تهدید سلامت روان؛ واقعیت پنهان پیری
به گزارش خبرگزاری ایمنا، سالمندی پدیده ای طبیعی است که افراد در طول زمان با آن مواجه می شوند و تغییرات این دوران شامل تغییرات جسمی و روحی می شود که بر تمام جنبه های زندگی فرد تاثیر می گذارد و ویژگی های خاص خود را دارد. سالمندی برای هر فردی متفاوت خواهد بود و افراد نیز در این سنین شرایط متفاوتی را تجربه خواهند کرد.
سالمندان یکی از اقشار آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند که نیاز به مراقبت ویژه دارند و اطرافیان و فرزندانشان باید به این موضوع توجه داشته باشند. همچنین با افزایش سن جمعیت برخی از جوامع، مقولهای به نام سالمندی پویا مطرح شده است که تمرکز آن بر آمادهسازی افراد بهویژه جوانان برای دوران سالمندی است.
برای داشتن سالمندی پویا به افراد توصیه می شود در طول زندگی خود سبک زندگی سالم، رژیم غذایی مناسب و تحرک کافی داشته باشند و از عوامل مضری مانند استعمال دخانیات پرهیز کنند. ورزش و فعالیت بدنی می تواند روند پیری سلول های بدن را کند کند، از زوال عقل جلوگیری کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت کند، انعطاف پذیری را بهبود بخشد، کیفیت خواب را افزایش دهد و درد عضلانی و استخوانی را کاهش دهد.
در این میان علاوه بر لزوم توجه بیشتر به سلامت جسمانی سالمندان، حفظ و ارتقای سلامت روانی آنها یکی از مهم ترین مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا سلامت روان افراد تاثیر مستقیمی بر سلامت روانی آنها خواهد داشت. سلامت جسمانی و کیفیت زندگی، از این رو افراد می توانند از نظر اجتماعی فعال باشند و برای داشتن زندگی سالم و شاد در سالمندی به یادگیری مهارت های جدید بیاندیشند.
استرس یکی از مشکلاتی است که سالمندان به دلیل تغییراتی که در زندگی آنها به وجود آمده است با آن مواجه می شوند و با توجه به اینکه استرس بر حافظه، تصمیم گیری و حتی خلق و خوی اثر نامطلوب می گذارد، افراد باید محیط امنی را برای خود فراهم کنند تا برای داشتن یک پیری سالم و سعی کنید استرس و اضطراب آنها را کاهش دهید. برای این کار می توانند از فعالیت ها و تکنیک های مدیتیشن مورد علاقه و لذت بخش بهره مند شوند.
پیری پویا؛ دسته بندی قابل توجهی از جوامع
با توجه به اهمیت حفظ سلامت روان افراد در دوران سالمندی و لزوم توجه فرزندان به این موضوع، سامیه طاهری، روانشناس و مشاور خانواده وی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا با اشاره به ضرورت حفظ سلامت روان در دوران سالمندی اظهار کرد: اهمیت داشتن سلامت روان و حفظ و ارتقای آن در همه اقشار و سنین بر هیچکس پوشیده نیست، بلکه اهمیت سلامت روان است. در دوران پیری ممکن است بیشتر و بیشتر به شکل دیگری ظاهر شود و این در حالی است که بسیاری از افراد به این موضوع توجهی ندارند.
وی افزود: دوران سالمندی زمانی است که افراد به تدریج توانایی های جسمی خود را از دست می دهند، برخی از آنها به سن بازنشستگی می رسند، ممکن است به دلایل زیادی از جمله مشغله های روزمره، اشتغال یا ازدواج بسیاری از دوستان یا فرزندان خود را از دست داده باشند. ، کمتر به آنها سر بزنید و سلامت روان سالمندان زیر سایه همه این مسائل است.
این روانشناس و مشاور خانواده با اشاره به اینکه برخی از سالمندان در سنین بالا در خانه می مانند و دچار انزوای اجتماعی و تنهایی می شوند، تصریح کرد: با توجه به اینکه جمعیت بسیاری از کشورهای جهان در حال پیر شدن هستند، بسیاری از کارشناسان در این مقوله بر سالمندی پویا تاکید دارند.
طاهری با اشاره به اینکه بسیاری از اختلالات روانی می تواند سلامت افراد را در دوران سالمندی تهدید کند، ادامه داد: بسیاری از سالمندان با رسیدن به دوران بازنشستگی حس هدفمندی، عزت نفس و اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و زندگی خود را بی معنا می دانند. آنها معتقدند که یادگیری یک فعالیت یا مهارت جدید می تواند به بهبود وضعیت آنها کمک کند.
وی با بیان اینکه دوران سالمندی می تواند فرصت مناسبی برای انجام فعالیت هایی باشد که افراد مبتلا به دغدغه های خود هرگز برای آن وقت نداشتند، گفت: همانطور که ضعف جسمانی و ابتلا به بیماری ها می تواند بر سلامت روان افراد در دوران سالمندی، بیماری های روحی و روانی و ابتلا به آن تأثیر بگذارد. درگیر اختلالاتی مانند افسردگی نیز می تواند کیفیت زندگی سالمندان را کاهش داده و به تضعیف سلامت جسمانی آنها منجر شود.
برای تغییرات آماده باشید
این روانشناس و مشاور خانواده با تاکید بر اینکه فرزندان در دوران پیری والدین خود را تنها نگذارند، افزود: جوانان باید به خاطر داشته باشند که والدین آنها که اکنون به سن پیری رسیده اند، بیشتر عمر خود را صرف معنا بخشیدن به زندگی خود کرده و زندگی خود را بهبود بخشیده اند. کیفیت زندگی و رفاه فرزندان و خانوادهشان و سالمندی یکی از فرصتهایی است که فرزندان میتوانند برای قدردانی از زحمات والدین خود از آن مراقبت کنند.
طاهری با بیان اینکه سالمندان دارای تجربیات و مهارت های فراوانی هستند و می توانند راهنمای خوبی برای فرزندان و خانواده خود باشند، افزود: با توجه به اینکه سالمندی بر تمام ابعاد زندگی افراد تاثیر می گذارد، توصیه می شود افراد از سنین بزرگسالی برای این تغییرات آماده باشند و در نظر داشته باشند. سبک زندگی مناسب برای پیری پویا
وی با اشاره به اینکه داشتن ارتباط موثر با افراد دیگر و شرکت در کارگاه هایی که برای سالمندان برگزار می شود می تواند راهکاری موثر برای حفظ سلامت روانی افراد در دوران سالمندی باشد، تصریح کرد: رسیدن به سالمندی می تواند برای افراد استرس زا باشد اما سالمندان می توانید سن را فرصتی برای استراحت، یادگیری مهارت های جدید و گذراندن وقت با اعضای خانواده در نظر بگیرید.