برای تقویت سیستم ایمنی چه بخوریم؟
به گزارش خبرآنلاین، احمد اسماعیل زاده گفت: مواد مغذی که بدن دریافت می کند، سیستم ایمنی بدن را از جهات مختلف تقویت می کند. بنابراین برای تمامی بیماران مبتلا به HIV باید غربالگری تغذیه ای انجام شود تا احتمال وجود کمبودهای تغذیه ای در آنها مشخص شود و سپس برنامه غذایی برای آنها تنظیم شود.
تاکید بر مصرف میوه
جوان آنلاین در خبری نوشت: مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: برخی از مسائل تشخیصی مرتبط با تغذیه در این بیماران شامل مصرف ناکافی غذا و نوشیدنی، افزایش نیازهای تغذیه ای است. ، مشکلات در بلع و تغییرات در دستگاه گوارش. تداخل دارویی و غذایی، کاهش وزن ناخواسته به دلیل وجود عفونت در بدن که خود باعث کاهش اشتها، زخم های دهان و عدم اطلاع از غذا و مواد مغذی می شود.
اسماعیل زاده ضمن ارائه توصیه های تغذیه ای به بیماران مبتلا به ایدز، بر مصرف میوه و سبزی تاکید کرد و اظهار داشت: میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هستند که از سیستم ایمنی بدن محافظت می کنند. گنجاندن میوه هایی با رنگ های مختلف مانند زغال اخته، هلو و انگور در رژیم غذایی بیماران توصیه می شود.
پروتئین کافی دریافت کنید
وی بیان کرد: مصرف مقادیر کافی از منابع پروتئینی بدون چربی نیز توصیه می شود. بدن از این نوع پروتئین برای عضله سازی و تقویت سیستم ایمنی استفاده می کند. غذاهایی مانند گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیا و آجیل انتخاب های خوبی هستند. اگر کمبود وزن دارید یا در آخرین مرحله بیماری HIV هستید، افراد باید پروتئین بیشتری مصرف کنند.
اسماعیل زاده گفت: افزودن پروتئین به رژیم غذایی را می توان به روش هایی مانند کره بادام زمینی روی نان تست، کراکر، میوه یا سبزیجات، پنیر روی میوه و گوجه فرنگی، گوشت خرد شده با سوپ، سالاد و سس، پنیر رنده شده با سوپ، املت و سیب زمینی آب پز انجام داد. و سایر سبزیجات، ماست با غلات یا میوه، پودر شیر یا پودر سفیده تخم مرغ با تخم مرغ همزده و میلک شیک، باید از تخم مرغ آب پز در سالاد با لوبیا و حبوبات استفاده شود.
وی بر مصرف غلات به مقدار کافی تاکید کرد و تصریح کرد: کربوهیدرات ها مهم ترین منبع انرژی برای بدن هستند. کربوهیدرات های موجود در غلات کامل مانند نان سبوس دار، نان جو و لوبیا منبع غذایی خوبی هستند. غلات کامل سرشار از ویتامین B و فیبر هستند. با مصرف زیاد فیبر، احتمال ابتلا به سندرم لیپودیستروفی (Lipodystrophy) که یک مشکل نسبتا شایع در بزرگسالان مبتلا به عفونت HIV است، کاهش می یابد.
مصرف نمک و شکر را محدود کنید
اسماعیل زاده با اشاره به لزوم محدودیت مصرف شکر و نمک در بیماران مبتلا به ایدز گفت: با مصرف زیاد شکر و نمک، احتمال بروز مشکلات قلبی در این بیماران به دلیل استفاده از داروهای درمانی افزایش می یابد. مصرف زیاد شکر و نمک به قلب آسیب می رساند. بنابراین توصیه می شود این افراد کمتر از 10 درصد کالری روزانه خود را با غذاها و نوشیدنی های حاوی قند مصنوعی مصرف کنند. همچنین افراد مبتلا باید مصرف نمک خود را محدود کرده و بیش از 2300 میلی گرم سدیم در روز دریافت نکنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به لزوم مصرف کمتر چربیهای اشباع و ترانس و دریافت مقادیر متناسب چربیهای غیراشباع در بیماران اچآیوی، تصریح کرد: چربیها انرژی بدن را تامین میکنند، اما انرژی بدن را هم دارند. کالری بالا اگر این افراد نیازی به افزایش وزن ندارند، مصرف آن را محدود کنید. همچنین، باید از چربی های ترانس موجود در غذاهای فرآوری شده حاوی روغن های هیدروژنه اجتناب کرد و از گزینه های سالم تری که برای سلامت قلب مناسب هستند مانند آجیل، روغن های گیاهی مانند روغن زیتون و روغن کانولا استفاده کرد.
وی گفت: کاهش وزن ناخواسته در بیماران می تواند بدن را ضعیف کند; بنابراین، تامین کالری کافی برای حفظ سلامت بدن بسیار مهم است. مصرف مواد غذایی پرانرژی مانند کره بادام زمینی یا سایر کره های آجیلی برای این دسته از افراد توصیه می شود. این افراد بهتر است از نوشیدن مایعات زیاد قبل یا در حین غذا خودداری کنند، زیرا باعث احساس سیری در آنها می شود.
اسماعیل زاده در ادامه تصریح کرد: اگر غذا خوردن باعث ایجاد حالت تهوع در بیماران شود، می توان به جای سه وعده غذایی بزرگ روزانه، مقدار کمتر و وعده های غذایی بیشتری مصرف کرد. اگر بوی غذا باعث حالت تهوع می شود، بهتر است فرد دیگری غذا را تهیه کند و بیمار برای کنترل حالت تهوع از اقداماتی مانند استفاده از زنجبیل و پرهیز از غذاهای تند، چرب و بسیار شیرین استفاده کند.
وی در خصوص راهکارهای کاهش اسهال در بیماران گفت: این افراد باید موز، برنج، سس سیب و نان تست زیاد مصرف کنند و از مصرف نوشابه های گازدار و سایر نوشیدنی های شیرین و آب و مایعات زیاد خودداری کنند. برای هیدراته ماندن بنوشید.
بین 8 تا 10 لیوان آب بنوشید
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت بر نوشیدن مایعات فراوان در طول روز تاکید کرد و تصریح کرد: اکثر مردم به اندازه کافی آب نمی نوشند. توصیه می شود افراد مبتلا به ایدز روزانه حداقل 8 تا 10 لیوان آب یا سایر نوشیدنی های سالم بنوشند، زیرا مصرف مایعات در این افراد باعث کاهش خستگی و جلوگیری از کم آبی بدن، کاهش عوارض دارو و بهبود دفع می شود. . داروهای مورد استفاده بدن کمک می کند.
در صورت درمان، شاخ غول HIV شکسته می شود
همچنین یک فوق تخصص بیماری های عفونی و فلوشیپ اچ آی وی گفت: باید باورهای غلط گذشته و ترس از ویروس اچ آی وی را کنار بگذاریم و اجازه دهیم افراد با آرامش بیشتری این ویروس را در بدن خود کنترل کنند.
کتایون طیری تصریح کرد: اچ آی وی یک بیماری عفونی مزمن است که به گونه ای قابل کنترل است که فرد با مصرف منظم داروها و انجام آزمایشات به موقع بیماری را کنترل کند.
چگونه از پیشرفت بیماری HIV جلوگیری کنیم؟
وی افزود: کنترل این بیماری به حدی است که پس از گذشت چند ماه (6-2 ماه از شروع درمان)، بار ویروسی، ترشحات و خون بیمار به حدی کاهش می یابد که پیشرفت بیماری بیماری متوقف خواهد شد.
طیری بیان کرد: فرد مبتلا به اچ آی وی دیگر نمی تواند با مصرف دارو وارد مرحله ایدز شود، یعنی هرگز نیاز به درمان های عجیب و غریب نداشته و با عفونت های فرصت طلب مواجه شود.
وی تاکید کرد: با مصرف صحیح داروها، بار ویروسی در خون و ترشحات مهار می شود، انتقال این بیماری نیز متوقف می شود و فرد می تواند زندگی عادی داشته باشد.
طیری گفت: اگر این واقعیت را بپذیریم، دیگر حتی نمی توانیم فردی را که اچ آی وی مثبت دارد، بیمار بنامیم. در واقع آنها افرادی هستند که با اچ آی وی زندگی می کنند و بعد از مدتی این فرد و اطرافیانش یاد می گیرند بدون اینکه به او و اطرافیانش آسیبی برسانند با این ویروس زندگی کنند، بنابراین ادعا می کنیم که HIV یک بیماری قابل کنترل است. .
به گفته این کارشناس، باید باورهای غلط گذشته و ترس از ویروس اچ آی وی را کنار بگذاریم و اجازه دهیم افراد با آرامش بیشتری این ویروس را در بدن خود کنترل کنند.
HIV قابل کنترل است
طیری اضافه کرد: هرکسی حق دارد زندگی کند حتی اگر راهی برای بهتر زیستن و کنترل بیماری ها وجود داشته باشد و دست از پرداختن به واقعیت ها و اصرار بر شناخت اشتباه قبلی بسیار بی انصافی است.
یک فوق تخصص بیماری های عفونی و فلوشیپ HIV گفت: این بیماری دیگر مانند گذشته غول بی شاخ نیست.
طیری انگ و ننگ ناشی از ابتلای افراد به ویروس اچآیوی را بزرگترین تهدید دانست و گفت: باید بپذیریم که هر فردی که در معرض این ویروس قرار میگیرد ممکن است به این ویروس مبتلا شود، بنابراین باید راههای انتقال را پیدا کنیم. پیشگیری و دسترسی به اطلاعات کافی و ارائه آنها.
وی افزود: امروزه مراکزی به عنوان مرکز مشاوره بیماری های رفتاری در کشور وجود دارد که تمامی اطلاعات انتقال و پیشگیری را در اختیار مردم قرار می دهد. در این مراکز خدمات آزمایش اچ آی وی نیز انجام می شود و در صورت ابتلای فرد تحت درمان قرار می گیرد.
وی ادامه داد: آزمایش اچ آی وی، دارو و آزمایش در کل کشور رایگان است.
طیری با اشاره و تاکید بر اهمیت تشخیص در مادران باردار خاطرنشان کرد: زمانی که مادر باردار مبتلا به اچ آی وی باشد به احتمال زیاد می تواند فرزند سالمی به دنیا بیاورد، بنابراین باید مادران مبتلا به این بیماری را شناسایی و با کالای خوب انتقال داد. و درمان منظم بیمار شدن نوزاد را غیرممکن کنید.
لزوم آموزش جامعه در مورد HIV
وی افزود: در گذشته انتقال اچ آی وی از مادر به نوزاد حدود 30 تا 40 درصد بود اما اکنون نزدیک به صفر است.
طیری درباره تغییر الگوی انتقال اچ آی وی از طریق روابط جنسی نیز گفت: هر جا که فرصت و امکان فعالیت در زمینه پیشگیری از بیماری ها را داشتیم، دسترسی بهتری به بیماران پیدا کردیم و این موفقیت بود.
وی ادامه داد: در فعالیت های کاهش آسیب با توجه به دسترسی هایی که به معتادان تزریقی داشتیم امکان آموزش و تشویق آنها وجود داشت و این امر باعث کاهش شیوع HIV در بین آنها شد. البته نباید این اطمینان کاذب را داشته باشیم که شیوع HIV در معتادان تزریقی پایان یافته است. اگر برنامه های کاهش آسیب متوقف شود، همچنان خطر بازگشت HIV به این گروه وجود دارد.
طیری بیان کرد: زمانی که انتقال HIV از طریق اعتیاد تزریقی کنترل شد، الگوی انتقال از طریق روابط جنسی آشکارتر شد و به دلیل آگاهی و اطلاع رسانی عمومی مردم برای دریافت خدمات مراجعه کردند و امروز نیز باید جامعه را بیشتر آموزش دهیم. و کسانی که فکر می کنند در معرض خطر هستند و رابطه جنسی محافظت نشده داشته اند باید آزمایش و درمان شوند.
۲۳۳۲۱۷
منبع:خبرآنلاین