تمرکز بر سلامت دانش آموزان شاهرودی; چاقی و آنفولانزا بلای جان شد! – خبرگزاری مهر اخبار ایران و جهان

خبرگزاری مهر ، گروه استان ها: همزمان با ظهر دوشنبه کارگاه آموزشی پیشگیری از چاقی ویژه معلمان مدارس شاهرود و میامی ویژه معلمان و بهورزان مدارس شاهرود و میامی به میزبانی سالن کانون شهید بهشتی شهرستان شاهرود برگزار شد.
محمدحسن امامیون رئیس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود درباره این کارگاه توضیح داد: این کارگاه با موضوع پیشگیری از چاقی و اضافه وزن و همچنین پیشگیری از عفونت های تنفسی در بین دانش آموزان، نوجوانان و کودکان برگزار می شود.
امامیون با بیان اینکه مخاطبان این کارگاه در واقع مربیان بهداشت و مراقب سلامت مدارس هستند، افزود: این افراد به دلیل حضور مستمر در مدارس و در معرض دید دانش آموزان بهترین افراد هستند و می توانند نقش محوری در سلامت دانش آموزان داشته باشند.
بیماری های حاد تنفسی در پاییز
حامد طبسی زاده، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود و فوق تخصص عفونت های تنفسی با بیان اینکه این روزها شاهد این هستیم که بسیاری از دانش آموزان علائمی مانند تب، سرفه، بدن درد و اسهال و غیره دارند که آزاردهنده است، تاکید کرد: در نیمه دوم سال که مدارس مهدکودک باز است با مشکل ساده ای مواجه نیستیم.
طبسی زاده با بیان اینکه عفونت های تنفسی فقط یک آبریزش بینی و تب ساده نیست و فقط یک ویروس نیست، گفت: درست است که آنفولانزا پیشرو است، اما ویروس کرونا و سایر ویروس ها نیز فراگیر شده و ما با این همه خطر مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه این روزها بیماری آنفلوآنزا به طوفان تبدیل شده است، افزود: مدارس و محیط های آموزشی کانون شیوع عفونت های تنفسی در سراسر جهان است چرا که مدرسه فقط یک محیط آموزشی نیست، بلکه اکوسیستمی متشکل از دانش آموزان، مربیان، معلمان، خانواده ها و … است، بنابراین می تواند کانون انتشار این ویروس باشد.
چرا شیوع آنفلوآنزا در مهدکودک ها بیشتر است؟
این دکتر متخصص با بیان اینکه او دانش است زبان آموز یک بیمار می تواند بیش از 10 نفر را بیمار کند، وی بیان کرد: تراکم جمعیت در مدارس ما باعث می شود شیوع این ویروس های تنفسی بیشتر از سایر نقاط باشد وگرنه چرا در ادارات و محیط های دیگر شاهد این موضوع نیستیم بنابراین نقش بهورزان مدارس در کاهش شیوع ویروس ها می تواند بسیار مهم باشد.
طبسی زاده با بیان اینکه تراکم جمعیت در یک اتاق و یک کلاس 20 متری مهم ترین عامل در شیوع سریع ویروس های تنفسی در مدارس است، تاکید کرد: موضوع تماس فیزیکی و نزدیک یکی دیگر از عوامل شیوع گسترده ویروس های تنفسی است زیرا دانش آموزان در مهدکودک و دبستان بازی فیزیکی و فیزیکی زیادی دارند و کنترل آنها دائما مشکل است.
وی با بیان اینکه کودکی که به مهدکودک می رود تا 12 بار در سال سرما می خورد و این امری طبیعی است، افزود: در مقطع ابتدایی این رقم به چهار تا پنج بار در سال می رسد و این یعنی بعد از مهدکودک و مهدکودک به یکباره سرماخوردگی و بیماری کودکان کاهش می یابد. بنابراین سیستم ایمنی در حال تکامل یکی از عواملی است که هر چه سن بیشتر شود، ایمنی بدن بیشتر می شود و در نتیجه شیوع ویروس ها در مهدکودک ها بیشتر از جاهای دیگر است.
یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با اشاره به اینکه ایجاد شبکه و پیام رسانی به والدین یکی از مهم ترین کارهایی است که مربیان و مراقبین سلامت در مدارس می توانند انجام دهند، گفت: مربیان باید از والدین بخواهند در صورت بیماری فرزندان خود را به مدرسه نفرستند.
اضافه وزن و چاقی
مهری دلوریان در این جلسه متخصص تغذیه و استاد بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی نیز با بیان اینکه کم تحرکی مهمترین عامل چاقی در بین دانشجویان، نوجوانان و خردسالان است، گفت: از زمان شیوع کرونا شاهد ارائه مطالب آموزشی از طریق بسترهای مجازی و شاد هستیم.
دلوریان وی با بیان اینکه پیشگیری از کنترل اضافه وزن و چاقی در بین دانش آموزان امری بسیار جدی است، گفت: در کشور ما عوامل خطری وجود دارد که به چاقی دامن می زند، اما مهم ترین عامل همه این عوامل، رژیم غذایی نادرست در بین دانش آموزان است که منجر به اضافه وزن و چاقی خواهد شد.
وی با بیان اینکه نمک، قند و چربی و چربی ها سه عامل مهم اضافه وزن دانش آموزان و کودکان هستند، افزود: فشار خون بالا که دقیقاً ناشی از مصرف زیاد نمک است، یکی از مهم ترین مسائلی است که باید برای سلامت نوجوانان و دانش آموزان مورد توجه قرار گیرد و با این تصور که اینها کودکان هستند و فشار خون برای بزرگسالان است، نباید خطرات آن را جدی گرفت.
مصرف نمک زیاد
این کارشناس تغذیه و استاد بازنشسته علوم پزشکی با بیان اینکه در نظرسنجی انجام شده در کشور ما کل نمک مصرفی ما بیش از 12 گرم در روز است، تاکید کرد: میانگین مصرف روزانه نمک برای هر فرد باید تنها پنج گرم در روز معادل یک قاشق چایخوری باشد.
دلوریان وی افزود: این موضوع در کشور ما منجر به فشار خون و در نهایت بیماری های قلبی و عروقی می شود و خطراتی را برای همه به همراه خواهد داشت، بنابراین کم تحرکی و رژیم غذایی نامناسب از مهم ترین عوامل اضافه وزن در دانش آموزان است.
وی با بیان اینکه کلسترول بالا، استعمال دخانیات، آلودگی هوا، خاطرات شغلی و مواد مخدر از دیگر مواردی است که سلامت جامعه را به خطر می اندازد، تاکید کرد: 80 درصد بیماری های قلبی و عروقی ناشی از تغذیه و همچنین 90 درصد دیابت به ویژه نوع 2 که بی تاثیر از سبک زندگی نیست و 30 درصد نیز ناشی از سرطان است.
علل بیماری و سرطان
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه نگهداری غذا، پختن و استفاده از آن و حتی این موضوع که در چه غذایی می خوریم در بروز سرطان ها و بیماری ها بسیار موثر است، افزود: نوع پخت غذاها در رژیم غذایی ما می تواند یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده در بروز سرطان ها باشد، موضوعی که شاید اهمیت چندانی به آن داده نمی شود و اطلاع رسانی در مورد این موارد مهم است. ارائه دهندگان می توانند در مدارس داشته باشند.
دلوریان وی با بیان اینکه پیشنهاد می شود مدارس با مادران دانش آموزان صحبت کنند و در صورت نیاز به آنها اطلاع رسانی کنند، گفت: اطلاع رسانی در خصوص اصلاح رژیم غذایی دانش آموزان یکی از مهم ترین موضوعاتی است که می تواند در ارتقای سلامت دانش آموزان ما موثر باشد زیرا هیچ مادری دوست ندارد فرزندش آسیب ببیند.
در پایان این برنامه به سوالات مربیان بهداشت مدارس شاهرود توسط کارشناسان پاسخ داده شد. لازم به ذکر است این جلسات با هدف ارتقای سطح سلامت دانش آموزان در مدارس شهرستان های شاهرود و میامی برگزار می شود.




