بدون مشورت با متخصص تغذیه گیاهخوار نشوید
از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گلبان سهراب روز شنبه با اشاره به اینکه گیاهخواران و خام گیاهخواران از منابع غذایی گیاهی استفاده می کنند، افزود: گیاهخواران فقط از غذاهای گیاهی استفاده می کنند که می تواند پخته یا خام باشد اما خام گیاهخواران فقط فرآورده های خام گیاهی هستند. آنها استفاده می کنند که حتی ذره ای گرما را ندیده اند.
به گفته وی خام گیاهخواران حبوبات و غلات را نیز به صورت خام و نپخته مصرف می کنند و از جوانه آن برای خوراکی شدن استفاده می کنند.
این متخصص تغذیه انواع رژیم های گیاهخواری را شامل پنج نوع گیاهخواری مطلق یا وگان، لاکتو وگیتارین، اوو وگیتارین، لاکتو اوو وگیاه خواری و پسکترین یا نیمه گیاهخواری عنوان کرد.
وی یادآور شد: در گیاهخواری مطلق فقط غذاهای گیاهی مصرف می شود اما در لاکتوگیاهخواری لبنیات و در گیاهخواری تخم مرغ و در لاکتو و گیاهخواری تخم مرغ و لبنیات به رژیم غذایی اضافه می شود. همچنین به رژیم غذایی اضافه شده است.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه، پسکتری یا نیمه گیاهخواری نوع دیگری از رژیم گیاهخواری است که در آن علاوه بر منابع گیاهی، از ماهی و لبنیات نیز استفاده می شود، اما از گوشت قرمز و انواع گوشت پرندگان استفاده نمی شود. استفاده می شود.
مزایا و معایب رژیم های گیاهخواری
این متخصص تغذیه کمبود ویتامین B12 و کم خونی را یکی از مضرات رژیم های گیاهخواری عنوان کرد.
وی با اشاره به عدم وجود ویتامین B12 در منابع غذایی گیاهی، گفت: این ویتامین تنها در منابع غذایی حیوانی یافت می شود. بنابراین در رژیم های گیاهخواری به ویژه گیاهخواری مطلق باید از مکمل های B12 برای پیشگیری از کمبود ویتامین B12 و کم خونی ناشی از آن استفاده کنند.
یکی از اعضای دانشکده تغذیه دانشگاه شهید بهشتی، کم خونی مگالوبلاستیک را کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 دانست که در صورت کمبود شدید این ویتامین می تواند کشنده باشد.
به گفته سهراب، در افرادی که رژیم غذایی معمولی دارند، ذخیره ویتامین B12 ممکن است تا 6 ماه کافی باشد، اما اگر این افراد به رژیم گیاهخواری مطلق روی بیاورند، بعد از شش ماه علائم کم خونی ظاهر می شود، مگر اینکه تحت نظر پزشک متخصص باشند. از مکمل ها استفاده کنید.
وی در بخشی دیگر از سخنان خود منابع پروتئینی گیاهی را ناقص خواند و با اشاره به عوامل موثر در جذب اسیدهای آمینه ضروری گفت: در غلات، حبوبات و مغز اسیدهای آمینه مختلفی وجود دارد. بنابراین در گیاهخواری اگر غلات و حبوبات با هم مصرف شوند کمبود اسیدهای آمینه یکدیگر را جبران کرده و جذب بهتری خواهند داشت.
یکی از اعضای هیئت علمی تغذیه دانشگاه شهید بهشتی رژیم غذایی و گیاهخواری خود را بهتر از گیاهخواری مطلق دانست زیرا تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین B12 است و همچنین پروتئین خوبی دارد و می تواند تا حدودی کمبودهای رژیم گیاهخواری را جبران کند.
سهراب از دیگر مضرات رژیم گیاهخواری را جذب نامناسب و در نتیجه کمبود عناصر دو ظرفیتی مانند آهن، کلسیم و روی عنوان کرد و افزود: عناصر دو ظرفیتی از منابع گیاهی به خوبی جذب نمی شوند و جذب آنها از منابع حیوانی بسیار بهتر است.
به گفته وی، کمبود کلسیم، آهن و روی می تواند گیاهخوارانی را که در حال رشد هستند یا رشد جنین زنان باردار گیاهخوار را تحت تاثیر قرار دهد.