تغذیه سالم، رکن اصلی کنترل دیابت / مدیریت قند خون با رژیم غذایی و فعالیت بدنی

به گزارش خبرگزاری ایمنا؛ دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است. در حال حاضر میلیون ها نفر در هر سنی از این بیماری رنج می برند. دیابت به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود که دلایل اصلی و اصلی آن تغذیه ناسالم، وراثت و حرکت ناکافی است. افرادی که از مادران دیابتی متولد می شوند و مستعد ابتلا به دیابت هستند، بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند.
زمانی که فرد با مصرف زیاد مواد غذایی کالری اضافی و چربی اضافی وارد بدن خود کند، به ناچار قند خون افزایش می یابد و این روند در مدت زمان کوتاهی به دیابت منجر می شود.نوروپاتی دیابت)، نارسایی کلیه و بیماری های قلبی ظاهر می شود، بنابراین اهمیت برنامه غذایی سالم دیابتی در بهبود شرایط جسمانی و دوری از عواقب دیابت بسیار قابل توجه است.
رژیم غذایی بیماران دیابتی باید به گونه ای تنظیم شود که غذا پاسخگوی نیاز بدن باشد و قند خون را در حالت طبیعی حفظ کند، بنابراین دیابتی ها باید رژیمی داشته باشند که حاوی مواد غذایی مفید باشد و حاوی مواد غذایی مضر تشدید کننده دیابت نباشد. مطمئناً رژیم غذایی افراد دیابتی با یک فرد عادی تفاوت هایی دارد. برخی از مردم فکر می کنند که رژیم غذایی دیابتی یعنی هر نوع شیرینی و شکر باید از برنامه غذایی حذف شود. اما اینجوری نیست.
در واقع رژیم غذایی دیابت باید متعادل، متنوع و شامل غذاهای دارای شاخص باشد قند خون be down مصرف مواد غذایی حاوی فیبر، پروتئین و چربی های سالم برای بیماران دیابتی ضروری است و کنترل میزان غذا و زمان وعده های غذایی بسیار مهم است. رژیم دیابت شامل مجموعه ای از مواد مغذی همراه با دستورالعمل های تغذیه ای است که به افراد مبتلا به دیابت کمک می کند تا سطح قند خون خود را کنترل کنند. در رژیم غذایی دیابت، معمولاً از غذاهای شاخص استفاده می شود قند خون یا قند کم، افزایش مصرف فیبر، کاهش کربوهیدرات های ساده و افزایش مصرف پروتئین بدون چربی توصیه می شود. با تامین مواد مغذی ضروری برای بدن، کنترل نوسانات قند خون، جلوگیری از مشکلات قلبی و حفظ وزن سالم می توان تا حد زیادی از عوارض دیابت جلوگیری کرد.
مدیریت دیابت با تغذیه و فعالیت بدنی/تغذیه آگاهانه گامی موثر در کنترل قند خون است
فاطمه شیرانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ایمنا در خصوص اهمیت توجه به نوع تغذیه و سبک زندگی بیماران دیابتی اظهار کرد: دیابت یک بیماری مزمن، پیش رونده و پیچیده است. زمانی که فردی به این بیماری مبتلا می شود، نه تنها سطح قند خون او افزایش می یابد، بلکه عوارض آن می تواند بر سلامت کلیه، قلب، رگ های خونی، چشم ها و پاهای بیمار نیز تأثیر بگذارد. شواهد علمی نشان داده است که تغذیه مناسب و فعالیت بدنی منظم دو عامل کلیدی در مدیریت و کنترل دیابت هستند.
وی افزود: افراد مبتلا به دیابت، خود و خانواده هایشان درگیر چالش های ناشی از این بیماری هستند. با بیماران دیابتی باید با مهربانی و تفاهم رفتار کرد و از سرزنش یا انتقاد از آنها پرهیز کرد. این افراد ناخواسته به دیابت مبتلا شده اند و باید با حمایت و آگاهی به آنها کمک کرد. بر اساس هرم غذایی بیماران دیابتی می توانند از همه گروه های غذایی استفاده کنند اما لازم است مصرف برخی از آنها محدود شود. از طرفی مصرف گروه هایی مانند سبزیجات، حبوبات و … آجیل برای آنها رایگان تر است و می تواند در برنامه روزانه آنها قرار گیرد.
رژیم غذایی دیابتی نباید به یک محرومیت / شناسایی شاخص تبدیل شود قند خون و تاثیر آن بر قند خون
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: برخی تصور می کنند که فرد دیابتی باید از مصرف قند ساده به طور کامل پرهیز کند یا نان و برنج نخورد در حالی که این باور نادرست است. بیماران دیابتی باید در مورد انتخاب غذایی خود تصمیمات آگاهانه تری بگیرند. توصیه می شود این بیماران از نان های سبوس دار استفاده کنند و برنج را مخلوط با حبوبات و سبزیجات مصرف کنند.
شیرانی با اشاره به باورهای غلط اطرافیان بیماران افزود: گاهی خانواده ها با نیت خیر، بیماران دیابتی را از خوردن بسیاری از غذاها محروم می کنند در حالی که نان و غلات پایه اصلی تغذیه هر فرد است. بدن انسان به خصوص در افراد دیابتی حداقل 50 درصد انرژی روزانه خود را از نان و غلات دریافت می کند. حذف این گروه از رژیم غذایی می تواند باعث نوسانات شدید قند خون و مشکلات بیشتر شود.
وی خاطرنشان کرد: برای ارزیابی تأثیر مواد قندی بر قند خون دو شاخص مهم در بدن انسان وجود دارد. شاخص قند خون (شاخص گلیسمی) و بار قند خون (بار گلیسمی). شاخص قند خون این نشان می دهد که کربوهیدرات موجود در یک ماده غذایی چقدر و با چه سرعتی می تواند سطح قند خون را افزایش دهد.
شیرانی ادامه داد: اقلام غذایی مانند حبوبات، میوه جات و سبزی ها شاخص هایی دارند قند خون آنها پایین هستند و قند خون را به تدریج افزایش می دهند. از سوی دیگر مواد غذایی مانند ذرت و سیب زمینی دارای شاخص متوسط و نان سفید و برنج دارای شاخص هستند. قند خون بالا هستند و باعث افزایش سریع قند خون می شوند. بار قند خون علاوه بر کیفیت کربوهیدرات ها، کمیت آن را نیز در نظر می گیرد و بنابراین شاخص دقیق تری برای کنترل قند خون است.
وی افزود: هندوانه دارای قند نسبتاً بالایی است اما به دلیل آب فراوان، بارگیری می شود. قند خون کم است و بیماران دیابتی می توانند هفته ای دو بار از این میوه استفاده کنند. در مقابل، میوه هایی مانند گیلاس، سیب و توت فرنگی انتخاب های خوبی هستند زیرا قند خون را به آرامی افزایش می دهند. در حالی که موز، آناناس و انبه شاخص هستند قند خون آنها بالا هستند و باید به صورت محدود در رژیم غذایی بیماران مصرف شوند.
نقش تغذیه و سبک زندگی در کنترل بیماری / اهمیت تنظیم برنامه غذایی شخصی برای بیماران دیابتی
این متخصص تغذیه تاکید کرد: نحوه مصرف غذا به اندازه نوع آن اهمیت دارد. بیماران دیابتی باید به طور منظم وعده های غذایی خود را بخورند و از حذف وعده های غذایی یا پرخوری خودداری کنند. برخی از داروهای دیابت یا انسولین در صورت تأخیر در وعده غذایی ممکن است باعث افت شدید قند خون شوند، بنابراین بیماران باید با مشورت تیم پزشکی خود زمان مناسب برای وعده های غذایی و میان وعده ها را تعیین کنند و در صورت فعالیت بدنی شدید با مشورت پزشک، میزان مصرف کربوهیدرات را تنظیم کنند.
شیرانی با اشاره به نقش پیشگیری گفت: دیابت به عنوان بیماری مرگ خاموش شناخته می شود. زیرا در بسیاری از موارد بدون علائم خاصی پیشرفت می کند. سالانه تعداد زیادی از مردم دنیا به دیابت مبتلا می شوند و علت اصلی این روند عدم رعایت رژیم غذایی سالم، کم تحرکی، استرس کاری و سبک زندگی نادرست است. رعایت رژیم غذایی دیابتی، فعالیت بدنی مداوم، مصرف مکمل ها و داروهای تجویز شده و کاهش اضطراب می تواند نقش مهمی در کنترل سطح گلوکز و انسولین خون داشته باشد.
به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، برخی از بیماران دیابتی باید وعده های غذایی منظم تری در طول روز داشته باشند، در حالی که برخی دیگر با توجه به نوع دارو یا انسولین مصرفی، می توانند انعطاف بیشتری در زمان وعده های غذایی خود داشته باشند.
وی ادامه داد: اگر بیماران همزمان با غذا انسولین تزریق کنند، برنامه غذایی آنها می تواند انعطاف پذیرتر باشد. اما اگر آنها وعده غذایی خود را حذف کنند یا به تاخیر بیاندازند، سطح قند خون می تواند به طور خطرناکی پایین بیاید. بنابراین توصیه می شود بیماران همیشه در مورد زمان مناسب غذا خوردن، میزان مصرف و تغذیه قبل یا بعد از فعالیت بدنی با پزشک خود مشورت کنند.»
تغذیه سالم راهی برای پیشگیری از عوارض دیابت / هدف از رژیم غذایی بیماران دیابتی مدیریت و لذت بردن از زندگی است
شیرانی خاطرنشان کرد: تنظیم برنامه غذایی سالم و علمی یکی از موثرترین راهکارها برای کاهش قند خون و پیشگیری از آسیب های ناشی از دیابت است. هنگام تهیه غذا، بیماران باید علاوه بر محاسبه کالری، به شاخص توده بدنی و تحرک خود نیز توجه کنند. یک رژیم غذایی متعادل نه تنها به کنترل قند خون کمک می کند، بلکه به پیشگیری از بیماری های قلبی، سرطان و مشکلات گوارشی نیز کمک می کند.
وی افزود: گنجاندن لبنیات کم چرب در برنامه غذایی روزانه باعث افزایش تراکم استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان می شود. رژیم غذایی بیماران دیابتی باید شامل تمام گروه های غذایی ضروری باشد تا بدن از مواد مغذی محروم نشود.
این متخصص تغذیه گفت: هدف از انتخاب رژیم غذایی مناسب برای بیماران دیابتی مدیریت سطح قند خون و پیشگیری از عوارض خطرناک است. یک وعده غذایی سالم و مغذی که حاوی مواد ضروری برای بدن باشد، کلید اصلی کنترل بیماری است. در رژیم دیابت، غذاها نباید ملایم یا خیلی محدود باشند. بیماران می توانند با حفظ تعادل و رعایت اصول تغذیه ای از خوردن لذت ببرند و در عین حال سلامت خود را حفظ کنند. مهم ترین نکته رعایت نظم در تغذیه و پرهیز از افراط و تفریط است.
بدیهی است که دیابت به عنوان بیماری مرگ خاموش نیز شناخته می شود و سالانه افراد زیادی در جهان به دیابت مبتلا می شوند. دلیل اصلی شیوع دیابت عدم رعایت رژیم غذایی صحیح و رژیم لاغری، تغذیه مناسب، فعالیت بدنی کم و استرس و اضطراب در شرایط کار و زندگی است. برای افراد دیابتی، داشتن رژیم غذایی دیابتی و رعایت نکات مهم تغذیه دیابتی، فعالیت بدنی مستمر، مصرف ویتامین ها، مکمل ها و مصرف قرص ها و داروهای دیابت به کنترل قند خون بالا و تنظیم سطح گلوکز و انسولین خون کمک می کند. برخی از افراد مبتلا به دیابت باید تقریبا هر روز غذا بخورند، برخی دیگر می توانند در زمان وعده های غذایی خود انعطاف بیشتری داشته باشند، بسته به نوع داروی دیابت یا نوع انسولین، ممکن است لازم باشد هر روز همان مقدار کربوهیدرات بخورید. گلوکز خون آنها ممکن است خیلی پایین بیاید، بنابراین بهتر است از تیم مراقبت های بهداشتی آنها بپرسید که چه زمانی باید غذا بخورند و آیا قبل یا بعد از ورزش باید غذا بخورند.
در واقع تنظیم صحیح برنامه غذایی سالم یکی از موثرترین اقدامات برای کاهش قند خون و جلوگیری از آسیب های ناشی از دیابت است. زمانی که یک بیمار دیابتی غذا درست می کند، علاوه بر محاسبه کالری باید به شاخص توده بدنی و تحرک خود نیز توجه کند. رژیم غذایی سالم نه تنها در کاهش قند خون موثر است، بلکه در پیشگیری از انواع سرطان ها، بیماری های قلبی و مشکلات گوارشی نیز موثر است. علاوه بر این وجود لبنیات کم چرب در برنامه باعث افزایش تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان می شود. هدف اصلی از انتخاب رژیم غذایی مناسب برای دیابت، مدیریت سطح قند خون و درمان خانگی دیابت یا پیشگیری از عوارض خطرناک آن است. یک وعده غذایی سالم و مقوی که حاوی تمام منابع مفید و ضروری برای بدن باشد، کلید اصلی رژیم غذایی بیماران دیابتی است. در رژیم غذایی برای بیماران دیابتی، غذاها نباید بی مزه یا خیلی محدود باشند. آنها می توانند با حفظ تعادل از خوردن لذت ببرند.




