک مانند انجیر و خرمای خشک به ویژه خرمای زرد زاهدی برای بیماران دیابتی بسیار مفید است. نوشیدن چای با کشمش نیز به سلامت این بیماران کمک می کند

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و متخصص تغذیه و رژیم درمانی با تاکید بر لزوم مصرف میان وعده های آخر شب در بیماران دیابتی به ویژه افرادی که انسولین تزریق می کنند، گفت: با توجه به خواب 7 تا 8 ساعته بیمار و احتمال کاهش آن. در قند خون در آنها خوردن یک میان وعده در پایان شب قبل از خواب بسیار مهم است. این میان وعده می تواند یک لیوان شیر باشد که به خواب راحت آنها کمک می کند یا میوه ای که قند کمتری دارد.

اسماعیل زاده تصریح کرد: لازم است بیماران دیابتی روزانه 20 دقیقه تا نیم ساعت فعالیت بدنی داشته باشند که سریعتر از پیاده روی معمولی باشد و سربالایی و سرازیری نباشد زیرا به کاهش حساسیت به انسولین و کنترل قند خون بیمار کمک می کند.

وی افزود: شامل مواد غذایی حاوی پروتئین مانند ماهی، آجیل و مرغ به ویژه برای بیماران دیابتی دارای اضافه وزن و چاق مفید است و باعث سیری در بیمار می شود.

وی مصرف سبزی در طول روز یا همراه با غذا را برای بیماران دیابتی مفید دانست و گفت: مصرف خیار، کدو تنبل رنده شده، کلم بروکلی، سبزیجات پخته و بخارپز به همراه غذا برای این بیماران مفید است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: با توجه به استفاده از برنج در فرهنگ غذایی ایرانیان، بیماران دیابتی می توانند سبوس برنج را از داروخانه ها خریداری کرده و به طور مرتب با برنج مصرف کنند تا برنج به کمپلکس تبدیل شود. کربوهیدرات و مصرف قند خون را کاهش می دهد. به آنها کمک کنید.

اسماعیل زاده خاطرنشان کرد: مجموع توصیه های غذایی در کنار دارو درمانی و انسولین درمانی منجر به کنترل بهتر قند خون در بیماران دیابتی می شود و اگرچه خود پزشکان می توانند برخی از این توصیه ها را انجام دهند، اما بهتر است بیمار را به متخصص تغذیه ارجاع دهند. از درمان این بیماران باید به صورت تیمی بهتر درمان شوند.

انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا