توصیه های تغذیه ای برای بیماران مبتلا به ایدز
به گزارش گروه اجتماعی سلامت جو ، احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تغذیه مناسب را در افزایش توان پاسخگویی سیستم دفاعی بدن به عفونت در بیماران ایدزی موثر دانست و گفت: : مواد مغذی که بدن دریافت می کند روش های زیادی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. بنابراین برای تمامی بیماران مبتلا به HIV باید غربالگری تغذیه ای انجام شود تا احتمال وجود کمبودهای تغذیه ای در آنها مشخص شود و سپس برنامه غذایی برای آنها تنظیم شود.
وی افزود: برخی از مسائل تشخیصی مرتبط با تغذیه در این بیماران شامل دریافت ناکافی غذا و نوشیدنی، افزایش نیازهای تغذیه ای، مشکلات در بلع و تغییر در عملکرد دستگاه گوارش، تداخل دارویی و غذایی، کاهش وزن ناخواسته به دلیل وجود عفونت در بدن که خود باعث بی اشتهایی، زخم دهان و عدم اطلاع از غذا و مواد مغذی می شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ضمن ارائه توصیه های تغذیه ای برای بیماران مبتلا به ایدز، بر مصرف فراوان میوه و سبزیجات تاکید کرد و تصریح کرد: میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هستند که از سیستم ایمنی بدن محافظت می کنند. گنجاندن میوه هایی با رنگ های مختلف مانند زغال اخته، هلو و انگور در رژیم غذایی بیماران توصیه می شود.
اسماعیل زاده خاطرنشان کرد: همچنین مصرف مقادیر کافی منابع پروتئینی بدون چربی توصیه می شود، بدن از این نوع پروتئین برای عضله سازی و تقویت سیستم ایمنی استفاده می کند. غذاهایی مانند گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا و آجیل انتخاب های خوبی هستند. افراد در صورت کمبود وزن یا در آخرین مرحله بیماری HIV باید پروتئین بیشتری مصرف کنند.
وی بیان کرد: افزودن پروتئین به رژیم غذایی را می توان به روش هایی مانند کره بادام زمینی روی نان تست، کراکر، میوه یا سبزیجات، پنیر روی میوه و گوجه فرنگی، گوشت های خرد شده با سوپ، سالاد و سس، پنیر رنده شده انجام داد. با سوپ، املت و سیب زمینی پخته و سایر سبزیجات، ماست با غلات یا میوه، شیرخشک یا پودر سفیده تخم مرغ همراه با تخم مرغ همزده و میلک شیک، تخم مرغ آب پز در سالاد با لوبیا و حبوبات باید استفاده شود.
وی بر مصرف غلات کامل به میزان کافی تاکید کرد و گفت: کربوهیدرات ها مهمترین منبع انرژی بدن هستند. کربوهیدرات های موجود در غلات کامل مانند برنج قهوه ای و نان گندم کامل، نان جو و لوبیا منبع غذایی خوبی هستند. غلات کامل سرشار از ویتامین B و فیبر هستند. با مصرف زیاد فیبر، احتمال ابتلا به سندرم لیپودیستروفی که یک مشکل نسبتا شایع در بزرگسالان مبتلا به عفونت HIV است، کاهش می یابد.
اسماعیل زاده با اشاره به لزوم محدودیت مصرف شکر و نمک در بیماران مبتلا به ایدز گفت: با مصرف زیاد شکر و نمک، احتمال بروز مشکلات قلبی در این بیماران به دلیل استفاده از داروهای درمانی افزایش می یابد. مصرف زیاد شکر و نمک به قلب آسیب می رساند. بنابراین توصیه می شود این افراد کمتر از 10 درصد کالری روزانه خود را با غذاها و نوشیدنی های حاوی قند مصنوعی مصرف کنند. همچنین افراد مبتلا باید مصرف نمک خود را محدود کرده و بیش از 2300 میلی گرم سدیم در روز دریافت نکنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به لزوم مصرف کمتر چربیهای اشباع و ترانس و دریافت مقادیر متناسب چربیهای غیراشباع در بیماران HIV، گفت: چربیها انرژی بدن را تامین میکنند، اما میزان بالایی نیز دارند. کالری اگر این افراد نیازی به افزایش وزن ندارند، مصرف آن را محدود کنید. همچنین باید از چربیهای ترانس موجود در غذاهای فرآوریشده حاوی روغنهای هیدروژنه اجتناب کرد و از گزینههای سالمتری که برای سلامت قلب مفید هستند مانند آجیل، روغنهای گیاهی مانند روغن زیتون و روغن کانولا استفاده کرد.
وی گفت: کاهش وزن ناخواسته در بیماران می تواند بدن را ضعیف کند; بنابراین، تامین کالری کافی برای حفظ سلامت بدن بسیار مهم است. مصرف مواد غذایی پرانرژی مانند کره بادام زمینی یا سایر کره های آجیلی برای این دسته از افراد توصیه می شود. این افراد بهتر است از نوشیدن مایعات زیاد قبل یا در حین غذا خودداری کنند، زیرا باعث احساس سیری در آنها می شود.
اسماعیل زاده در ادامه تصریح کرد: در صورتی که غذا خوردن باعث ایجاد حالت تهوع در بیماران شود، می توان با مصرف مقادیر کمتر و وعده های غذایی بیشتر، سه وعده غذایی بزرگ روزانه را جایگزین کرد. اگر بوی غذا باعث حالت تهوع می شود، بهتر است فرد دیگری غذا را تهیه کند و بیمار برای کنترل حالت تهوع اقداماتی مانند استفاده از زنجبیل و پرهیز از غذاهای تند، چرب و بسیار شیرین را انجام دهد.
وی در خصوص راهکارهای کاهش اسهال در بیماران گفت: این افراد باید موز، برنج، سس سیب و نان تست زیاد مصرف کنند و از مصرف نوشابه های گازدار و سایر نوشابه های شیرین و آب و مایعات زیاد خودداری کنند. برای هیدراته ماندن بنوشید.
نیاز به نوشیدن آب و مایعات کافی در بیماران مبتلا به ایدز
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر نوشیدن مایعات فراوان در طول روز تاکید کرد و تصریح کرد: اکثر مردم به اندازه کافی آب نمی نوشند. توصیه می شود افراد مبتلا به ایدز روزانه حداقل 8 تا 10 لیوان آب یا سایر نوشیدنی های سالم بنوشند، زیرا مصرف مایعات در این افراد باعث کاهش خستگی و جلوگیری از کم آبی بدن، کاهش عوارض دارو و رفع آن می شود. بهتر از داروهایی که بدن استفاده کرده است.
انتهای پیام/