سلامت خانواده

بارداری فقط یک دوره نیست ؛ آغاز آموزش انسانی از رحم – آژانس خبری مهر | اخبار ایرانی و جهانی

باباک بیتی ، متخصص نوزادان ، در مورد مراقبت از بارداری و سلامت جنین در دوران بارداری به خبرنگار Mehr گفت: “بارداری یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین دوره های زندگی انسان است ؛ زیرا سلامت جسمی ، روحی و ژنتیکی کودک آینده تا حد زیادی به مراقبت جنین وابسته است.

وی ادامه داد: اختلالات میکروبی ، ویروسی ، انگلی یا کروموزومی و همچنین مشکلات روانی در مادر که از گرفتن موثر جنین جلوگیری می کند ، می تواند صدمات جسمی و روحی جدی به کودک وارد کند. این خسارت ها نه تنها خانواده ، بلکه سیستم بهداشتی و جامعه با هزینه. بر این اساس ، وزارت بهداشت بسته های مراقبت ویژه ای را برای مادران و نوزادان باردار ، از جمله ویزیت منظم مادران به مراکز مشخص ، انجام آزمایشات تخصصی و مداخلات پزشکی بر اساس نتایج ارائه داده است.

نقش تغذیه مادران در دوران بارداری

بگی تصدیق کرد: نقش تغذیه مادران در دوران بارداری نیز بسیار مهم است. به گفته پزشکان ، اگرچه بدن مادر قادر به تأمین بخشی از نیازهای جنین از ذخایر آن است ، جنین ممکن است “رشد داخل رحمی” یا IUGR ایجاد کند ، که ممکن است عواقبی مانند کاهش وزن و قد در بدو تولد داشته باشد و در برخی موارد حتی عقب ماندگی ذهنی.

متخصص نوزاد افزود: “تغذیه بارداری باید متعادل و مبتنی بر اصول علمی باشد.” برخلاف تصور رایج ، مصرف روزانه غذاهای گران قیمت مانند آجیل ، گوشت یا موز لازم نیست ، یک رژیم غذایی معمولی که شامل ویتامین های کافی ، نشاسته (حدود 2 ٪) و مقدار مشخصی از پروتئین و چربی برای رشد سالم جنین است.

وی گفت: مراقبت از مادران باردار و آموزش مناسب خانواده ها می تواند گامی مؤثر در کاهش اختلالات مادرزادی ، هزینه های پزشکی و ارتقاء سلامت عمومی باشد.

تأثیر تصمیمات مادر بر سلامت روانی جنین در دوران بارداری

بگی گفت: “سلامت روانی کودک از زمان جنین مستقیماً تحت تأثیر وضعیت روحی و محیطی مادر قرار گرفته است ؛ موضوعی که ریشه در تحقیقات جدید داشته است اما مدتهاست که مورد توجه همه متخصصان قرار گرفته است.

وی گفت: “جنین از همان زمان توانایی درک و پاسخ به محرکهای محیطی را دارد.” به عنوان مثال ، مطالعات جدید نشان داده است که جنین حتی می تواند بین برنامه های تلویزیونی زنده و ضبط شده تمایز قائل شود. توانایی ای که نشانگر پیچیدگی و درک او از رحم است.

این متخصص نوزادان گفت: روانشناسی و روانپزشکی عمدتاً مبتنی بر شاخص های ذهنی و فردی است و همه مؤلفه های سلامت روانی کودک هنوز کاملاً مستند نیستند ، اما آنچه مسلم است تأثیر محیط روحی و عاطفی مادر بر رشد ذهنی کودک است. به ویژه ، پنج سال اول زندگی کودک ، زمان بسیار مهمی برای شکل گیری شخصیت و تفکر انتزاعی آنها است.

بگی خاطرنشان کرد: آموزش کودک در محیطی که صرفاً گرامری و ضمنی باشد ، یعنی والدین نقش فرمانده را دارند و کودک تنها اجرایی است ، می تواند مانعی برای رشد ذهنی سالم کودک باشد. از سه سالگی ، والدین باید تلاش کنند تا با فرزندان خود گفتگوی منطقی داشته باشند تا پایه های تفکر تحلیلی و منطقی را در فرزندان خود از پنج سالگی تشکیل دهند.

متخصص نوزاد ادامه داد: در دوران بارداری ، برخی از بیماری ها از جمله تغذیه ژنتیکی ، ویروسی یا ناکافی مادر نیز می توانند در آینده به اختلالات روانی یا روانی منجر شوند. بنابراین ، داشتن صلح روحی ، جلوگیری از تنش های خانوادگی و حمایت عاطفی از مادر باردار از مهمترین اقدامات پیشگیرانه در این دوره است.

وی اذعان کرد: “حفظ سلامت روانی مادر مهم است که به شرایط خاص اما ساده نیاز داشته باشد ، نه لزوماً پر هزینه و تغذیه ویژه ، بلکه یک محیط آرام و بدون استرس می تواند نقش مهمی در رشد ذهنی جنین داشته باشد ؛ قبل از به دنیا آمدن ، کودک یک ارگانیسم زنده و آگاهانه است که به شدت تحت تأثیر محیط قرار می گیرد.

بارداری فقط یک دوره نیست ؛ آغاز آموزش انسان از درون رحم

آموزش و آگاهی مادران ، کلید توسعه پایدار در هر جامعه

بیتی گفت: منابع انسانی نیروی محرکه هر جامعه ای است و بدون وجود یک منبع قدرتمند انسانی ، دستیابی به شاخص های اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و سایر پیشرفت ها امکان پذیر نخواهد بود. اگر ما جامعه ای با اقتصاد قوی ، رونق زیاد و صلح پایدار می خواهیم ، باید امروز برنامه ریزی کنیم تا انسانهای کارآمد و سالم را که نوزاد نسل بعدی هستند ، آموزش دهیم.

وی افزود: “این آماده سازی از جنین آغاز می شود. وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران با تدوین بسته های مراقبت برای مادران و نوزادان باردار ، بستر لازم را برای این منظور فراهم کرده است. این بسته ها شامل آموزش چهره ، بروشور و پرونده های آموزشی ارائه شده در مراکز بهداشتی و همچنین برنامه های رادیویی و تلویزیونی است که مادران را در دوران بارداری و پس از تولد نوزاد آگاه می کنند.

مهمترین عامل موفقیت این پروژه ها ، آگاهی و مسئولیت مادران قبل از تولد است. مادر باید بداند که پس از تولد کودک ، پیگیری ، غربالگری و مراقبت های تخصصی مورد نیاز است و مراجعه به مراکز بهداشتی یک ضرورت است.

“واقعیت این است که نظارت بر خانواده ها 100 ٪ امکان پذیر نیست ؛ ما نمی توانیم یک مادر را در خانه هر مادر قرار دهیم تا او را وادار کند تا سلامت کودک خود را دنبال کند ؛ بنابراین ، آموزش فرهنگی و افزایش حساسیت مادران نسبت به آینده فرزندشان مهمترین راه برای بهبود کیفیت منابع انسانی آینده کشور خواهد بود.

بارداری فقط یک دوره نیست ؛ آغاز آموزش انسان از درون رحم

ایران به جز کشورهای پیشرو در غربالگری نوزادان

بگی خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین برنامه های ملی در زمینه سلامت نوزادان در ایران ، اجرای یک برنامه غربالگری مادرزادی تیروئید است که به عنوان بخشی از وزارت ملی نظارت و مراقبت. در این طرح ، فقط یک قطره خون از پاشنه کودک برای شناسایی کم کاری تیروئید امکان پذیر است. بیماری که می تواند منجر به عقب ماندگی ذهنی کودک در هنگام تشخیص دیر شود.

وی گفت: این مطالعات نشان می دهد که این برنامه اثربخشی بسیار مؤثر دارد و ایران در اجرای خود بسیار موفق بوده است. طبق اعلام انجمن کودکان ایالات متحده و سایر مقامات بین المللی ، فقط حدود 2 درصد از کشورهای جهان این غربالگری ملی و سازمان یافته را انجام می دهند. در حالی که 5 ٪ از جهان هنوز فاقد چنین برنامه ای هستند.

متخصص نوزادان گفت: “آگاهی مادران و خانواده ها قبل از تولد نوزاد نقش اساسی در موفقیت برنامه دارد.” اطلاعات پیشگیرانه در مراکز بهداشتی و ارائه آموزش لازم برای مادران در مورد اهمیت این آزمایش ساده می تواند از ناتوانی روانی در نوزادان جلوگیری کند.

در پی این روند موفق ، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، به عنوان یکی از مؤسسات پیشرو در کشور ، خلبان برنامه غربالگری برای بیماری را در بدو تولد آغاز کرده است. این شبیه به برنامه های کشورهای توسعه یافته است و منجر به تشخیص زودرس بیماری هایی می شود که ممکن است برای مدت طولانی بدون علامت باقی بمانند.

بیگی تأکید کرد: خانواده ها دائماً از طریق مراکز بهداشتی و آموزش چهره به صورت چهره آگاه می شوند. از آنجا که تأثیر این نوع آموزش در تقویت یادگیری بسیار بیشتر از روش های دیگر است. سایر کشورها تجربه مشابهی دارند و پس از به دنیا آمدن کودک ، بسته های آموزشی هدفمند (از جمله قرص های فشرده ، فلاشون ها یا جزوه های دیجیتال) پیگیری را به مادر ارائه می دهند و برای اجرای کامل برنامه دنبال می کنند.

متخصص نوزادان خاطرنشان كرد: در بعضی از كشورها ، حتی اگر خانواده نتوانند همکاری كنند ، مركز بهداشت از نظر قانونی معتبر است و از كاهش در سلامت كودك جلوگیری می كند. خوشبختانه ، در ایران ، اکثر خانواده ها همکاری کاملی دارند و فقط در موارد بسیار نادر ، یک خانواده مشاهده می شود که یک خانواده از انجام غربالگری یا واکسیناسیون کودک خودداری می کنند. مادرانی که در این برنامه ها فعال هستند نه تنها از سلامت کودک خود محافظت می کنند بلکه در حفظ سلامت وزارت بهداشت در حفظ سلامت نسل بعدی نیز نقش دارند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا