تاثیر گرانی گوشت و لبنیات در افزایش یک بیماری واگیر – خبرگزاری مهر ایران و جهان
سلامت جو، تب مالت یکی از مهم ترین بیماری های شایع انسان و دام است مسری مصرف شیر غیر پاستوریزه، گوشت خام یا نیمه خام و تماس نزدیک با ترشحات بدن حیوان آلوده از دلایل اصلی انتقال این بیماری به انسان است. این بیماری با نام بروسلوزهمچنین به عنوان تب مدیترانه ای و تب ناخواسته نیز شناخته می شود.
تب مالت در اکثر نقاط جهان وجود دارد. با این حال، برخی از افراد و مشاغل بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. افرادی مانند دامپزشکان و کسانی که با حیوانات سر و کار دارند. افرادی که در مزارع، گاوداری ها یا لبنیات کار می کنند. افرادی که در کشتارگاه کار می کنند قصاب هستند یا با گوشت خام سروکار دارند. افرادی که حیوانات را شکار می کنند. افرادی که در آزمایشگاه ها کار می کنند بروسلا کار و افرادی که گوشت خام یا لبنیات غیر پاستوریزه می خورند.
بنابراین بر اساس اعلام وزارت بهداشت، سال گذشته 21 هزار مورد ابتلا به تب مالتیز در کشور گزارش شد که این تعداد در 9 ماهه امسال بیش از 18 هزار مورد بوده است.
با توجه به این آمار می توان ادعا کرد که طی دو سال نزدیک به 40 هزار نفر در کشور به تب مالت مبتلا شده اند.
احمد جندقی رئیس مرکز بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه فرآورده های خام دامی می توانند به سرعت بیماری هایی مانند تب مالت را منتقل کنند، گفت: استفاده از لبنیات بسته بندی شده با برچسب پروانه بهداشتی ضروری است.
وی با بیان اینکه سامانه پایش بیماری در مرکز مدیریت بیماری های واگیر و دانشگاه های علوم پزشکی فعال است، افزود: زمانی که موردی از تب مالتی به ما گزارش می شود، بررسی ها و ردیابی های لازم انجام می شود. در صورت مشخص شدن توزیع شیر خام مرکزی با هماهنگی سازمان دامپزشکی اقدامات قانونی انجام خواهد شد.
جندقی به اهمیت واکسیناسیون دام برای پیشگیری از تب مالت اشاره کرد و خاطرنشان کرد: در صورت آلوده بودن دام اقدامات کنترلی و قانونی از سوی سازمان دامپزشکی انجام می شود. تعامل و هماهنگی بین سازمان دامپزشکی، نظام پزشکی و بهداشت محیط برای کاهش شیوع تب مالت در جامعه ضروری است.
به گفته رئیس مرکز بهداشت محیط و کار وزارت بهداشت، در صورت عرضه شیرخام در مراکز تجاری و رعایت نشدن پروتکل ها، اقدامات قانونی برای تامین سلامت شهروندان انجام می شود.
جندقی در خصوص نحوه برخورد با تخلفات بهداشتی تصریح کرد: شهروندان می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف و یا مشاهده مواد غیربهداشتی از طریق سامانه 190 اطلاع دهند. پس از طرح شکایت، بازرسان بهداشت محیط در محل حضور یافته و ظرف 24 الی 48 ساعت نتیجه را به شاکی اعلام می کنند. در صورت مشاهده تخلف، واحد صنفی متخلف پلمب و از عرضه محصولات غیربهداشتی جلوگیری می شود.
گرایش مردم به مصرف لبنیات سنتی یا غیر پاستوریزه را می توان در نتیجه گرانی لبنیات دانست و همین عامل می تواند یکی از عوامل تب مالت باشد. گرچه گرانی گوشت قرمز و … نیز در گرایش مردم به سمت غذاهای ناسالم تاثیر داشته است. اما افزایش موارد تب مالت بی ارتباط با مصرف لبنیات سنتی و غیرپاستوریزه نیست.
در همین حال رضا اسدی، مدیرکل دفتر مدیریت بهداشت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور گفت: در برخی مناطق که استفاده از لبنیات بهداشتی رعایت شده و واکسیناسیون دام به درستی انجام شده است، کاهش چشمگیری در دام و … موارد مالاریا انسانی مشاهده شده است. با این حال، در مناطق دورافتاده و کوهستانی که استفاده از لبنیات خام رایج است، میزان مالاریا انسانی بالاتر از میانگین کشوری گزارش شده است.
وی با عنوان این مقاله، سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت، مناطق پرخطر را با رویکرد «یک سلامت» شناسایی کرده و برنامههای ویژهای برای کنترل تب مالت در این مناطق در دست اجراست، افزود: با توجه به طولانی بودن مرزها ایران با کشورهایی مانند عراق و پاکستان که شرایط بهداشتی نامناسب یا مبهم دارند، قاچاق دام را یک تهدید جدی میدانیم.
اسدی در واکنش به فروش محصولات دامی توسط دستفروشانگفت: فروش محصولات دامی توسط دستفروشانممنوع است مخصوصاً در جیرجیرک و باربیکیو در شب و گردشگر. این موارد باید توسط نهادهای نظارتی جمع آوری و فعالیت آنها متوقف شود.
مدیرکل دفتر سلامت و مدیریت بیماری های دامی سازمان دامپزشکی کشور اضافه کرد: بر رعایت موازین بهداشتی در تمامی مراحل توزیع، نگهداری و مصرف فرآورده های دامی تاکید داریم و خواستار همکاری بیشتر از سوی سازمان دامپزشکی هستیم. نهادهای مرتبط در اجرای قوانین.